Pinkpop 2019: een terugblik

3. Zondag: de dag zonder focus, maar met veel te bieden

Wat, alwéér blijven hangen in de Desperados Tent? Of zijn we nog even doorgegaan naar Jan's Feestcafé? Het ochtendzonnetje laat je nog net niet afkeurend je tent uit stromen, maar het is wel snel duidelijk dat dit een hete dag zal gaan worden. Heerlijk, met het oog op de voorspellingen voor maandag. Dat zijn echter zorgen voor morgen, op naar dag twee!

Een goed verborgen geheim dit weekend is Au/Ra, die Stage 4 mag openen. Het is dan wel het kleinste podium, naast de Garden of Love, maar de nog piepjonge zangeres, bekend als de stem van het liedje 'Darkside' en knaller 'Panic Room' laat het publiek op en neer gaan. Het is prachtig om te zien hoe een artiest die nog maar net is begonnen in het wereldje de tent compleet op zijn kop zet en er zelf ook nog zichtbaar van geniet. Dit is er een om in je achterhoofd te houden, want over een aantal jaar staat ze op de Mainstage. We stelden haar ook wat vragen over het optreden en over haar kijk op muziek, dat interview is binnenkort te lezen op de Frontpage.

Kraantje Pappie opent zijn eigen feesttent op de Mainstage en haalt daarbij alle toeters en bellen uit de kast. Het hardere gitaarwerk is er direct als antwoord  in de vorm van Blood Red Shoes, die ons al eerder vertelden over hun speciale band met de Nederlandse festivals. Bij White Lies wordt het aanstaande tienjarig bestaan gevierd. Er is dus vooral ruimte voor nummers van het eerste album To Lose My Life De heren weten een goede sfeer te creeëren in het publiek en de reactie die daarop volgt bij 'Bigger Than Us' is de voetjes van de vloer en iedereen in het publiek die losgaat.

Pinkpop 2019: The Kooks (Foto: Bart Heemskerk)
Pinkpop 2019: The Kooks (Foto: Bart Heemskerk)

The Kooks hebben wat goed te maken bij het Pinkpop-publiek. Vorig jaar moesten ze lastminute hun optreden afzeggen vanwege ziekte en dat zorgde voor veel teleurstelling voor een grote groep fans die speciaal voor de band een dagticket hadden gekocht. Dit heeft de band overigens vanaf het eerste moment door en alle nummers waar de mensen op zitten te wachten worden gespeeld. Hoogtepunt is toch wel de afsluiting in de vorm van 'Naïve', tot nu nog steeds het best gestreamde nummer van de band. Het optreden gaat alleen niet echt ergens heen en dat ligt toch wel aan het feit dat het publiek dat bereikt moet worden veel te ver weg staat voor de groep. Deze mannen zijn gewend de mensen te kunnen wegblazen in kleinere gelegenheden, maar doen het goed met de riemen waarmee geroeid moeten worden. 

Het grootste feestje van Limburg wordt daarna gegeven op de IBA Parkstad Stage. Voor veel mensen is onduidelijk waarom Rowwen Hèze niet op de Main Stage mag spelen, maar ook op het tweede podium worden de lijfliederen van de provincie met veel enthousiasme ontvangen. Een crowdsurfende Frank Lammers in zijn rol als drugsbaas uit de serie Undercover zorgt voor de nodige hilariteit in een optreden waar het maar gaat om één ding: compleet uit je plaat gaan. Er wordt echter al snel besloten door een groot deel van het publiek om door te steken naar het hoofdpodium, want daar is het tijd voor een reünie die al heeft geresulteerd in drie uitverkochte Ziggo Dome-concerten in oktober en twee nieuwe singles.

Krezip stopte er in 2009 mee en dit zorgde voor een van de meest legendarische optredens die Pinkpop ooit heeft gezien. Duizenden mensen die meezongen met 'I Would Stay' en het inmiddels net zo legendarische 'Sweet Goodbyes'. Beide liedjes zijn niet weg te denken uit de Nederlandse popmuziek en zijn ook in de jaren dat Krezip van de radar verdwenen was nog steeds veel gedraaid op de radio. Nu Krezip terug is, gewapend met twee nieuwe nummers en een energie waar je u tegen zegt is het afwachten wat deze reünie kan brengen. Het antwoord daarop is een knaller van een show waarbij duidelijk wordt hoe goed deze band is. Het lijkt soms alsof de tijd heeft stil gestaan, waarna leadzangeres Jaqueline Govaert dat vermoeden snel uit de lucht helpt: 'We zijn gestopt toen er een kindje was, inmiddels hebben we tien kinderen. Niet met elkaar hoor!' De lol die er van af spat bij alle bandleden is aanstekelijk en het is dan ook de vraag of dit optreden naar meer gaat leiden. De eerste keer in tien jaar dat de band weer bij elkaar is resulteert in een van de beste optredens van dit weekend en dat is alleen maar toe te schrijven aan de band zelf en het enthousiasme waarmee de oude nummers worden gespeeld en de emotie die weer in 'I Would Stay' en 'Sweet Goodbyes' wordt gelegd. Chapeau. 

Pinkpop 2019: Krezip (Foto: Ben Houdijk)
Pinkpop 2019: Krezip (Foto: Ben Houdijk)

Zin om na dit fantastische optreden af te dalen naar de club? Dan moet je bij Boef zijn. De boeking leverde Pinkpop een bak aan kritiek op, maar het is nou eenmaal wel een van de meest beluisterde rappers van Nederland en daarmee is het dus niets meer dan een logische stap. Het optreden lijkt veel op de sets die hij bij elk ander optreden neerzet, maar toch is ook Boef zich ervan bewust dat hij op heilige grondstaan. Hij verklaart het een persoonlijke mijlpaal voor hem dat hij hier kan optreden op de vijftigste editie. Er komt overigens binnenkort ook een album aan dat volgens de rapper vol staat met hits, dus houd je vast; Boef is nog lang niet klaar.

Nog een hoogtepunt van het weekend is de vieze, smerige Zef-rap van Die Antwoord. Yo-Landi Vi$$er, Ninja en DJ Hi-Tek weten hoe ze een menigte moeten bespelen en laten daar weer een aantal trucjes uit grote doos van zien. Er wordt gecrowdsurft, er wordt geschreeuwd en er wordt keihard gelachen. Een optreden van Die Antwoord op een festival is een belevenis en als je er je niet in mee laat sleuren komt het hard aan. Als je er echter gewoon in mee gaat, kan het zomaar zijn dat je de tijd van je leven hebt. Die heb je overigens niet bij de act die tegenover dit succesnummer staat geprogrammeerd. Mark Ronson, bekend als producer van onwijs veel hits en schrijver van onder andere 'Shallow', lijkt wakker geworden te zijn en zijn Spotify-playlist aangezet te hebben. Jammer, maar te verwachten als Ronson geen live band meeneemt. Daarmee weet hij namelijk altijd wel mee te imponeren. Het publiek lijkt het allemaal vrij weinig te schelen en gaan los op de grote knallers die Ronson de wereld heeft gebracht. Is dat ook niet waardevol?

Pinkpop 2019: Die Antwoord (Foto: Bart Heemskerk)
Pinkpop 2019: Die Antwoord (Foto: Bart Heemskerk)

Ondertussen is op de Main Stage al lang de opbouw begonnen voor de afsluiter van de avond. The Cure doet een flinke festivaltour, waarbij Pinkpop als tweede datum ingepland staat. Robert Smith bewijst echter dat deze band niet warm hoeft te spelen. Hun debuutplaat Three Imaginary Boys wordt dit jaar veertig en het publiek wordt getrakteerd op een verjaardagscadeau in de vorm van twee en een kwartier knallen. De klassiekers 'Friday I'm In Love', 'A Forest' en 'Boys Don't Cry' komen natuurlijk voorbij maar daar stoppen de hoogtepunten in het optreden niet. Het is vooral mooi om te zien hoe tijdloos deze band eigenlijk is en hoe ze op dit punt zijn gekomen. Dat spreekt vanavond allemaal uit de muziek en zorgt ervoor dat het de prijs voor het beste optreden van het hele weekend ongetwijfeld naar dit indrukwekkende muziekcollectief gaat. 

Pinkpop 2019: The Cure (Foto: Ben Houdijk)
Pinkpop 2019: The Cure (Foto: Ben Houdijk)

Maar wacht even, want we gaan nog door! Armin van Buuren mag als enige artiest in de geschiedenis van Pinkpop langer doorgaan dan middernacht, met speciale toestemming van de gemeente Landgraaf. In anderhalf uur leidt de nuchterige Leidenaar ons rond langs zijn expositie van trance, house en zelfs hardstyle. Ook aan dit optreden is bijna niets op te merken, alleen de artiesten die Armin meegebracht heeft zijn geen goede keuze. Sam Martin haalt de hoge noten in 'Wild Wild Son' bij lange na niet, Bonnie McKee vliegt tijdens 'Lonely For You' volledig uit de bocht en David Lee Roth staat een groot gedeelte van 'Jump' schaamteloos te playbacken.

Pinkpop 2019: Armin van Buuren (Foto: Bart Heemskerk)
Pinkpop 2019: Armin van Buuren (Foto: Bart Heemskerk)

Gelukkig maakt Armin dit goed met de rest van zijn show, de lichteffecten en het vuurwerk. Daarbij is de afsluiting in de vorm van 'Hoe Het Danst' samen met Davina Michelle, John Ewbank en niemand minder dan Marco Borsato een gouden zet. Borsato mag gerust volgend jaar terugkomen voor een eigen optreden.