Rush ('een stel fascisten') - The Trees

Omdat de verkiezingen eraan komen kan een nummer met een politiek randje natuurlijk prima. Hoewel het symfonische rocktrio Rush aanvankelijk ontkende dat hun song 'The Trees' iets met politiek te maken had.

Het nummer uit 1978 gaat over een bos, en als je niet oplet kan je denken dat het hippie-achtig is maar schijn bedriegt. De esdoorns klagen dat de eiken al het licht opslokken, dus moet de zaag er maar in: iedereen gelijk. Het was voor het Britse muziekblad NME reden om de band weg te zetten als "a bunch of fascists".

In het Verenigd Koninkrijk is dat een vrij gebruikelijk woord, waarvoor je je vrienden voor de lol kunt uitschelden. Maar de Canadese band vatte het op als grove belediging. Vooral zanger en bassist Geddy Lee, wiens ouders de holocaust maar tenauwernood hadden overleefd.

Later zei tekstschrijver en drummer Neil Peart overigens wel over de tekst: "Ik geloof dat sommige mensen bepaalde dingen nou eenmaal beter kunnen dan anderen." Dat moest volgens hem gewoon worden erkend.

Maar hoe je er verder ook tegenaan kijkt is het ook gewoon een goed nummer.