Game Of The Year 2014 - nummer 4

Civilization is echt zo een spel dat je of geweldig vindt, of nou echt helemaal niks. Persoonlijk vind ik het al geweldig sinds deel één. Toen bekend werd gemaakt dat ze het met Beyond Earth over een hele andere boeg gingen gooien, was ik erg enthousiast. De spirituele opvolger van Alpha Centauri is anders dan je misschien gewend bent, maar nu ik het een tijdje speel hoort het voor mij persoonlijk ook echt thuis in het rijtje beste games van 2014.

beyond

In Beyond Earth gooit Firaxis het over een hele andere boeg. Het concept blijft het zelfde, maar de manier waarop is anders. We zitten nu niet meer op aarde, maar op een andere planeet met geavanceerde technologieën. In die geavanceerde technologieën zit ook gelijk het sterkste punt van de hele serie. Het Tech Web is de manier waarop je in dit deel onderzoek doet naar nieuwe mogelijkheden. De vrijheid die je nu krijgt in het kiezen en specialiseren biedt meer mogelijkheden dan voorheen. Ook de komst van Affinities is geweldig: Je krijgt nu het idee dat je meer keuze hebt in wat voor soort leider jij wilt worden voor jouw beschaving. Je hebt drie keuzes: de Purity-, Harmony- of Supremacy-tak. Iedere tak geeft een andere vorm mee aan jouw beschaving. Een ander groot verschil is hoe je de game begint. Er moet nu uit meerdere opties gekozen worden, die allemaal andere voordelen kunnen geven aan jouw beschaving.

kwek

Aliens zijn de nieuwe vijand in dit deel. Ze zijn onvoorspelbaar en vreselijk irritant. Ze komen soms compleet uit het niets en kunnen een plan behoorlijk in de soep gooien. Uiteraard heb je naast aliens ook nog andere beschavingen, die ook naar deze planeet zijn verhuisd. De gevechten lopen soepel en als je een beetje behoorlijke pc hebt, worden turns ook snel verwerkt. Geen monsterpc? Dan zal je het toch met een kleinere map moeten doen. Gezondheid is nu een grote factor. Deze wordt aangegeven met een meter die de plus of min in kan gaan. Vooral als je iemand bent die in het begin snel veel steden bouwt, zal je hier moeite mee gaan krijgen.

beyond

Uiteraard is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar het spel is gewoon prima in orde. Het gevoel dat je krijgt bij het introfilmpje motiveert je gelijk om aan de slag te gaan en jouw beschaving tot grote hoogte te brengen. De vele mogelijkheden die sciencefiction als thema meebrengt, werken goed. Civilization: Beyond Earth staat daarom op nummer 4 van de beste games 2014. Ik moet nu eigenlijk naar bed, maar ik doe nog snel één turn.