Interview Palio Superspeed Donkey

Palio Superspeed Donkey is een superjong garagepop bandje uit Amsterdam die in de afgelopen jaren al behoorlijk naam heeft weten te maken in het Nederlandse clubcircuit. De afgelopen week verscheen eindelijk A Funny Sunrise, het langverwachte eerste album van de groep. Een mooie gelegenheid om de mannen eens wat vragen te gaan stellen. Dekatophetspek trok zijn stoute schoenen aan en had een gesprek met bandoprichter, gitarist en tekstschrijver Willem Smit, wat resulteerde in het onderstaande interview.

Palio Superspeed Donkey
Palio Superspeed Donkey

FOK!: Door wie, waar en wanneer is Palio Superspeed Donkey opgericht?
Willem: Door mij op school. Eerst met Sam begonnen we bandjes te coveren. Later wilde ik alleen maar mijn eigen liedjes spelen. We hebben toen Camiel en Ruben ondanks mijn verlegenheid uitgenodigd in een oefenruimte.

Hoe kwamen jullie aan de naam Palio Superspeed Donkey?
Het is eigenlijk een ouwe indie-game. Ik ben totaal geen gamer, maar ik was wel een tijd helemaal verslaafd aan dat spelletje. Het is een compromisloze, absurde, bijna trippy ervaring. Het is vrij snel uit de winkels gehaald nadat het was uitgebracht.

Jullie oudere muziek doet me soms wel wat denken aan de band Arctic Monkeys. Is dat toeval of zijn zij één van jullie inspiratiebronnen?
We hebben wel een liedje gemaakt dat letterlijk de helft van de titel van de eerste Arctic Monkeys-plaat als naam droeg. En we waren ook wel fans van die band. Ik heb wel respect voor het nieuwe Arctic Monkeys werk, maar het zijn niet meer mijn doodgewone jeugdhelden. We klinken met onze nieuwe plaat in ieder geval totaal niet meer als Arctic Monkeys!

Welke artiesten rekenen jullie dan nog meer tot jullie inspiratiebronnen?
Voor mij Pixies, Pavement, Scram C Baby... Het bovenstaande zegt voor mij eigenlijk al genoeg. Nirvana, flauw genoeg, zou nog een goeie toevoeging zijn. Ook vinden we beatboxing helemaal te gek, ook al is het niet helemaal rock 'n roll natuurlijk.

Palio Superspeed Donkey - A Funny Sunrise

23 januari  verscheen jullie debuutalbum A Funny Sunrise. Kunnen jullie wat meer over dat album vertellen?
Het is eind april/begin mei opgenomen. Michel Schoots van Urban Dance Squad was de producer. Hij heeft ook de plaat van Mozes and the Firstborn geproduceerd. De titel van de plaat is een verbastering van een stukje tekst uit onze eerste single 'Obi One'. Ik vond A Funny Sunrise wel mooi poëtisch klinken: een vrij open bijvoeglijk naamwoord Funny (kan heel veel betekenen, behalve iets enorms of theatraals...) en dat dan in tegenstelling tot een Sunrise (meestal vrij groots en spectaculair). Ik had nog een aantal andere namen bedacht, maar die waren iets hysterischer. Het leek me verstandiger om de meest nuchtere te kiezen, zeker naast de naam Palio SuperSpeed Donkey.

Vergeleken met jullie eerste ep Wateramp klinkt jullie album een stuk voller en langzamer. Wat was de reden voor deze verandering?
Dat sloop er een beetje in. Waarschijnlijk heeft dat ook wel iets te maken met het feit dat we ook heel lang hebben gedaan over het polijsten van structuren van de liedjes. Vorige keer ging het allemaal veel sneller, dat hoorde je ook terug in de muziek denk ik. We zijn alle vier ook niet heel sportief, lange shows uptempo spelen hielden we simpelweg niet vol.

Palio Superspeed Donkey - Wateramp EP

Jullie hebben al heel wat optredens gedaan, maar wat waren nou het leukste optredens tot nu toe?
Een van onze eerste optredens op Into The Great Wide Open was awesome. Dat was een tof weekend! Verder hebben we een mooi optreden op Paaspop kunnen doen en de eerste clubshows in Paradiso waren ook heel leuk om te doen.

Willem, hoe gaat het met Kato? (In een interview uit 2012 liet Willem weten dat hij een oogje had op een meisje genaamd Kato)
Ze studeert nu in Groningen, ga later deze maand misschien nog even langs.

Wat zijn de plannen voor 2015?
Nu de plaat uit is, school effe afmaken en SPELEN!!! Lowlands is een tof doel, daarnaast zou een paar optredens in het buitenland supervet zijn.

Nog iets wat jullie aan de lezers van Fok! willen zeggen?
De weg van goeie bedoelingen is geplaveid met lijken. Liefde van de Palio's!!!!!!