Call of Duty: Black Ops IIII biedt Multiplayer, Zombies en Battle Royale

Activision Blizzard heeft in hun Community Reveal Event getoond wat we mogen verwachten van de multiplayer van Call of Duty: Black Ops IIII. De game is gebaseerd op drie 'pilaren': Multiplayer, Zombies en de nieuwe Battle Royale-modus.

Laten we beginnen met wat droge feiten. Het gerucht dat de game op pc exclusief komt naar Battle.net is waar. Dit is na Destiny 2 de tweede game van Activision die op het platform verschijnt, wat doet vermoeden dat elke toekomstige titel exclusief naar Battle.net komt. De pc-port wordt gedaan door Beenox en heeft dedicated servers. Daarnaast heeft Activision Blizzard expliciet PlayStation als platform bedankt voor hun steun, wat betekent dat Sony wederom een deal heeft gesloten met Activison Blizzard rondom de game. Of dit een simpele marketingdeal is of dat ook DLC weer eerder voor PlayStation 4 beschikbaar komt is nog niet duidelijk. En nee, de game heeft inderdaad geen singleplayercampaign. Er zijn trials aanwezig waarin je de diverse specialisten van de multiplayer leert kennen, maar meer ook niet.

Dat brengt ons bij de eerste pilaar: multiplayer. Na Black Ops III is het weer tijd om met de voeten op de grond te staan. Dat betekent geen jetboosts en geen wallruns. De multiplayer speel je als één van de specialisten, die elk hun eigen moveset hebben. De specialisten zijn Ruin, Firebreak en Seraph en er zijn ook nieuwskomers: Recon, Crash en Torque. Activsion Blizzard belooft betere gunplay, meer tactische gameplay en meer aanpassingsmogelijkheden voor je wapens. Het wordt met nieuwe systemen makkelijk te bepalen vanuit welke positie je beschoten wordt en elke wapen heeft een eigen recoil, waardoor elk wapen 'te leren' is. Ook krijgt health een belangrijkere rol door de afwezigheid van autoheals. In tegenstelling tot vorige games speel je in Black Ops IIII in een 5v5 formaat en heb je geen kills meer, maar eliminations. Damage is dus belangrijker dan de laatste klap en iedereen die damage heeft gedaan aan een speler die doodgaat, ontvangt een elimination. Denk hierbij aan het systeem zoals we die kennen van Overwatch.

De trailer van de multiplayer kun je hieronder vinden.

De tweede pilaar is Zombies die met het meest robuuste pakket ooit komt bij de lancering. Zombies lanceert met maar liefst drie unieke missies die elk hun eigen thema en map hebben. The Nine is de eerste en vindt plaats in een Romeins Colosseum. In deze map moet je het leger zombies van je af zien te houden met oude wapenrij: zwaarden, schilden, bijlen en speren. De tweede map is Voyage of Despair en vindt plaats op de Titanic. De derde map, Blood of the Dead, is een missie die veel verwijzingen bevat naar oude mappen uit oudere Black Ops-games.

Voor hen die graag alleen spelen is er goed nieuws. Activision Blizzard komt met 'Zombie Rush', wat beschreven wordt als een vereenvoudigde Zombies-ervaring en introduceert ook bots waarmee je kunt samenspelen. Activision Blizzard wil meer van het narratief verdelen over de pilaren en voor hen die graag alles mee kunnen maken is dit wellicht een aantrekkelijke optie. Zombies krijgt seasonal events genaamd Callings, krijgt dagelijkse, maandelijkse en jaarlijkse uitdagingen en bevat meer dan honderd aanpassingsmogelijkheden van de spelervaring (denk aan moeilijkheidsgraad, schade die de speler doet en meer). Dit moet de modus op de lange termijn interessant houden voor de speler.

De derde pilaar is Blackout, de langverwachte Battle Royale-modus die voor het eerst speelbaar wordt in een Call of Duty. Hoewel er geen beelden zijn getoond, belooft Activision Blizzard iets groots. De map moet zo'n vijftienhonderd keer groter zijn dan Nuketown en een groot aantal van de locaties zijn gehaald uit oude maps van de laatste tien jaar. Oude personages van de Black Ops-reeks keren terug, personages uit de Zombies-modus zijn speelbaar en ook vele wapens worden vanuit de hele geschiedenis erbij gehaald. Door het formaat van de map is het dit keer ook mogelijk om voertuigen te gebruiken op land, zee en in de lucht. Blackout wordt solo speelbaar, maar ook in teams. Zoals gezegd is hier geen gameplay van getoond; die onthulling wordt ongetwijfeld bewaard voor op E3 de komende maand.

Met Call of Duty: Black Ops IIII wordt aan fans de meest diepe en herspeelbare Call of Duty ooit beloofd. Gedurende de zomer komt Activision Blizzard met meer nieuwe informatie en gaan we ook meer beelden te zien krijgen. Het pre-orderen van de game is vanaf nu mogelijk. Wanneer je pre-ordert ontvang je toegang tot de gesloten bèta van de game, het is nog niet duidelijk wanneer deze van start gaat of hoe lang deze duurt.

Call of Duty: Black Ops IIII lanceert op 12 oktober voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.