Interview met de psychedelische band Pauw

Het was de afgelopen maand alweer een jaar geleden dat we voor het eerst kennis mochten maken met de psychedelische klanken van het trippy trio Pauw. De band was in 2014 de meestgeboekte band tijdens de Popronde, stond al in het voorprogramma van bands zoals Kasabian en The Temples en wist velen aangenaam te verrassen met hun indrukwekkende EP. Inmiddels zijn we een jaar verder en is er van alles gebeurd rondom de band. Hoog tijd dus om de mannen weer eens wat vragen te gaan stellen. Dekatophetspek sprak met zanger en gitarist Brian Pots.

PAUW
PAUW

FOK!: Hoe gaat het met de mannen van Pauw?
Pauw: Erg goed! Lekker druk bezig nu met de clubtour!

Bij het afgelopen Welcome To The Village festival werden we aangenaam verrast door het feit dat Pauw is uitgegroeid van een trio naar een kwartet. Wie is jullie nieuwe toetsenist en hoe is hij bij de band terecht gekomen?
We merkten bij de opnames van de EP al wel dat we eigenlijk meer wilden dan we live als trio waar konden maken door extra dingetjes op piano of mellotron toe te voegen. Tevens bevat de muziek waardoor we geïnspireerd zijn 9 van de 10 keer ook toetsen. Voor ons was na het uitbrengen van de EP de keuze dan ook makkelijk gemaakt om Kees als toetsenist bij de band te vragen, aangezien hij toch altijd al mee ging als roadie en tenslotte een goede toetsenist is. Er ging sindsdien een nieuwe wereld voor ons open wat betreft schrijven.

Jullie hebben het afgelopen jaar ook op behoorlijk wat grote festivals in binnen- en buitenland gestaan. Kun je daar wat over vertellen?
Het festival seizoen was waanzinnig. We stonden op festivals waarvan we nooit verwacht hadden dat dit überhaupt zou gebeuren, laat staan in zo’n korte tijd. Zo stonden we bijvoorbeeld op Lowlands waarvan we zelf erg hoge verwachtingen hadden, aangezien iedereen er zo enthousiast over was. Behalve bassist Eszl was niemand van ons er ooit geweest. De verwachtingen werden meer dan waar gemaakt. Daarnaast waren alle andere festivals ook waanzinnig. Niet alleen omdat wij zelf mochten spelen, maar ook omdat het erg leuk was om andere bands zoals The Indien, Dewolff, Paceshifters en The Deaf te zien spelen. De eerste paar shows in het buitenland waren ook super geslaagd, we werden er super goed ontvangen met lovende recensies, dus we willen snel terug voor meer shows!

PAUW 2

Vorige maand is jullie debuutalbum Macrocosm Microcosm verschenen. Waar en wanneer is de plaat opgenomen?
De plaat is opgenomen met Roel Blommers in zijn studio Rock ’n Roll Support te Eindhoven. We moesten het opnameproces over een langere periode verdelen omdat drie van ons studeren en we het om de lessen, tentamens en uiteraard de optredens heen moesten zien te plannen. We waren ergens in april begonnen en waren 17 juli klaar.

De openingstrack 'Memories' doet sommigen aan de melodie van het Koningslied denken. Hebben deze mensen teveel zachte hash gerookt of horen ze het toch goed?
Tja, we kunnen ze helaas geen ongelijk geven, het heeft er inderdaad wat van weg. Wel is dit puur toeval want alle 4 hadden we 'Het Koningslied' nog nooit gehoord, dus wisten wij veel .... Maar na een beetje Googlen schijnt dit dan ook wel een vrij typische melodielijn te zijn en zijn John Ewbank en wij niet de enige. Zo kwamen we op een flink lijstje met nummers met soortgelijke melodieën waaronder Train met 'Girl in Blue Jeans', Matt Redman met '10.000 Reasons', Coldplay met 'Paradise'. Ga zo maar door ... Achteraf kwamen we er dus achter dat we niet echt origineel zijn geweest met de melodielijn van Memories haha. Maar dat maakt ons zeker niet minder tevreden over het nummer!

Als voorproefje van het album verscheen al het nummer 'Visions'. Hoe kwamen jullie op het idee voor dit heftig spacende nummer?
Dit was het eerste nummer wat we in deze formatie schreven. We waren door De Wereld Draait Door gevraagd om een soundtrack te schrijven ter ere van het 25 jarige bestaan van de Hubble Telescoop. Brian (zanger/gitarist) had nog een een idee liggen dat we hier mooi voor konden gebruiken.

Klopt het dat jullie op deze plaat wat progressiever klinken dan op het voorgaande werk?
Dat was niet per se opzettelijk. We maken gewoon muziek die we mooi vinden en daar is dit toevallig uitgekomen. Misschien komt het ook wel doordat we een extra bandlid erbij hebben nu en bij de EP dus nog niet. We luisteren tevens erg graag naar progressieve bands zoals King Crimson, Pink Floyd, Earth & Fire noem maar op, dus dat zal wellicht ook goed te horen zijn op ons album. Misschien luisteren we in de aanloop naar het volgende album wel meer naar Hip Hop, waardoor Brian gaat rappen en Rens van drums naar zijn laptop overstapt om beats te produceren haha.

Het geluid van het album doet nogal authentiek aan. Is Macrocosm Microcosm volledig met ouderwetse analoge apparatuur opgenomen?
Een combinatie van analoog en digitaal. We zijn erg beïnvloed door de jaren 60 en 70, maar dat betekent niet dat we onszelf daar echt tot willen beperken. Analoog opnemen geeft een erg mooi karakteristiek geluid, maar werkt in sommige gevallen wel beperkend. Het was voor ons gewoon ideaal om dit op een goede manier te combineren met de voordelen van digitaal opnemen.

Pauw - Macrocosmos, Microcosmos

Hoe kwamen jullie op het idee om de plaat Macrocosm Microcosm te noemen?
De theorie van Macrocosm Microcosm is heel kort omschreven het grote (Macrocosm) en het kleine (Microcosm) van alles in het leven. Voor ons was dit erg herkenbaar aan het proces van het album. Zoals gezegd moesten we onze studiotijd goed zien te verdelen ivm school en optredens. We kwamen uiteindelijk zelfs in tijdnood omdat de deadline steeds dichterbij kwam terwijl we nog niet eens al het materiaal hadden geschreven. We namen daarom steeds vaker incomplete nummers mee naar de studio om ze daar tijdens het opname proces uit te werken. Dat gaf veel druk, maar maakte het daarom juist wel heel erg leuk. We hoorden hoe het kleine schetsje stap voor stap tot een groots eindresultaat werd gemaakt. Tevens gaan de teksten vaak over het universum die eigenlijk metaforisch zijn voor alledaagse dingen in het leven. Daarnaast bouwen we altijd op in onze nummers, we beginnen klein en eindigen in iets groots. Het album is dus gewoon Macrocosm Microcosm.

Met bands als Monomyth, Jacco Gardner, Birth of Joy en natuurlijk Pauw hebben we voor het kleine landje, dat we zijn als Nederland, momenteel best wel veel in de psychedelische melk (Nee nee, geen milk+ uit Clockwork Orange) te brokkelen. Hebben jullie enig idee waarom progressief psychedelische klanken zo populair zijn in de Nederlandse muziekwereld?
Geen flauw idee eigenlijk.. Het is gewoon een supertof genre en wij Nederlanders hebben gewoon een goede smaak!

Klopt het dat jullie bij een nieuwe platenmaatschappij zitten?
Ja klopt, we hebben getekend bij Caroline! Wij hebben het album bij ze uitgebracht. Tot nu toe een erg goede en fijne samenwerking!

Na jullie te hebben gezien in Poppodium Asteriks (Popronde 2014) en op het Welcome To The Village-festival durf ik gerust te stellen dat jullie vooral een band zijn die je live moet ervaren. Waar kan men jullie in de komende weken nog op een podium aantreffen?
We zijn momenteel bezig met onze clubtour en hebben nog maar een paar shows te gaan. Zo spelen we vanavond in Gent (Be) en zijn we op 17 december in Doornroosje in Nijmegen te zien. We sluiten de clubtour daarna op 20 december af in de grote zaal van Paradiso in Amsterdam, waar we een duoshow doen met onze vrienden van Birth Of Joy. Dat wordt dus een mooie afsluiter van de clubtour én van het jaar!

Hoe kijken jullie terug op het afgelopen jaar?
Er is heel veel gebeurd en het was een supermooi jaar. Er is heel veel op ons afgekomen en ons overkomen, we kunnen het nog steeds niet helemaal beseffen. We hadden hier vorig jaar nog niet eens van durven dromen; dat het zo zou gaan in zo’n korte tijd ....

De album presentatie bij Platenwinkel Kroese in Arnhem op 29 oktober jl
De albumpresentatie bij Platenwinkel Kroese in Arnhem op 29 oktober jl (bron: YouTube)

We weten dat het jaar nog niet helemaal voorbij is maar wat is op dit moment jullie Top 10 van beste albums van het jaar 2015?
Moeilijke vraag maar komt 'ie in willekeurige volgorde:
The Arcs - Yours, Dreamily
Lana Del Rey - Honeymoon
Tame Impala - Currents
Mini Mansions - The great pretenders
The Womb - The Womb
Pond - Man it feels like space again
Skip&Die - Cosmic Serpents
The Mysterons - The Mysterons
The Indien - Cologne
Jacco Gardner - Hypnophobia

Bij interviews krijg je vaak van die vragen die je al tig keer hebt moeten beantwoorden, maar wat is nou een nog nooit gestelde vraag waarvan je hoopt dat die eens gesteld gaat worden en wat is je antwoord op deze vraag?
Een nog moeilijkere vraag …
'Als jullie een filmscore mochten schrijven, voor wie zou dit dan zijn?'
Quentin Tarantino! Als iemand goede muzieksmaak heeft en dit perfect in zijn films kan verwerken, dan is hij het wel.

Willen jullie nog iets kwijt aan de lezers van FOK! ?
Komt allen naar de laatste paar shows van onze clubtour!!!