The Flying Dutch 2018 brengt het beste exportproduct thuis

Op 2 juni was het weer tijd voor de nationale feestdag van de Nederlandse dancemuziek. Tussen Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam werd een flinke groep DJ's heen en weer gevlogen per helikopter. FOK! maakte het feest in Rotterdam mee en dat het daar, onlangs het wisselvallige weer, een aangename chaos kan worden werd weer lang en breed bewezen.

The Flying Dutch 2018: een prachtig podium
The Flying Dutch 2018: een prachtig podium

Het is aan de Reeuwijkse DJ Estiva om af te trappen in Rotterdam. Zijn focus ligt vooral op EDM (electronic dance music), waar het overgrote deel van het publiek vandaag voor is gekomen. Het geheel wordt overigens op indrukwekkende wijze bij elkaar gepraat door MC Gee. Estiva wordt opgevolgd door een oude rot in het vak, die van een iets andere tak van sport zijn kunsten komt vertonen. Brennan Heart is vandaag op het podium gezet door het hardstyle eventcollectief I AM HARDSTYLE. Ondanks dat het terrein nog moet volstromen zijn er genoeg mensen die kunnen genieten van dit genre muziek. Elke set duurt maximaal een uur, dus uiteindelijk is er genoeg tijd voor een pauze in het drukke schema als een DJ niet helemaal aansluit bij de smaak. Dit is absoluut niet het geval bij Lucas & Steve (lees ook vooral het interview met de heren op de volgende pagina). De twee hebben er zichtbaar zin in en laten dat ook veelvoudig horen. Het is hun eerste optreden op de dag die eigenlijk bestaat uit; feestje bouwen, vliegen, feestje bouwen en weer door.

Dat DJ's niet alleen maar de hele week door overal ter wereld staan is allang geen geheim meer. De meesten zijn ook succesvolle producers, die voor zichzelf en voor andere artiesten mixen en nieuwe nummers produceren. Don Diablo is ook zo iemand en dat is te horen in zijn set die hij aan elkaar weet te toveren door een indrukwekkende mix van deephouse en wat lichtere house. Hij is ook geboekt voor Pinkpop over twee weken, dus voorlopig mag hij even in Nederland blijven. Misschien zitten er juist meer festivals in eigen land in voor de Coevordenaar? 

The Flying Dutch 2018: Don Diablo
The Flying Dutch 2018: Don Diablo

Dan staat er een element op het programma wat enigszins overkomt als een uitprobeersel. De TFD Mixmash, die rappers Bizzey, Jebroer en Lil' Kleine samen op een podium zet valt uit de toon als gekeken wordt naar het totaalprogramma, maar als er ingezoomd wordt op de verschillende optredens blijkt dat DJ's wel vaker kiezen voor deze urban sound om die vervolgens in hun mix toe te passen. Zo wordt 'Traag', een nummer van Bizzey, meerdere malen door verschillende DJ's in hun set gebracht, al is het maar als een kleine sample. Jebroer sluit dan wel weer aan bij een optreden van vroeger op de dag, die van Brennan Heart. De rapper maakte samen met Paul Elstak het razendpopulaire nummer 'Kind van de Duivel', waarmee Elstak ook opeens weer terugkwam in de Top 40. Dat zijn nummers makkelijk mee te zingen zijn weet het publiek weer op te veren.

The Flying Dutch 2018: aan spektakel geen gebrekThe Flying Dutch 2018: aan spektakel geen gebrek

Nadat onder meer W&W en R3HAB een gezonde mix van techno, trance en electro ten gehore hebben gebracht wordt de urban lijn voortgezet in de vorm van Sunnery James en Ryan Marciano. Zij zijn dan al in het zonnige Eindhoven geweest, waar ze het weer helaas niet meegebracht hebben. Wat wel meereist met de heren zijn hun aanstekelijke urban beats met een popinvloed hier en daar. Het tempo is hoog en dat mag ook wel want er komen dan nog vier veteranen uit het vak aan. Het is tijd voor de grandfinale. 

The Flying Dutch 2018: Armin van BuurenThe Flying Dutch 2018: Armin van Buuren

Tiësto, Fedde le Grand, Afrojack én Armin van Buuren. Dit is de reden waarom je vandaag blij moet zijn dat je uit Nederland komt. Stuk voor stuk zijn het meesters in hun tak van sport. Tiësto, die al bijna 25 jaar in het vak zit, weet elke keer weer nieuwe fans naar zijn shows toe te trekken en blijft dan toch altijd trouw aan zijn stijl. Dit geldt ook voor Afrojack, die er wederom trots op is om in zijn eigen stad zo'n show te mogen geven. Hij opent zijn set met 'My City' waarbij gelijk weer duidelijk wordt waarom hij de afgelopen edities vaak mocht afsluiten in Rotterdam. Het absolute hoogtepunt is toch de show van Armin van Buuren. "Rotterdam, hebben jullie zin in een beetje State of Trance?" De set blijkt uiteindelijk zo veel meer te geven. Van Buuren lijkt het zelf ook op sommige punten niet te geloven, maar Ahoy Buiten trilt daadwerkelijk op zijn grondvesten. 

 The Flying Dutch 2018: tot volgend jaar!
The Flying Dutch 2018: tot volgend jaar!

In elke set wordt vandaag ook bij de meest tragische gebeurtenis van dit jaar in de dancewereld stilgestaan, namelijk het overlijden van Avicii. 'Levels', 'I Could Be The One', 'Hey Brother' en natuurlijk het prachtige 'Wake Me Up' worden door alle DJ's in hun set meegenomen. Een grootheid is heengegaan, deze collega's voelen het gemis, maar Avicii heeft zijn muziek achtergelaten om ervan te kunnen blijven genieten. Dat werd er zeker vandaag gedaan en er kan teruggekeken worden op een editie waarbij opnieuw werd bewezen dat dance als exportproduct ook thuis kan blijven en heel veel mensen de dag van hun leven kan bezorgen. The Flying Dutch, tot in 2019!