FOK!focus: Getransformeerde filmpersonages


In onze maatschappij hoor je iedereen weleens dingen zeggen in de trant van: ‘Fuck mijn werk, ik wil vrijheid.’ Of: ‘Ik wil mij geen zorgen meer maken om mijn rekeningen. Ik wil leven zonder stress, verdomme nog aan toe!’ Of: ‘Er moet echt eens iets gebeuren. Ik ga op reis naar een ver oord en kom nooit meer terug!’ Of: ‘Ik wil mijn dromen verwezenlijken!’ Erg ontroerend allemaal. Vaak blijft het enkel bij loze statements en verandert vrijwel niemand daadwerkelijk zijn leven. In de comfortzone blijven is te verleidelijk. In veel films zijn er echter wel personages die een keuze maken die hun levens op drastische manieren veranderen. Vaak gedreven door pure noodzaak. Ze kunnen de banaliteit van het leven niet meer aan. Ze doen wat wij niet durven. Daarom bij dezen een lijst van personages die een transformatie (niet op de Optimus Prime-manier) ondergaan, waardoor hun leven drastisch verandert. Let’s Go!

5. Office Space

ssss


Het personage: Peter Gibbons is exemplarisch voor het gemiddelde individu dat vastzit in een 9 tot 5 werksysteem, dat je reduceert tot een levenloze automaat. Hij haat zijn hersenloze werk en de bazen die hem met allerlei verplichtingen opzadelen zonder dat hij daar zin in heeft. Door zijn depressiviteit loopt ook zijn relatie moeizaam. Zijn vriendin adviseert hem uiteindelijk om naar een hypnotherapeut te gaan. Enerzijds is zijn situatie grappig, anderzijds ontroerend als je beseft hoe actueel deze problematieken zijn.

De transformatie: Deze therapeut brengt hem dankzij de hypnose in een soort van kalmeringstand. De beste man overlijdt echter tijdens het uitvoeren van de hypnose, waardoor Peter in een chronische staat van onverschilligheid blijft verkeren. Vanaf dan is zijn leven een grote suikerspin zonder stress, geldwaanzin en andere problematieken waar de westerse mens mee kampt. Hij doet alles wat hij wilde, maar nooit durfde. Zijn ‘schijt aan alles’- mentaliteit is iets dat vrijwel iedereen begeert, maar door sociale conventies bijna niemand durft.