Interview: The Wombats

Thom Puiman (Juicyhil)

Op Lowlands openden The Wombats het festival in de Alpha. Gewapend met een nieuw album genaamd The Modern Glitch deden ze de Flevolandse polder weer aan. FOK! mocht bassist Tord Øverland-Knudsen na het optreden een aantal vragen stellen.

Van harte welkom op Lowlands. Hoe bevalt je verblijf tot nog toe?

We zijn vanmorgen gearriveerd. We hebben net gespeeld in de Alpha. Normaal spelen we nooit zo vroeg, dus dat was wel iets anders dan normaal. Maar het is prima gegaan.

In hoeverre is het anders dan, om zo vroeg te spelen?

Het voorbereiden van de show is heel anders. Je bent net wakker geworden en je moet al aan de slag. Daarbij is het tijdens de show ook heel anders zoals dat het licht anders is en de hele productie.

Hoe is de band ontstaan?

Ik kom oorspronkelijk uit Noorwegen en ben naar Liverpool gekomen om daar te studeren. Ik had Matthew ontmoet en hij vroeg of ik de volgende dag bij hem wilde jammen. Daarna vroeg hij of ik bij hem in de band wilde komen. De volgende dag gingen we al meteen aan de slag. Hij had alles al voor handen zoals een studio.

Hoe zijn jullie aan de bandnaam gekomen?

Het was een grapje onderling. Voor ons eerste optreden moesten we een bandnaam doorgeven, die we op dat moment niet hadden. Toen gaven we maar The Wombats op omdat we elkaar zo noemden als grap.

Hoe is The Modern Glitch tot nog toe ontvangen?

Het is beter geworden dan het eerste album. Het komt hoger in de hitlijsten, er wordt meer naar geluisterd. We komen nu ook op plekken waar we nog nooit geweest zijn. Nu ook bijvoorbeeld in Oost-Europa, waar we nog nooit waren geweest. Zoals in Rusland, Polen en Tsjechië. Ze luisteren nu ook naar onze oudere muziek. Dus ik denk dat het toch wel goed is ontvangen.

Hoelang zijn jullie met het album bezig geweest?

Over het schrijven van het album hebben we ongeveer anderhalf jaar gedaan. Dan kwam er ook weer een half jaar bij voor het mixen en dergelijke. Dus we zijn er rond de twee jaar mee bezig geweest van toen we begonnen met schrijven tot aan de release.

Hoe stak de productie van het album in elkaar?

We wilden iets anders maken dan wat we al hadden. We wisten absoluut nog niet hoe of wat. We gingen vanuit het niets aan de slag. Hier en daar gebruikten we wat meer synths en wat extra pedalen voor de gitaar. We hadden twee verschillende stijlen ontwikkeld, de een wat hardere gitaarmuziek en de ander was wat meer richting elektro. We hebben van beiden wat genomen en daar een middenweg in gevonden zodat ook nog de typische Wombats-sound behouden bleef.

Waarom wilden jullie juist iets anders dan het eerste album maken?

We wilden onszelf uitdagen. Het is niet leuk om jarenlang hetzelfde te blijven doen. Matt schrijft bijvoorbeeld veel voor The Wombats, maar ik en Dan schrijven vaak ook voor onszelf muziek. Gewoon om onszelf bezig te houden. Ik speel ook niet alleen maar bassgitaar, maar ook elektisch gitaar en de cello. We doen veel verschillende dingen. We vervelen ons niet graag. Daarom wilden we gewoon iets anders doen.

Je werkt met Dan ook samen om muziek te maken buiten The Wombats om. Hebben jullie samen dan nog een ander project?

Ik heb met hem nog een project waarbij we electronische/folk/indie-achtige muziek maken genaamd Sin. We hebben onlangs daarvoor nog een album gereleased. En we hebben ook nog een aantal gigs gedaan. Daarnaast doe ik met Dan nog iets anders, 2manyjd's (niet te verwarren met het andere duo 2manydj's).  Ook speel ik nog in een hardcoreband. Ik doe een hoop projecten naast The Wombats. Het is erg leuk om te doen.

Je speelde ook op Pukkelpop in België. Hoe heb je het hele drama ervaren?

Tijdens het optreden was het erg mooi weer, de zon scheen. Het was op een gegeven moment raar warm, zelfs heet. Vlak daarna kwamen er steeds meer wolken en begon het stevig te regenen. Ik wilde net met Dan Miles Kane gaan zien. Maar de regen werd steeds erger en we gingen maar terug naar de kleedkamer. Want alles werd buiten gewoon echt donker, net alsof het nacht was. Vijf minuten later werd het een chaos. Grote hagelstenen vielen uit de lucht en tenten en bomen vielen daardoor om. Het is erg om te zien dat mensen het naar hun zin hebben en vanuit het niets dat zoiets gebeurd. Erg schokkend om het mee te maken.

Zijn jullie al bezig met nieuw materiaal?

Nee, we gaan eerst touren en pas na de kerst gaan we weer schrijven. Op zijn vroegst denk ik dat je een nieuw album in 2013 kunt verwachten.

Foto: Bart Heemskerk

Tekst & Interview:  Thom Puiman