Het filmjaar 2018 volgens de filmredactie

2. Het filmjaar volgens Robbert (Roberto_BOZ)

Filmjaar 2018: er was meer dan genoeg voor iedereen. Naast het zien van al dat nieuws heb ik dit jaar ook hard gewerkt aan het completeren van mijn films 'bucket-list'. Zo heb ik dit jaar eindelijk VertigoThe Shining, en het originele Halloween gezien. Maar ook ontzettend genoten van kleinere films als Isle of Dogs, The Disaster Artist, The Florida Project en The Killing of a Sacred Deer. Dit jaar zijn het er tot nu toe 117 films, terwijl ik mezelf weer voorbereid om het jaar af te sluiten met The Lord of the Rings trilogie. Dat brengt het totaal op 120 films waar ik dan een top 5 van mag maken. Mijn top 5 is daarom een combinatie van persoonlijke favorieten en stiekeme aanbevelingen van een aantal films die helaas niet zo'n groot publiek hebben getrokkken maar dit zeker wel verdienen. 

1. Den Skyldige (The Guilty)

Fantastische Scandinavische thriller die ondanks zijn starre decor ontzettend dynamisch is. De hele film speelt zich af in de meldkamer. Als Asger Holm gebeld wordt door een wanhopig klinkende vrouw gaan bij hem alle alarmbellen af. Vanachter zijn telefoon zet hij alles op alles om de beller te redden. De ene twist volgt de andere op waardoor je als kijker continu op het verkeerde been lijkt te zijn gezet. De volle 90 minuten van de film zit je als kijker op het puntje van je stoel. Verrassing en daarom de aanrader van het jaar!

 

2. Avengers: Infinity War 

Het succes van de film doet vermoeden dat iedereen deze film al gezien heeft. En dat is niet erg. Ga hem gewoon nóg een keer zien. Hoewel velen de film misschien afdoen als superheldengeweld is de film meer dan dat. Het is een film die, ondanks dat het concept niet zou kunnen werken, dit toch doet. Meer dan twintig hoofdpersonages verspreid over meerdere planeten en landen. Ondanks het grote aantal sterren staat iedereen in dienst van het verhaal waardoor Marvel Studios het onmogelijke gedaan heeft: 20 films laten culmineren in één epische finale. Het kan haast niet anders dat Avengers: Endgame ons weer versteld zal laten staan.

 

3. Mission: Impossible – Fallout

Tussen de nummers twee en drie was het erg krap. Want waar Avengers een ware overwinning is voor het superheldengenre is Fallout dit voor de actiefilm. De stunts die Tom Cruise uitvoert zijn ongeëvenaard. Zonder helm rijden door de drukke straten van Parijs. Meters hoog onder aan een helikopter hangen. In deze film draaien ze er hun handen niet voor om wat leidt tot een film bol van de meeslepende momenten. Tom Cruise wordt misschien wat ouder maar weet Ethan Hunt nog altijd met een overtuiging te verkopen aan het publiek en krijgt daardoor, na 6 films, inmiddels meer diepgang dan James Bond. Deze franchise is nog verre van uitgeblust.

 

4. First Man

Biopic over het leven van Neil Armstrong, met verve gespeeld door Ryan Gosling. Armstrong was een gesloten man die niks of niemand zijn doel in de weg liet staan. Geregisseerd door Damien Chazelle (man achter het fantastische Whiplash en La La Land) brengt weer een film bij het publiek die gaat over het verwezenlijken van een onmogelijke droom. Hij laat je hierbij meedromen over het doel en de opoffering die dit kost. Indrukwekkende momenten als een lancering ontnemen je tijdelijk de adem en geven je nog meer respect voor de astronauten.

 

5. Revenge

Low-budget. Veel fouten. Maar man, wat vergeef je die graag in deze fantastische wraak-film. De film is bloederig. De film is ranzig. Maar de film geeft ook gerechtigheid op een heerlijke manier. Regisseur Coralie Fargeat neemt je als in een videoclip mee in een jacht door de ongetemde wildernis. De film begint heftig en kakt tegen het midden wel helemaal in. Maar de laatste 30 minuten laten je hart sneller bonzen dan menig ander film dit jaar.

 

Eervolle vermelding: Bohemian Rhapsody

Misschien niet waarheidsgetrouw aan het leven van Freddie Mercury. Misschien is de film ook eigenlijk niet zo goed. Maar wat is het fantastisch om de muziek van Queen op deze manier tot leven te zien komen. Het is belangrijk om deze film in een zaal te zien met goed geluid. Alleen dan komt de recreatie van het concert van Live Aid bij je binnen zoals bedoelt. Kippenvel bij deze film gemaakt voor het publiek. Genieten tot op het bot!