Gepiel in de ruimte: Holger Czukay - Full Circle

Het karakteristieke basloopje van Jah Wobble in Holger Czukays 'Full Circle' hoorde ik ooit met grote regelmaat uit de naastgelegen kamer van een huisgenoot bonken. Leek me een mooi excuus voor Gepiel in de ruimte, deel 2.

Het nummer komt van het gelijknamige album uit 1982 met naast Wobble ook drummer en trompettist Jaki Liebezeit. Het zit vol met voorbeelden van Czukays gebruik van kortegolfradio als compositiegereedschap. Ook sampelde de Duitse gitarist, hoornist en toetsenist avant la lettre: door gebruik van tapes en montage.

Czukay (1938) studeerde muziek bij avantgarde-componist Karlheinz Stockhausen, en gaf later zelf les. Aanvankelijk was hij helemaal niet geïnteresseerd in popmuziek (niet dat onderstaande daar nou een voorbeeld van is maar goed). Dat veranderde toen een student hem in 1967 I am the Walrus van The Beatles liet horen. Kort daarop richtte hij de experimentele rockgroep Can op.

Het is misschien sowieso volstrekt zinloos om naar onderstaande track te luisteren, maar uit een klein kutspeakertje zonder dat je die bas kunt horen is het dat zeker.