FOK! Game of the Year 2016 - Nummer 6

World of Warcraft is inmiddels al bijna 12 jaar oud en de franchise heeft nu zelfs een film erbij. Blizzard heeft sinds Wrath of the Lich King te maken met flinke dalingen van abonnees en op iedere uitbreiding was eigenlijk wel wat van kritiek. Toen dit jaar Legion uitkwam waren de verwachtingen hooggespannen. De hype was immens de mensen die de bèta gespeeld hadden waren lyrisch. De verwachtingen waren zo hoog dat het bijna alleen maar kon tegenvallen toch?

legion

Nu een paar maanden later na de release was de hype terecht. De nieuwe uitbreiding van World of Warcraft is geweldig en kan zich eindelijk weer eens meten aan uitbreidingen als The Lich King en The Burning Crusade. Het plezier tijdens het levelen en de enorme hoeveelheid end-content maken het allemaal erg top. Het grootste voordeel tijdens het levelen is dat alles nu scaled. Je kunt dus alle regio’s doen waarbij de vijanden jouw level zijn en dus ook de loot. Dit zorgt ervoor dat je niet aan het einde een paar gebieden overhoudt waar je doorheen vliegt omdat alles laag level is. Tijdens het levelen heb je dit keer ook echt het gevoel mee te doen aan het verhaal. Door de cut scenes die er gebruikt worden en de manier waarop je door de gebieden heen loopt krijg je het verhaal vanaf het begin tot het einde perfect mee. Dit was in het verleden weleens anders. Ieder gebied heeft ook een eigen verhaal om te vertellen waardoor niks als verplichte kost aan voelt.

legion

Qua end-game zit het tot nu toe ook prima met de nieuwe uitbreiding al is het misschien nog een beetje vroeg om dit goed in te schatten, maar tot nu toe is meer dan genoeg te doen. De dailýs uit het verleden zijn vervangen voor world quests en iedere class heeft een unieke quest line waarin je een specifiek wapen krijgen en deze moet levelen naar een hoger level. Dit vergt veel tijd, maar de beloning is dan ook groot en de Identiteit van de classes is helemaal terug. Ook dungeons kunnen op de normale manier gespeeld worden of met de bekende mythic modus. Daarnaast hebben we nu twee raids gehad waarvan vooral de eerste erg leuk was om te doen. Het gebied suramar is misschien wel het hoogtepunt van de uitbreiding tot nu. De hongerige elfen die op zoek zijn naar mana geven een leuke twist aan het geheel en het verhaal is daar nog lang niet klaar. Ook kwam er een oude bekende om de hoek kijken. Karazhan is omgetoverd tot een 5-mans raid. Het is een gigantische dungeon geworden waar je wel even mee bezig bent.

Uiteraard kregen we ook een nieuwe class erbij dit keer. De demon hunters kunnen gespeeld worden als dps en tank. Ze zijn een tijdje erg sterk geweest en dit was een leuke fase om deze nieuwe class te spelen.

legion

World of Warcraft: Legion is de zesde uitbreiding en niet de beste, maar wel weer een hele goede na een paar mindere. Als speler vanaf het eerste uur geloof ik niet dat het gevoel van de eerste drie jaar ooit nog terugkomt, maar met zo komen er wel heel erg in de buurt. Nu maar hopen dat ze met genoeg content kunnen blijven komen als deze expansion op zijn einde loopt. Want dat is waar het vooral mis ging in het verleden.