Hearthstone: What's next?

Ons aller Puddington heeft gisteravond al bericht over de nieuwe uitbreiding van Hearthstone: Kobolds & Catacombs. Nieuwe kaarten, nieuwe effecten en veel Kobolds liggen op ons te wachten.

Gisteravond was er een panel op Blizzcon waar dieper op de expansion werd ingegaan. Om eerst maar eens alle free-to-players blij te maken: iedereen ontvangt aanstaande maandag gratis de legendary minion Marin the Fox. Daarnaast ontvangt iedereen tijdens de launch van Kobolds & Catacombs gratis een nieuw soort kaart: een legendary wapen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is in de promotieperiode inloggen.

Kobolds and Catacombs

Met de nieuwe uitbreiding wil het Hearthstone-team het gevoel van avontuur oproepen bij spelers, de waarde van schatten tonen en alle elementen die hierbij horen (adventurers, bosses, treasures) goed tot hun recht laten komen. Oorspronkelijk werd de uitbreiding gepitchet als 'Blingtron's Lootapalooza', maar het team vond Blingtron uiteindelijk niet leuk genoeg als centraal personage. Het team kwam daarna aan bij Kobolds, simpele beesten die al duizenden jaren aan het graven zijn en zo van alles en nog wat tegen zijn gekomen: monsters, schatten en meer. Geen beter idee dan ons, als speler, deze grotten en gangen te laten onderzoeken. 

De expansion lanceert in december en nieuwe card reveals beginnen pas weer vanaf 20 november, maar we hebben al een uitgebreid voorproefje gekregen. Het nieuwe keyword van de uitbreiding is Recruit. Hiermee plaats je een willekeurige minion uit je deck direct op het veld, mits hij aan de voorwaarde van Recruit voldoet. Twee kaarten zijn tot nu toe getoond met dit effect, de één trekt een compleet willekeurige minion uit je deck, de tweede haalt een minion die vier of minder mana kost uit je deck. Dit moet specifiek deck design aanmoedigen, alsdus het Hearthstone-team.

Hearthstone Guild Recruiter

Daarnaast zijn er twee nieuwe subtypes aan kaarten toegevoegd: Spellstone en Unidentified Items. Spellstones zijn een soort miniquests, die je kan voltooien wanneer de kaart in je hand ligt. Een Spellstone heeft drie niveaus en elk niveau is een stap sterker dan daarvoor. Een voorbeeld hiervan is de Lesser Jasper Spellstone, een 1-mana spell die 2 damage doet. Deze wordt sterker waneer je drie armour krijgt. Lukt dit, dan kost hij nog steeds 1-mana maar doet hij 4 damage. Doe je dit weer, doet hij maar liefst 6 damage voor 1-mana. Prima deal, lijkt me.

Unidentified Items hebben een vast effect, maar ook een willekeurig effect gebonden aan de kaart. Dit effect weet je pas wanneer je de kaart trekt uit je deck en kan één van vier opties zijn. Hieronder vind je de Priest-kaart Unidentified Elixer met alle opties die je als bonus kunt krijgen. Niet elke klasse krijgt een Unidentified Item of een Spellstone, maar behoort wel tot de kern van de uitbreiding.

Wat elke klasse wel krijgt zijn de al genoemde Legendary Wapens. Dit zijn wapens met erg sterke effecten, die behoren tot de identiteit van de klasse. Tot nu toe zijn enkel de wapens van de Priest en Mage getoond, maar we kunnen al zien dat de effecten ver uit elkaar lopen. Belangrijk om te weten is dat het gebruiken van zo'n effect niet de durability van het wapen verminderd. Dit is zeker belangrijk bij het Mage-wapen, want voor je het weet zit je hand vol en wordt dit sterke effect een negatief effect. Ook hier wordt specifiek deck building aangemoedigd, aangezien niet elk effect sterk zal zijn in elk deck.

Dragon Soul Hearthstone

Wellicht wel het tofste uit de uitbreiding is de nieuwe singleplayer-modus: Dungeon Runs. Dungeon Runs is een Roguelike-ervaring die geen twee keer hetzelfde is. Per Dungeon Run kom je maximaal acht bosses tegen uit een pool van 48 opties. Elke baas heeft een eigen speelstijl en eigen hero power, sommige zijn moeilijker dan andere, dus een solide tactiek is vereist. Je begint een run met slechts 15 health en 10 kaarten, maar elke boss die je verslaat geeft je een nieuwe subset aan kaarten en soms ook een passief bonuseffect. Dit kan een +1/+1-buff zijn voor je minions of je laat alle minions van je tegenstander 1-mana meer kosten. Hiermee moet je een stabiel en sterk deck bouwen, om de hele Dungeon Run uit te kunnen spelen. Lukt je dit, dan krijg je een speciale card back cadeau.

Dungeon Run Bosses Hearthstone

De nieuwe uitbreiding van Hearthstone is ambitieus te noemen, maar het geheel klinkt erg uitnodigend (ook voor nieuwe spelers, aangezien het gehele Dungeon Runs gratis te spelen is en geen gebruik maakt van je eigen collectie). Blizzard vergeet overigens niet de Arena-spelers. Vanavond is er een Hearthstone Q&A, waarvoor Blizzard 27 nieuwe kaarten heeft gemaakt. Tijdens de Q&A worden er steeds 3 kaarten voor een klasse getoond, waarna het publiek mag kiezen welke (originele dus) kaart wordt toegevoegd aan de Arena tijdens een speciaal event. Wanneer dit event is, is nog niet bekend. Momenteel is het 'dual class arena-'event nog bezig, dus het zal geen haast hebben.

Een nieuwe uitbreiding, gratis kaarten, een nieuw Arena-event en een Roguelike singleplayer-ervaring en wat mij betreft één van de best uitgevoerde aankondigingen ooit op Blizzcon. Voor Hearthstone en de fans is het een prima Blizzcon geweest. Nu is het wachten op Marin en daarna de uitbreiding, die lanceert in december.