Comic Con Amsterdam: een weekend verkleden en op de foto met sterren

Het was dit weekend tijd voor Comic Con in de RAI Amsterdam. En dat betekent een weekend sterren kijken en jezelf onderdompelen in de interessante kant van de popcultuur; en sommige mensen gaan daar erg ver in. FOK! was erbij en doet verslag. Foto's zijn van Lisanne van de Bunt.

Groot, groter, grootst:

Allereerst valt bij het binnenlopen van Hal 10 en Hal 12 iets op: de ruimte is groter dan vorig jaar. Er kwam namelijk bij een flink aantal bezoekers vorig jaar de klacht bovendrijven dat ze zo waren uitgekeken. Dat is dit jaar wel anders. Al is het alleen al dat er nog meer cosplayers zijn bijgekomen die hun outfits nog professioneler hebben aangepakt. Niets is te gek, van Overwatch-kostuums tot de volledige Fellowship of the Ring, inclusief Gollum die de hele dag zich op zijn knieën voortbeweegt. Het is dus vooral voor veel mensen weer een goede kans om even te ontsnappen uit de realiteit van alledag. Want door dat kostuum bevindt diegene zich juist even in een hele andere realiteit. Hal 12 werd gebruikt voor alle stands van verkopers. Hier loopt de merchandise soms heel erg uiteen; van zelfgemaakte tekening tot professionele zwaarden van honderden euro's. Hal 10 is de hal waar het allemaal gebeurt voor de meeste fans. Hier bevindt zich de zogenaamde 'Main Stage' waar er de mogelijkheid is om tijdens de verschillende panels vragen te stellen aan de acteurs. En dat dat soms niet helemaal op gang komt merkt ook gespreksleider Ace, die telkens wel netjes de huisregels opleest om zo de veiligheid van de sterren te kunnen garanderen. Maar zoals Clare Higgins opmerkt zijn de Nederlandse fans "zeer hoffelijk en onwijs netjes, in tegenstelling tot de Amerikaanse fans, die soms iets extremer kunnen zijn."

Filthy, dirty Hobbitses! (Foto: Lisanne van de Bunt)
Filthy, dirty Hobbitses! (Foto: Lisanne van de Bunt)

Edge of Night:

Gedurende de hele dag is er om de zoveel tijd een panel te volgen op die Main Stage. Een hoogtepunt hier is het allerlaatste panel, het Lord of the Rings-panel met John Rhys-Davies (Gimli) en Billy Boyd (Pippin). De twee nemen uitgebreid de tijd om de vele vragen van de toegestroomde fans te beantwoorden en er wordt zelfs nog even gezongen. Op de vraag of Billy zijn eigen geschreven lied van de derde Hobbit-film 'The Last Goodbye' kon zingen moest hij toegeven dat hij daar niet zo goed op voorbereid was. Hij kon de fans echter een zeer goed alternatief bieden. Billy schudt gewoon even een fantastische uitvoering van Pippin's Song, ofwel 'Edge of Night' uit zijn mouw en het is even doodstil in het vragengebied. Na een minuut klinkt er een oorverdovend applaus en zelfs gespreksleider Ace weet even niet waar hij het zoeken moet. Dit is waarvoor de fans naar zo'n panel komen en deze was dan ook gelijk aan een Amerikaanse versie van zo'n vraaggesprek. Hier zit toekomst in, zeker als gasten als Billy Boyd, Pamela Anderson, Carice van Houten en Michael Madsen Amsterdam waardig genoeg vinden voor een bezoekje. Wel moet er iets gedaan worden aan de plaatsing van die Main Stage, want bij meerdere mensen verscheen er soms een glazige blik op het gezicht tijdens een panel, simpelweg omdat zij het soms op de derde rij al niet meer konden verstaan, of inmiddels doof waren geworden door het constante gepiep dat uit de speakers kwam als een fan te dichtbij die speakers een vraag stelde door de microfoon.

Kost wat, maar dan heb je ook wat! (Foto: Lisanne van de Bunt)
Kost wat, maar dan heb je ook wat! (Foto: Lisanne van de Bunt)

Kiek, kiek:

Er was natuurlijk ook de mogelijkheid om met de sterren op de foto te gaan. Er is al jaren bekend dat die prijzen er niet om liegen. Zo betaalde je gemiddeld 30 euro voor een geprinte foto met je favoriete acteur. Nou moet daar wel een kanttekening bij geplaatst worden. In Amerika, waar de Cons al een veel langere geschiedenis van succes kennen, liggen de prijzen vele malen hoger. Daar zou je voor een foto met diezelfde Billy Boyd zo het drievoudige neertellen. Waar dat aan ligt is niet echt te zeggen, maar we moeten onszelf dus eigenlijk nog gelukkig prijzen dat er een betaalbare optie is om dichtbij die idolen te komen. Of gewoon het ouderwets wachten bij de stagedoor na een toneelvoorstelling, blijft ook nog altijd een optie. 

Ellie Kendrick tijdens haar panel (Foto: Lisanne van de Bunt)
Ellie Kendrick tijdens haar panel (Foto: Lisanne van de Bunt)

Comic Con Amsterdam heeft geleerd van de smetjes die er vorig jaar op de eerste editie zaten. Dit maakten ze dit jaar goed met een blik aan sterren, een strakke organisatie en met als resultaat een aantal zeer vermakelijke panels. De eerstvolgende conventie van deze organisatie is in Berlijn, waar onder andere Charles Dance, Jack Gleeson & Carice van Houten (Game of Thrones) te gast zullen zijn. Tickets daarvoor zijn hier verkrijgbaar