Honden in games

Een hondenbaan is meestal iets slechts, maar de volgende ‘game’-honden hebben toch een dankbaar baasje. 

Dogmeat (Fallout)

De hond met de beste conditie moet wel Dogmeat zijn. Deze pup is opgegroeid tot een vechtersbaas die jou als speler goed helpt in de wereld van Fallout. De hond en zijn afstammelingen hebben in ieder geval geen geluk als het om eerste baasjes gaat. In Fallout 3 is Dogmeat zijn eerste baas kwijtgeraakt aan een stel bad guys. Die heeft hij gevolgd tot aan een autokerkhof in de Capital Wasteland. Jij als speler komt hem daar tegen terwijl hij de slechteriken aanvalt. Als je hem eenmaal aan je zijde hebt blijkt hij een trouwe bondgenoot waarmee je een band opbouwt.

De hond zou een directe afstammeling zijn van de eerste hond die in Fallout 1 kon worden gevonden. Helaas ging die hond dood door een ongeluk met een krachtveld op een militaire basis. Dogmeat is ontworpen op basis van de hond uit Mad Max 2: Road Warrior. Mel Gibson had in die film ook een hond die met hem meeliep. Dogmeat is dan ook van hetzelfde ras, een Australische cattle dog.

We zullen Dogmeat weer zien in het nog uit te komen Fallout 4. De hond kan daar niet dood, in tegenstelling tot Fallout 3, waarin je eigenlijk weer een savegame zou laden om de hond te blijven houden. Dat scheelt weer wat laadschermen. Bethesda heeft dit keer de hond van een van hun teamleden als basis genomen. De levelontwerper Joel Burgess heeft een Duitse herder, River genaamd. Deze stond model voor de nieuwe Dogmeat. Niet alleen om leuke plaatjes voor een 3D-model te schieten, maar ook in actie, zodat we dit keer heel realistisch de hond kunnen laten apporteren.


Amaterasu (Okami)

De enige hond in de hoofdrol, en wat voor een. De zonnegodin zelf steelt de show in Okami als een witte wolf. In het echte leven is de naam afgeleid van Amateru, dat ‘schitteren in de hemel’ betekent. Volgens Japanse mythes zouden de keizers van het land directe afstammelingen zijn van de godin. In Okami krijg je eerst een flashback van honderd jaar terug, waarin de witte wolf Shiranui en de zwaardvechter Nagi de achthoofdige Orochi moeten verslaan om hun dorp te redden. Dat lukt ze maar half en ze sluiten de demoon op. 

Honderd jaar later wordt Orochi weer vrijgelaten. Amaterasu wordt als de witte wolf tot leven gewekt om de demoon eens en voor altijd te stoppen. Maar ze zal eerst haar speciale krachten moeten vinden. Met de zogenaamde Celestial Brush kun je verschillende vaardigheden tekenen op een digitaal canvas, maar je zult de tekens allemaal weer moeten verdienen. In het spel kun je de wind of vlammen oproepen met een teken om je te helpen met puzzels en natuurlijk vijanden.

De reden dat Amaterasu zo’n onuitwisbare indruk heeft gemaakt is de tekenstijl. De Japanse inkttekeningen geven haar een mythisch uiterlijk en geven Okami daarmee een unieke uitstraling.