Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over stiekem tóch campagnevoeren.

David Rietveld, GroenLinks gemeenteraadslid te Den Haag, roept op om de vrijheid van de pers verder in te perken. Want veel persuitingen zijn smakeloos. Hij is een burgerinitiatief gestart. Maar dat is natuurlijk gewoon een publiciteitsstunt.

Het is niet aan GroenLinks om te bepalen of een publicatie wel of niet door de beugel kan. Die beslissing is aan abonnees die hun krant opzeggen, aan mensen die niet langer naar een bepaalde zender kijken en aan users die niet langere en website bezoeken. Rietveld pleit gewoon voorcensuur, ondanks dat hij beweert, dat niet te willen. En het is wel vreemd dat hij een burgerinitiatief start. Een burgerinitiatief kan de Tweede Kamer ertoe dwingen, een bepaald punt op de agenda te zetten. Daar heeft David Rietveld, als vooraanstaand GroenLinkser helemaal geen burgerinitiatief voor nodig. Eén telefoontje naar zijn partijgenoten in de Kamer is genoeg. Dus:

Alle politieke partijen hebben afgesproken, naar aanleiding van de vliegramp in Tripoli de campagne te onderbreken. Kan de heer Rietveld, die op deze manier stiekem tóch campagne voert, mij even laten weten of hij zich erg schaamt? Over smakeloos gesproken…