Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het auteursrecht op een potje voetbal.

De KNVB heeft een belangrijke slag geslagen in de strijd tegen internetpiraterij. De rechtbank in Den Haag wees vonnis in een zaak die door de KNVB en verschillende andere internationale sportorganisaties was aangespannen. Exploitant van de website Myp2p biedt illegale beelden van live voetbalwedstrijden en andere sportevenementen aan. De rechtbank bevestigde dat de opnamen van sportwedstrijden auteursrechtelijk beschermd zijn. Verder oordeelde zij dat het ter beschikking stellen van links naar materiaal dat inbreuk maakt op het auteursrecht van de KNVB, illegaal is en schade toebrengt aan de KNVB en andere sportorganisaties.
 
Allemaal leuk en aardig, en je kan je afvragen, in hoeverre een voetbalwedstrijd onder de vrije nieuwsgaring valt (zoals een verkeersongeluk of een vechtpartij) of juist beschermd moet zijn (zoals een theatervoorstelling). Toch zit ik met een vraag:
Want kan de KNVB mij even laten weten, hoe de voetbalbond aankijkt tegen het vrijgeven van beelden van vechtende voetballers of hooligans op de tribune, die teksten scanderen over Joden, Ajax en gas? Dan gaat het niet langer over het auteursrecht van dat een-tweetje tussen de spits en de linksbinnen, toch?