Jaaroverzicht 2014: Showbizz

Voordat we het nieuwe jaar feestelijk in gaan luiden, blikt FOK! terug op 2014. Een bewogen jaar met veel hoogte- en dieptepunten. Vandaag kijken we terug naar hoe de sterren 2014 hebben doorgebracht. 

Afperser familie De Mol

In september kwam het nieuws naar buiten dat televisieproducent John de Mol en zijn zus, presentatrice en actrice Linda de Mol, al meer dan een jaar werden afgeperst. Omdat de bedreigingen steeds erger werden besloot de politie om de zaak op 30 september onder de aandacht te brengen in het programma Opsporing Verzocht. Er waren duidelijkere aanwijzingen richting de afperser. Zo zou hij eerder een doos met gebak bij een bakker hebben gekocht om deze voor de deur van de familie De Mol af te leveren met weer een dreigbrief.

Ondanks dat er na de oproep in Opsporing Verzocht ruim zevenhonderd tips waren binnengekomen bij de politie, werd de zaak uiteindelijk met zogenoemd 'klassiek recherchewerk' in december opgelost. De DNA-sporen die de afperser had achtergelaten op de brieven bleken te matchen met een 70-jarige man uit Zeist. Deze werd met het bewijs geconfronteerd en bekende de afperser te zijn. De bejaarde man was voorheen werkzaam in de financiële wereld en bezat later een drogisterijketen. Het is nog steeds onbekend wat het motief van de beste man was.

Songfestival

Waylon en Ilse DeLange deden dit jaar samen mee aan het Songfestival onder de naam The Common Linnets. Hoewel ze voor het Songfestival begon veel kritiek over zich heen kregen, schopten ze het uiteindelijk met een feilloos optreden in de finale tot de tweede plaats. Homo-icoon Conchita Wurst was de winnares van het Songfestival.

Bij terugkomst werd het ineens stil rond The Common Linnets. Waylon was even van de kaart verdwenen en besloot uiteindelijk om niet verder te gaan met Ilse DeLange. Hij wilde zich richten op een solocarrière. Zelfs voorafgaand aan het Songfestival verliep de samenwerking stroef, zo bleek uit een reportage van KRO Profiel. Ilse vond het 'Songfestivaldebacle' de donkerste periode uit haar leven. "Dan heeft ze niet echt veel meegemaakt," reageerde Waylon laconiek. Ilse ging uiteindelijk verder met The Common Linnets met gitarist van De Dijk JB Meijers.

Dave Roelvink

Waar we eerder nog nooit hadden gehoord van de zoon van muzikant en woordkunstenaar Dries Roelvink, werden we in 2014 overspoeld met 'Dave-gate'. Het schandaal begon allemaal tijdens een feest bij Melissa Pach, een vriendin van Dave. Het feest werd gehouden bij de dame thuis en verliep niet helemaal zoals ze had gehoopt. Bij het opruimen van de rommel kwam ze tot de ontdekking dat er wat iPads, horloges en zonnebrillen waren gestolen. Haar ouders zagen later dat er zelfs een collectie juwelen ter waarde van zestigduizend euro was buitgemaakt.

Wat volgde was een rel die tussen Melissa en Dave werd uitgevochten in de media. De familie hield Dave medeverantwoordelijk voor de diefstal en stond erop dat hij zijn excuses zou aanbieden. Niet veel later doken ook de beelden van het bewuste feest op, waarbij Melissa haar lipjes gebruikte om zoon Roelvink te plezieren in een jacuzzi. Het schandaal is nog steeds niet ten einde. Dave Roelvink moet eerdaags voor de rechter verschijnen en hoopt dat de zaak daarmee tot een einde komt. 

Onno Hoes

Eind 2013 werd reservebelg Onno Hoes in een hotellobby gespot terwijl hij nogal intiem was met een 24-jarige toyboy. Dit zorgde voor behoorlijk wat ophef en hij werd daarom door de gemeenteraad van Maastricht op de vingers getikt. In oktober dit jaar kwam ineens het nieuws dat Albert Verlinde zou gaan scheiden van Onno Hoes naar buiten, wat niet gerelateerd zou zijn aan de eerdere affaire. Volgens Verlinde waren de twee uit elkaar gegroeid.

In december 2014 kwamen de kleuters van het programma Pownews met een reportage waarbij Onno Hoes met een verborgen camera was gefilmd tijdens een date met een 20-jarige jongen. De loktoyboy zou door omroep Powned geïnstrueerd zijn om met Onno Hoes af te spreken. Tijdens het afspraakje werden details zoals de agenda van de burgervader en hoe hij z'n schunnige berichtjes aan de jongen verdoezelde besproken. 

Hoes heeft uiteindelijk op eigen initiatief besloten om zijn functie als burgemeester van Maastricht neer te leggen. Hij zal nog tot half 2015 de functie betreden zodat hij de gelegenheid heeft om een andere baan te vinden.

Gordon gelukkig met nieuwe vriend

Gordon heeft dit jaar een nieuwe vriend leren kennen. Begin oktober zijn de twee tortelduifjes gaan samenwonen. Eind oktober is vriend Roelof het alweer zat en zijn de twee weer uit elkaar.

Zwarte Piet

We vonden er allemaal wat van en dit was toch wel de meest vermakelijke rel van 2014. Het gaat natuurlijk over de Zwarte Pietendiscussie. In het begin aangezwengeld door Quinsy Gario als, naar eigen zeggen, een kunstproject. Maar de discussie is voor de heer Gario inmiddels een groot commercieel succes gebleken. Zwarte Piet zou namelijk racistische eigenschappen bevatten en doet neigen naar de slavernij. 

Foto: ANP

De discussie werd zo ook aan de Verenigde Naties voorgelegd, die hebben gezegd dat Zwarte Piet inderdaad racistisch is. De VN is zelfs verbaasd dat mensen het probleem niet zien. Een andere rechtszaak werd aangespannen tegen de Amsterdamse burgemeester Van der Laan omdat hij wilde dat er bij de intocht van Sinterklaas een aangepast uiterlijk van Zwarte Piet zou komen. De Raad van State had uitgesproken dat de burgemeester dit niet zomaar mag opmerken bij het verlenen van een vergunning.

BN'ers pakten ook de kans om weer wat aandacht te krijgen door zich in de discussie te mengen. Zo was Peter Rudolf de Vries van mening dat Zwarte Piet wel een 'make-over' kan gebruiken. Ook Paul de Leeuw en Anouk keerden zich tegen de eeuwenoude traditie van Zwarte Piet. Aandacht kregen ze genoeg in de vorm van bedreigingen. "Hoe haal jij het in je kankerkop om tegen Zwarte Piet te zijn? Als ik je tegenkom, krijg je een kogel door je kop!", zo ontving Peter R. de Vries via de e-mail. 

Toch zijn er bij slechts enkele intochten in Nederland aanpassingen doorgevoerd in het uiterlijk van Zwarte Piet. Zo waren er bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda ook Stroopwafel- en Kaaspieten ( ). Dezelfde intocht werd echter wel wreed verstoord door anti-Pietdemonstranten die niet tevreden waren met het compromis van de organisatie. De intocht liep zelfs vertraging op omdat de politie de veiligheid van Sinterklaas niet volledig kon garanderen. Tijdens de intocht liepen ook gewapende undercoverpieten mee.

Kim Kardashian

Dit was natuurlijk ook het jaar van de bruiloft van Kim Kardashian met Kanye West. De bruiloft werd gehouden in Florence, Italië. Andrea Bocelli werd ingevlogen om Kimye toe te zingen bij het altaar en later mocht Lana Del Rey nog een aantal liedjes doen bij het feest gehouden in Versailles. Het hele feestje kostte maar liefst drie miljoen dollar, inclusief hun huwelijksreis naar Parijs. 

Bill Cosby

Dertig jaar geleden ging zijn inmiddels welbekende hitcomedy The Cosby Show van start. Nu valt er echter weinig meer te lachen voor de 77-jarige beroemdheid. 

De laatste tien jaar wordt Bill Cosby namelijk overspoeld met beschuldigingen van seksueel misbruik. In januari 2005 hoorden we al dat Bill graag van bil ging, want toen werd de acteur er al van beschuldigd. Afgelopen jaar barstte de bom pas echt. 

Een beerput is opengegaan en uit alle hoeken komen vrouwen naar voren die zeggen het slachtoffer geweest te zijn van de vermeende geilaard.
Van veel beschuldigingen kon nog worden gedacht dat ze afkomstig waren van golddiggers die uit waren op de dollar bills van Bill, maar ook dat houdt niet meer stand, want ook een schare bekende mensen zegt door hem misbruikt te zijn. De bekende vermeende slachtoffers zijn niet de minsten: Bill zou onder meer Janice Dickinson (ex-supermodel en wandelende reclame tegen plastische chirurgie) en Carla Ferrigno (de vrouw van Lou Ferrigno) misbruikt hebben. 
 
 
Voorlopig blijft het bij beschuldigingen, omdat alle zaken waarin Cosby wordt beschuldigd zijn verjaard. In één zaak kunnen wel juridische stappen ondernomen worden, want de nu 55-jarige Judy Huth was slechts 15 jaar oud toen Cosby haar seksueel zou hebben misbruikt en seksueel misbruik van een minderjarige verjaart niet. Wat denkt u ervan? Bill Cosby: criminele oude geilaard of onschuldig slachtoffer van aandachtshoeren?

R.I.P.

Helaas namen we ook dit jaar weer afscheid van een aantal celebrity's. Op 8 februari kwam D66-coryfee Els Borst bij een misdrijf om het leven. Alhoewel er wel concrete aanwijzigingen zijn, is er nog geen dader gevonden. Op 18 mei overleed de 68-jarige Wubbo Ockels, de eerste Nederlandse ruimtevaarder. Televisiemaker Menno Buch overleed op 8 juli op 62-jarige leeftijd. De Amerikaanse acteur en komiek Robin Williams maakte 11 augustus op 63-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Comédienne Joan Rivers overleed op 4 september op 81-jarige leeftijd, nadat ze een overdosis aan medicijnen kreeg toegediend van medisch personeel.