Dutch Comic Con 2017: grote schaal en indrukwekkende invulling

Of het concept in Nederland zou gaan werken was in 2015 nog de vraag. Na de eerste editie van Dutch Comic Con waren de reacties enigszins gemengd, mede door de kleine schaal die het evenement toen nog had. Denk echter even alle kinderziektes weg en het was best een aardige eerste editie. Voor deze derde maal beloofde de organisatie dan ook alles uit de kast te trekken. En dat ze zich daaraan hebben gehouden bleek dit weekend in de Jaarbeurs. Nederland heeft een échte Comic Con en dat is Dutch Comic Con.

De beursvloer van Dutch Comic ConDe beursvloer van Dutch Comic Con

Allereerst werd een probleem van vorig jaar, namelijk de lange rijen bij de entree en daarbij komende onveilige situaties tot gevolg, opgelost door een simpel trucje: de entree werd verplaatst en het moment waarop de kaarten gescand konden gaan worden vervroegd. Zo kon de eerste bezoekers zich al verzamelen in een voorhal, gevuld met figuren van de game Overwatch, een Blizzard-succes dat ook ruim vertegenwoordigd was op de beursvloer en wat betreft cosplay. Wanneer dan om 10:00 de deuren opengaan is er nog steeds wel een rij, maar de doorstroming is constanter. Het eerste probleem is dus opgelost. 

En dan dat tweede probleem: ruimte. Vorig jaar was een veelgehoorde klacht dat de looppaden van de hal waarin de stands stonden met de verkoopwaar te smal waren ingedeeld, waardoor opnieuw gevaarlijke situaties ontstonden en er kans was op verdrukking. Ook hier heeft de organisatie naar geluisterd, want het halplan is hier op aangepast. Opnieuw een succesje behaald dus. Wat er dan nog meer te zien was bij binnenkomst deed het gemiddelde bezoekershart sneller kloppen. Aan het begin van de eerste hal is er meer ruimte gecreëerd voor de diverse fanclubs. Zo zijn de Dutch Time Travellers Association (Doctor Who), Wizard Wear (Harry Potter), Dutch Garrison (Star Wars), The Flying Dutch (Star Trek), The Dutching Dead (The Walking Dead) en vele anderen ruim vertegenwoordigd. De mainstage is misschien de meest opvallende plaatsing op de plattegrond. Hij staat midden in de binnenkomst en tussen twee hallen in. Dat zorgt voor veel aanwas in de vorm van publiek voor de Q&A's, maar ook wel wat chaos als er dan vervolgens een Q&A ten einde komt. 

Wat betreft de gasten is er misschien wat op te merken; het formaat daarvan blijft nog erg klein. Zo zijn Face uit The A-Team, Robin Hood uit Once Upon A Time, Bjorn Lothbrok uit Vikings en Morgan Jones uit The Walking Dead de hoofdgasten en alhoewel deze schaal dan weer klein blijft, moet nog steeds in ogenschouw worden genomen dat het de derde editie betreft van een groeiend evenement en er dus in de aankomende jaren veel te wachten staat. Overigens is een interview met Robin Hood uit Once Upon A Time, Sean Maguire, te lezen op de volgende pagina.

Een drukte van jewelste in de Dealerhall (Foto: Daan de Witte)Een drukte van jewelste in de Dealerhall (Foto: Daan de Witte)

Vier hallen zijn er van de Jaarbeurs in gebruik voor dit evenement. Zo is er een hal voor de verkoopstands en is er dit jaar voor het eerste een heuze Gaming Hall. Daarin kunnen bezoekers ondermeer spelen met de nieuwe Nintendo Switch, een potje Tekken 7 spelen of zich vergapen aan de nieuwste gamingsystemen. Ook zijn er een aantal competitieve elementen toegevoegd; zo is er een Overwatch-arena, waarin spelers tegen elkaar het eerder genoemde Blizzard-spel kunnen spelen en is er een groot scherm neergezet waarop verschillende games verdeeld over de dag op groot formaat worden uitgetest. 

Er zijn een aantal Comic Cons voorbij gekomen in korte tijd, onder andere die in Rotterdam en Amsterdam, maar Dutch Comic Con weet met deze editie het grote publiek voor zich te winnen. Missie geslaagd.