E3 2019: Top en Flop


Pheno

Er was heel veel deze E3 en ondanks iedere gamer langzamerhand al kijkt richting nieuwe consoles was er nog genoeg voor de huidige generatie. Vooral de Switch krijgt een bak aan RPG's en natuurlijk baal ik dat Animal Crossing is uitgesteld, maar de nieuwe features maken al heel wat goed. Mijn portemonnaie gaat iig in 2020 pijn doen, en ik weet niet hoe ik alles moet gaan spelen in het voorjaar. Wie heeft er bedacht dat er maar 24 uur in een dag zijn? Maar ik moet kiezen en ik ben tot dit rijtje gekomen:

Top 3

Cyberpunk 2077
Vorig jaar mocht ik Cyberpunk 2077 al zien op gamescom en dat zag er geweldig uit. Een week later zag de rest van de wereld ook waarom deze game bizar goed gaat zijn. Dit jaar kwam de volgende verrassing: Keanu Reeves speelt mee. Bij zijn memewaardige optreden bij Microsoft liet hij ook weten dat de gamewereld van Cyberpunk 2077 "breathtaking" is. Ik kan het er alleen maar mee eens zijn. Een RPG waarin je van hacker tot brawler kan zijn, je verschillende opties hebt om een missie tot een goed einde te brengen. Als kers op de taart werd de releasedatum bekendgemaakt: april 2020 voor pc en huidige consoles. Ik moet wat verlofdagen gaan gebruiken vrees ik. Het moet wel raar lopen als deze game niet enorm veel gaat verkopen en awards gaat winnen.

Watch Dogs Legion
Ubisoft heeft zoals gewoonlijk last van lekkages en had daardoor geen verrassingen meer op E3. En toch ben ik onder de indruk van Watch Dogs Legion. Niet dat het zich in Londen afspeelt, niet dat het weer een grote open wereld is, maar juist door die ene feature: elke NPC is speelbaar en heeft zijn of haar eigen achtergrondverhaal. Oef. Ik weet het, tussen aankondiging en release kan Ubisoft keihard downscalen, maar wat ik nu zag werd ik wel vrolijk van. Een knipoog naar Brexit, omaatjes die de held van de dag zijn en permadeath als een NPC doodgeschoten wordt. Ik wil nu al weten wat er gebeurt als je iedere NPC dood laat gaan...

Final Fantasy VII Remake
Voor Final Fantasy VII Remake zijn er twee kampen: "mijn FFVII wat doe je" en "Tifa is best waifu!". Ik hoor bij die laatste. Wat ziet het er tof uit. De remake levert niet alleen veeeeeel betere graphics op, ook wordt het een hervertelling, we krijgen dus uiteindelijk meer verhaal. Uiteindelijk, want Final Fantasy VII Remake blijft in episodes uit komen. Het eerste deel speelt zich af in Midgar. Dit keer werd er ook gameplay getoond. Een combi tussen realtime vechten en turnbased als je in tactical mode gaat, zodat je rustiger je skills kunt kiezen om de vijand te verslaan. 20 maart is het zo ver en komt het eerste deel van de meest gevraagde remake uit. Eindelijk.

Final Fantasy VII Remake - Cloud en Tifa (Foto: Square Enix)

 

Flop 3

Bethesda
Het lag niet eens aan de games. Doom Eternal ziet er bruut uit, Wolfenstein Youngblood heeft ook die snelle actie, Deathloop ziet er interessant uit, en Ghostwire: Tokyo van Shinji Mikami, bekend van Resident Evil en The Evil Within betekent waarschijnlijk weer dikke horror. Het was de arrogantie van Bethesda omtrent hun falende game van afgelopen jaar, Fallout 76. Alsof er niets aan de hand is geweest met die game meldden ze alleen maar hoe goed het wel niet was, en dat er nog meer zat aan te komen. Features zoals NPC's met dialoogkeuzes en dergelijke. Ja, die je mocht verwachten van de game bij release.... Maar gelukkig komt er een Battle Royale-modus, daar zit iedereen echt op te wachten. Twee andere games die van mij regelrecht het afvoerputje in mogen zijn Elder Scrolls Blades voor Switch en Commander Keen mobile. Wat moet ik met lootboxes op een handheld en waarom is Keen zo verkracht? En aub, Bethesda, laat die gillende en schreeuwende mensen in het publiek hun muil houden, ontzeg ze de toegang volgend jaar.

Marvel's Avengers
Square Enix gaf van te voren met trots aan dat er eindelijk informatie over de Avengers-game van Crystal Dynamics en Eidos Montreal. Na het epische einde van Fase 3 in de bioscoop waren de verwachtingen hoog. Het wordt gemaakt in samenwerking met Marvel, en dan komen ze met een crew die een heel andere uiterlijk hebben (op de groene Hulk na) en niet eens de stemmen van The Avengers van het witte doek. Nou ja, dat was een tegenvaller, maar daarnaast was er eigenlijk geen gameplay te zien. Tja, ik had meer verwacht van de aankondiging. Leuk dat er achter de schermen meer te zien is geweest, maar daar zit 99% van de kijkers van de livestreams niet. Ik heb nu nog geen idee hoe het speelt, alleen dat er steeds gratis content-updates komen voor lange tijd.

Project Scarlett
Sony is in geen velden of wegen te bekennen, dit jaar had Microsoft echt de competitie uit het veld kunnen slaan. Toch besloot Microsoft in hun item over hun nieuwe console met nog steeds codenaam Project Scarlett niets te zeggen. Ja, snelle laadtijden, 8K en 120 fps. Het klinkt prachtig op papier, maar laat het zien in plaats van een PR-praatje. Al hadden ze maar 30 seconde ingame footage van een next-gen game laten zien en iedereen was blij geweest. Een volledige onthulling had ik niet verwacht, maar dit was wel erg mager. Ja, een nieuwe controller van 180 euro vinden ze wel tof om te laten zien. Voor dat geld kun je bijna een Xbox One S kopen.

 

Lord_Hydra

Top 3

Blair Witch
De aankondiging van Blair Witch was een aangename verrassing. Mijn zoektocht naar de perfecte horrorgame is een doorlopend proces en de trailer van Blair Witch wist gelijk mijn aandacht te trekken. Een duistere sfeer? Check. Freaky (psychologische) horrormomenten? Check. Effectieve jumpscares? Check. Nu maar hopen dat de game niet halverwege uit de bocht vliegt, of juist saai wordt. En dat de hond het overleeft, maar ik vrees het ergste.

Blair Witch (Foto: Microsoft)

Cadence of Hyrule
De release zat er natuurlijk al aan te komen, maar toch kreeg Cadence of Hyrule nog wat aandacht tijdens de Nintendo Direct. En terecht, want deze cross-over tussen The Legend of Zelda en Crypt of the NecroDancer heeft de potentie om de beste Zelda spin-off ooit te worden. Een uitdagende ritmegame in Hyrule met Link en Zelda in de hoofdrol, en met remixes van alle klassieke Zelda-deuntjes: ik word er blij van.

The Witcher 3 Switch
Het is misschien een onpopulaire mening, maar ik vind het geniaal dat The Witcher 3 naar Nintendo Switch komt. Doom, Wolfenstein en (in iets mindere mate, want oudere game) Dark Souls hebben al laten zien dat grote, veeleisende games die niet van Nintendo zelf afkomstig zijn zich prima thuis voelen op de Switch. Hoewel The Witcher 3 bij mij persoonlijk totaal niet klikte, juich ik deze gewaagde zet graag toe.


Flop 3

VR
Als de E3VR-presentatie iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat VR nog altijd meer miss is dan hit. Een beetje om je heen meppen om een hotelkamer te slopen in Hotel R’n’R, of datzelfde afgewisseld met op wat knoppen drukken in I Expect You to Die: gaap. Vooral Undead Citadel, The SoulKeeper VR en The Walking Dead: Onslaught waren voor mij het toonbeeld van de huidige staat van VR: slechte graphics, houterige animaties en een misselijkmakende camera. Hoewel er natuurlijk ook enkele pareltjes op de markt zijn en komen, heeft VR nog een lange weg te gaan om als meer dan een falende niche gezien te worden.

Elder Scrolls Blades
De Nintendo Switch wordt door te veel ontwikkelaars gezien als snelle cashcow. Wie zit er nou te wachten op de gigantische hoeveelheid slechte (smartphone)games die geport worden naar Nintendo’s hybride console? Elder Scrolls Blades voor de Switch is dan ook een verre van geniale zet van Bethesda. Op m’n smartphone zit ik al niet te wachten op een lineair lootbox-festijn, laat staan op een gameconsole. Dan start ik liever Skyrim nog een keer op, die game draait gelukkig overal op.

The Elder Scrolls Blades (Foto: Bethesda)

Devolver Digital
Misschien waren mijn verwachtingen te hoog, misschien was het doel bij voorbaat al onhaalbaar. Hoe dan ook, na twee geweldige, originele presentaties was Devolver Digital dit jaar een tegenvaller. De grappen kwamen niet aan, de consument werd iets te veel weggezet als mak schaap dat alles toch wel koopt, en de aankondigingen bleven door dit alles totaal niet hangen. Behalve My Friend Pedro, maar daar wachten we al op sinds de vorige E3.