Mikhail Popkov: de Weerwolf van SiberiŽ

In juni 2012 wordt de dan 48-jarige Rus Mikhail Popkov door de Russische politie aangehouden. De man woonde in Siberië, had een vrouw en kind en verdiende de kost als bewaker bij een chemiebedrijf. Popkov was op 23 juni aangehouden nadat hij in Vladivostok was geweest om daar een nieuwe auto te kopen en samen met 3500 andere politieagenten zijn DNA had moeten afstaan voor een grootschalig onderzoek naar aanleiding van een groot aantal moorden in de omgeving van de stad Irkoetsk. In de omgeving van een slachtoffer waren namelijk bandensporen aangetroffen van een politieauto. Popkov werd verdacht van minstens 29 moorden op jonge vrouwen en zou in eerste instantie 22 moorden bekennen. De Russische politie was er echter van overtuigd dat Popkov meer moorden op zijn geweten had en vroeg zich ook af hoe het kon dat deze moordenaar zo onopgemerkt zijn gruwelijke daden had kunnen plegen. 

Mikhail Popkov
Mikhail Popkov

Voordat Popkov de kost verdiende als bewaker bij een chemiebedrijf was hij vele jaren werkzaam bij de Russische politie. Hierdoor was de Rus exact op de hoogte van de technieken die door de Russische politie werden gebruikt bij de opsporing van criminelen. Popkov was aan het begin van de jaren negentig aangetreden als sergeant bij de Russische politie en kon in die hoedanigheid dan ook jarenlang ongestoord zijn gang gaan.
Popkov maakte ook gebruik van zijn status als politieman om potentiële slachtoffers te vinden. Volgens Popkov hoefde hij alleen zijn uniform maar aan te trekken en zijn auto te parkeren in de buurt van cafe's, restaurants en clubs die op het punt stonden om te sluiten. Popkov loerde vervolgens op meisjes en vrouwen die alleen en bij voorkeur onder invloed van alcohol waren, om hen vervolgens als nobele en betrouwbaar overkomende wetsdienaar een rit naar huis aan te bieden. De nietsvermoedende dames werden vervolgens naar een afgelegen gebied gereden waar Popkov ze zou verkrachten en vermoorden. De levensloze lichamen werden vervolgens in een bosgebied gedumpt waar ze later door toevallige voorbijgangers of door de sterke arm der wet werden aangetroffen. Een van zijn slachtoffers werd onthoofd, terwijl de moordenaar bij een ander het hart uitsneed. Die moord leverde hem de bijnaam De Weerwolf op. Ook had Popkov in een aantal gevallen seks met de nog warme lijken.

Mikhail Popkov 1

Nadat Popkov zijn slachtoffers had ontvoert en verkracht werden de meisjes en jonge vrouwen door hem gewurgd, doodgeslagen of doodgestoken. Hierbij maakte de Rus gebruik van onder meer een mes, een els, een honkbalknuppel, een schroevendraaier en een bijl. Popkov stal veel van de werktuigen die hij gebruikte om zijn slachtoffers te vermoorden van de afdeling bewijsmateriaal op het politiebureau waar hij werkte, waardoor hij beschikking had over een eindeloze voorraad moordwapens. Nadat hij een slachtoffer had gedood, veegde Popkov, die zich bewust was van het belang van bewijsmateriaal, zijn vingerafdrukken van het wapen af en liet het vervolgens achter op de plek van de moord, hoewel hij geen idee had hoe veranderingen in de forensische technologie uiteindelijk zouden leiden tot zijn arrestatie.

Slachtoffers van Mikhail Popkov
Slachtoffers van Mikhail Popkov

Op 26 januari 1998 zou Popkov bijna tegen de lamp lopen. Die avond krijgt de dan 15-jarige Svetlana M. een lift van de politieagent aangeboden die na een korte rit eindigde in een afgelegen bosgebied in de omgeving van het dorpje Baikalsk. Het meisje werd door de politieman gedwongen om al haar kleren uit te trekken en werd vervolgens met haar tegen een boom geramd tot ze haar bewustzijn had verloren. Ondanks de barre temperaturen wist het meisje de nacht te overleven en zou in een lokaal ziekenhuis ontwaken waar ze een uitermate gedetailleerde omschrijving wist te geven van haar belager en zijn auto. Popkov's vrouw Elena, die eveneens werkzaam was bij de politie, wist haar man te voorzien van een valse alibi en had bij de onderzoekers naar de zaak meer vertrouwen dan het tienermeisje. Popkov kon daarna nog vele jaren verder gaan met zijn gruwelijke praktijken.

Slachtoffers van Mikhail Popkov 2
Slachtoffers van Mikhail Popkov

De politie was er jarenlang van overtuigd dat de moordenaar een metaalwerker, een chauffeur, een medewerker van de spoorwegen of grafdelver moest zijn. Zelfs met de getuigenissen van Svetlana, waar klaarblijkelijk niks was gedaan, had men simpelweg niet in de gaten dat de moordenaar een collega van hen was. Toen Popkov was aangehouden kwam hij met een opvallende reden voor zijn weerzinwekkende moorden. Popkov had ooit eens een tweetal gebruikte condooms in het huisafval aangetroffen en was ervan overtuigd dat zijn vrouw vreemdging met een andere politieman. Ook had Popkov het plan opgevat om de straten van Siberië te zuiveren van tippelende hoeren. Daarnaast verdienden vrouwen die alleen op stap gingen en alcohol dronken een lesje volgens de moordlustige smeris. Popkov was van mening dat vrouwen die hem aanspraken of bij hem in de auto stapten negatief gedrag vertoonden en zodoende hun verdiende loon kregen van hem.

Mikhail Popkov 2
Mikhail Popkov en zijn vrouw

Het leeuwendeel van zijn slachtoffers waren vrouwen die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren en in een aantal gevallen een gelijkenis vertoonden met de moeder van Popkov. Popkov's moeder was een alcoholiste die haar kind regelmatig had mishandeld. Volgens psychologen had Popkov hierdoor een enorme haat opgebouwd tegen vrouwen die alcoholische dranken hadden genuttigd. In één geval had Popkov een muzieklerares vermoord die les gaf op de school van zijn dochter Ekaterina. Om de begrafenis van de lerares te kunnen bekostigen hielden de leerlingen een inzamelactie waaraan ook de door zijn collega's zo gerespecteerde agent Popkov een financiële bijdrage zou doen. Geen mens had op dat moment in de gaten waar de gewetenloze Rus zich mee bezighield.

Mikhail Popkov 3

De Maniak van Irkoetsk werd in 2012 opgepakt en kreeg levenslang voor de moord op 22 Russische prostituees. Gisteren moest Popkov voorkomen in verband met nog eens 59 moorden. Mocht de Rus voor al deze 81 moorden veroordeeld worden dan heeft hij de twijfelachtige eer om in de Top 3 te belanden van de meest actieve seriemoordenaars van de afgelopen eeuw.