Interview met Mammoth Weed Wizard Bastard

Over een kleine week is het alweer tijd voor de vijfde editie van het Into The Void Festival in Leeuwarden. Op 20 en 21 oktober staat de Friese hoofdstad namelijk in het teken van de betere stoner, sludge en doom, met grootheden als Candlemass, God Is An Astronaut, Saint Vitus en nog eens 28 andere fijne bands uit de meest dampende sector van de hedendaagse muziek. Waar we ook zeker naar uitkijken is het optreden van de uit Wales afkomstige band Mammoth Weed Wizard Bastard. De band maakt loodzware, moddervette en oertrage doommetal in combinatie met een engelachtige zang. Vooruitkijkende naar dit optreden had FOK! alvast een gesprek met gitarist Paul Michael Davies.

 Mammoth Weed Wizard Bastard
Mammoth Weed Wizard Bastard

FOK!: Uit wie bestaat de band Mammoth Weed Wizard Bastard?
MWWB: De huidige bezetting van Mammoth Weed Wizard Bastard bestaat uit Jessica Ball, James Carrington, Wes Leon en Paul Michael 'Dave' Davies.

Waar, wanneer en door wie is de band opgericht?
De band werd in 2015 door James en mij opgericht in Wrexham. Niet lang daarna kwamen Jess en Wes erbij.

Als ik me niet vergis kwamen de meeste bandleden uit een band genaamd Mother Of Six. Was deze band muzikal gezien een voorloper van Mammoth Weed Wizard Bastard?
Dat was inderdaad een soort van voorloper. In 2011 en 2012 namen we de Eadem Mutata Resurgo-EP op. Op die EP stond ook een compositie van mij getiteld 'A Fo Ben Bid Bont', die qua toon en stijl wel kan worden beschouwd als een blauwdruk voor de muziek van Mammoth Weed Wizard Bastard.

In 2015 verscheen jullie eerste album getiteld Noeth Ac Anoeth. Mijn kennis van het Welsh is een beetje roestig, dus zou jij aan de lezers van FOK! kunnen uitleggen wat dat nou betekend?
Ik ben niet helemaal zeker van de moderne vertaling maar het is een oude uitdrukking uit Wales die neerkomt op het bestaan van een bestaan, dat te vergelijken is met het grote niets als je de Hades kruist. Met andere woorden een enorm slechte situatie waar je je niet in wil bevinden.

Nog geen jaar later verscheen jullie tweede album Y Proffwyd Dwyll. Ik zou niet eens weten hoe ik dat moet uitspreken maar wat is daar de vertaling van?
Dat staat voor de valse profeet of de frauderende profeet. Met andere woorden, kijk uit voor leiders, vernieuwers en afgezanten die betrouwbaar overkomen maar een boodschap hebben die te mooi is om waar te zijn...

Mammoth Weed Wizard Bastard 1

Op jullie Bandcamp-pagina wordt Mammoth Weed Wizard Bastard vergeleken met bands als Conan, Hawkwind en Mars Red Sky. Wie zien jullie zelf als de grootste inspiratiebronnen voor jullie eigen composities?
Conan en Mars Red Sky zijn geweldige bands, maar wij speelden deze muziek al jarenlang toen er nog geen echte doom of stoner scene was. Ikzelf luister dan ook weinig tot geen moderne doom. We houden allemaal van bands als Trouble en Candlemass maar ik denk dat we, als we naar nieuwere doombands zouden gaan luisteren, zelf ook teveel als zo'n moderne band zouden gaan klinken. Hawkwind is daartegen een absolute inspiratiebron. Als tiener had ik al hun albums al op vinyl. Daarnaast halen we ook de nodige inspiratie uit krautrock bands zoals Popol Vuh en Amon Duul II en oldschool black metal bands zoals Mayhem en Dark Throne.

Zou je kunnen vertellen hoe een nummer van Mammoth Weed Wizard Bastard ontstaat? Als ik bijvoorbeeld naar de track 'Nachthexen' luister doet me dat nog het meeste denken aan een track die is ontstaan tijdens een heftige jamsessie.
Dat komt wel aardig in de buurt. Wat 'Nachthexen' betreft wilden we een nummer maken van zo'n 30 minuten maar dan niet constant in hetzelfde patroon. Daarna begonnen we te jammen met een aantal ideeën die ik had. Meestal wordt dat gedaan door de drummer en ik. We jammen dan urenlang, nemen een biertje en een rokertje en nemen daarna alles op. Ik neem die opnames vervolgens mee naar huis en begin daarmee een track op te bouwen. Op deze manier componeren we het drum- en gitaarwerk op hetzelfde moment. Wes schrijft tegenwoordig ook mee aan de nieuwe nummers en werkt op dezelfde manier.

Stel dat je je muziek aan iemand zou moeten beschrijven die het nog niet heeft gehoord. Hoe zou je dan de muziek van Mammoth Weed Wizard Bastard omschrijven?
Ehhh. Zwaar, hypnotiserend en psychedelisch. Muziek om je gedachten bij kwijt te raken.

Mammoth Weed Wizard Bastard 2

De naam Mammoth Weed Wizard Bastard doet mij ook wel wat denken aan de titel van een obscure monsterfilm uit de jaren vijftig. Houden jullie ook van (oude) films en zo ja, wat zijn jullie favorieten?
Ha. Dat is wel een leuke gedachte. We zouden inderdaad eens een film moeten maken. We zijn allemaal fan van het werk van John Carpenter. Wes en James zijn ook liefhebber van oldschool Italiaanse zombiefilms. Ook zijn we gek van science fiction uit de zeventiger jaren zoals die Russische film Solaris en rolprenten als The Andromeda Strain, Silent Running en vage films als Zardoz en Slaughterhouse 5. Het pré-Star Wars gebeuren zeg maar. Na het verschijnen van Star Wars was science fiction nooit meer wat het ervoor was geweest. Als het op echt oude films aankomt zijn we ook grote fans van klassiekers als Invaders From Mars, Forbidden Planet en War Of The Worlds. Vooral die ouderwetse geluidseffecten maakten die films helemaal af!

Hoe kwamen jullie eigenlijk op het idee voor de bandnaam?
Toen we met de band opnames begonnen te maken waren er ontzettend veel bands in de doomscene met dezelfde naam. We wilden een bandnaam die meteen duidelijk zou maken wat voor muziek wij maken. Veel mensen luisteren naar ons vanwege de bandnaam maar het gaat uiteindelijk allemaal om de muziek. Is de bandnaam van belang als je onze muziek door je huis laat knallen? Nee! Is de bandnaam van belang als je bij een optreden van ons even fijn kunt staan te headbangen? Nee! Sommige mensen vinden onze bandnaam cool en anderen hebben er een hekel aan. We zijn niet van plan om de bandnaam ooit nog te veranderen.

Into The Void 2017

Komende weekend staan jullie op het Into The Void festival in Leeuwarden. Wordt dit jullie eerste optreden in Nederland?
Yep. We zijn wel door Nederland gereden en we zijn er ook wel overheen gevlogen op weg naar concerten in Polen, Duitsland en Litouwen, maar tot nu toe hadden we nog nooit in Nederland gespeeld. We kijken dan ook enorm uit naar dat eerste optreden in Nederland.

Over Nederland gesproken. Wat is het eerste waar je aan denkt bij het horen van de naam Nederland?
Wiet en tulpen? Hahaha. Nederland is voor mij vooral het land van grote kunstenaars als Hieronymus Bosch en producenten van de beste bieren. Heeft Nederland ook niet de meest tevreden inwoners ter wereld? Het is in elk geval een prachtig land en we kijken daarom alleen al uit naar de reis vanaf het vliegveld naar de concertzaal.

Aangezien jullie op vrijdag als één van de eerste bands moeten spelen hebben jullie ook de kans om een aantal van de andere bands in de line-up te gaan bekijken. Staan er nog bands op het programma die je nog nooit hebt gezien maar waar je graag een optreden van wilt zien?
We vliegen zaterdag alweer terug en zullen zodoende Candlemass moeten missen op het Into The Void Festival. Gelukkig kunnen we vrijdag wel naar God Is An Astronaut en onze vrienden van Ohhms.

Wanneer kunnen we het derde album van Mammoth Weed Wizard Bastard verwachten?
We gaan ons derde album in mei 2018 opnemen en deze zal rond september van dat jaar verschijnen. Volgende maand maken we ook opnames voor een bijzonder project maar daar kan ik nog niet teveel over zeggen aangezien dat nog een beetje geheim is.

Is er nog iets wat jullie kwijt willen aan de lezers van FOK!?
Ja. We hopen natuurlijk dat jullie allemaal naar het Into The Void Festival zullen komen, al is het niet eens voor ons. Het is namelijk een echt goed gerund festival en de organisatoren zijn echt tof. Er zijn een aantal geweldige bands die op een prachtige locatie mogen spelen.

Mammoth Weed Wizard Bastard staat op vrijdag 20 oktober op het Into The Void Festival in de grote zaal van poppodium De Neushoorn in Leeuwarden van 18.45 tot 19.30 uur.