Voor 'The Donald' was er Ronald!

Met al het fantastische dat 'The God-Emperor' Donald Trump voortbrengt, en daarmee America weer Great maakt, wordt er wel eens vergeten dat er vóór hem een bijna net zo legendarische president het Witte Huis bewoonde: Ronald Reagan.

Begonnen als b-acteur en later, terwijl hij nog niet de wijsheid der jaren bezat, in de politiek gegaan als Democraat, wist deze unieke man de harten van vele mede-Amerikanen te stelen. Zijn wat onbesuisde uitgavenpatroon, het tekort van de Amerikaanse overheid ging tijdens zijn regeerperiode door het dak van het Capitool, werd hem vergeven want 'he's such a charming man'. Met het openzetten van de geldkraan van de overheid, bijna naar Keynesiaanse voorschriften, wist hij de economie uit een periode van stagflatie te brengen. Naast deze, ironisch genoeg 'linkse' oplossing, zorgde Ronald Reagan er door belastingverlaging voor dat ook de bevolking zelf voordeel ondervond. Dat er een behoorlijke rekening achterbleef mocht de pret natuurlijk niet drukken!

Grootste prestatie van deze geweldenaar was uiteraard het verslaan van het 'Evil Empire', de Sovjet-Unie. Niet slechts door machtspolitiek maar meer door zijn charme en humor bracht hij de Russische Beer op de knieën. In het volgende filmpje wat voorbeelden van deze grote man die, zeker niet ten onrechte, ook wel 'The Great Communicator' wordt genoemd:

En hier het filmpje waarin Ronald zijn legendarische "Mr Gorbatchev, tear down this wall!" uitspreekt bij de Brandenburger Tor, dezelfde plaats waar jaren eerder een andere legendarische president, John F. Kennedy, zijn beroemde "Ich bin ein Berliner"-woorden uitsprak.