Interview met The Ramona Flowers

Bij de naam Ramona Flowers zullen velen aan de film Scott Pilgrim vs the World denken waarin een personage met die naam voorkomt. The Ramona Flowers is ook de naam van een band die volgende week als voorprogramma op zal treden bij een viertal optredens in Nederland van de legendarische band Lamb. Hoog tijd om de heren dus een aantal vragen te stellen. Dekatophetspek ging op pad en sprak met gitarist Sam James.

The Ramona Flowers
The Ramona Flowers

FOK!: Waar en wanneer is de band The Ramona Flowers opgericht?
Sam James: The Ramona Flowers ontstond drie jaar geleden in Bristol, na een aantal drankjes in een bar.

Sam, jij zat samen met Dave en Wayne in bands zoals Undercut en The Chemists, maar hoe kwamen jullie in contact met Edward en Steve?
Dave ontmoette Steve op een muziekschool in Londen. Hij was de enige persoon die we auditie lieten doen. Ed was al een bekende drummer in de omgeving van Bristol. We wisten meteen dat hij de juiste keuze was toen we hem zagen optreden, mede door de gekke bekken die hij constant trok.

Wiens idee was het om de band te vernoemen naar een personage uit de film Scott Pilgrim vs the World?
Een leuke naam voor een band bedenken is verdomd moeilijk. De bandnaam is tenslotte een presentatie van wat je als band doet. We hebben meer dan een jaar naar een goede naam gezocht en er kwamen letterlijk meer dan honderd verschillende namen voorbij. Op een gegeven moment zat ik naar de film Scott Pilgrim vs the World te kijken en daar zit een prachtig moment in als het personage Ramona Flowers geintroduceerd wordt. Het moment waarop haar naam wordt genoemd en de dame in kwestie in beeld in beeld kwam wist ik dat dit een geweldige bandnaam zou zijn. Ik had verwacht dat er heel wat bands zouden bestaan met die naam maar na enig onderzoek ontdekten we dat er geen enkele band naar het personage was vernoemd. Na nog wat meer onderzoek ontdekten we dat de film was gebaseerd op de gelijknamige strips en het personage Ramona Flowers bleek in Amerika al een behoorlijke cultstatus te hebben. Het was het eerste idee voor een bandnaam waar elk bandlid het mee eens was en zodoende kozen we voor deze naam.

Stel dat je de muziek van je band zou moeten omschrijven aan iemand die The Ramona Flowers nog niet kent. Hoe zou je de groep dan in het kort omschrijven?
Indie, electronisch, episch, prachtig, smerig en krachtig.

In een interview met het God is in the Tv-magazine in 2012 gaven jullie te weten dat de opnames voor jullie eerste album af waren. Toch zou het nog twee jaar duren voor de plaat zou verschijnen. Geeft de titel Dismantle and Rebuild een hint over het proces dat aan de totstandkoming van deze plaat vooraf ging?
Helemaal! Tijdens het opnameproces schreven we een aantal nieuwe nummers en besloten in 2013 om opnieuw de studio in te gaan om deze op te nemen. Daarnaast tourden we zoveel mogelijk om zo naam te maken in de muziekscene. Daarnaast waren we nog duidelijk op zoek naar een eigen geluid. Wat dat betreft zijn de nieuwere tracks een stuk samenhangender.

Waar is Dismantle and Rebuild opgenomen?
Het album werd gedeeltelijk opgenomen in de The Distillery Studios in Bath en voor de rest in Andy Barlow's studio in Brighton.

Dismantle and Rebuild is eveneens geproduceerd door Andy Barlow van de band Lamb. Hoe kwamen jullie met hem in contact?
Wij waren altijd al grote fans van de band Lamb en ook de manier waarop Andy muziek produceert vonden we indrukwekkend. Het pastte precies bij de muzikale richting die wij op wilden gaan. Verrassend genoeg vond ook Andy onze muziek erg leuk en hebben we als experiment een nummer met hem opgenomen en daarmee begon het allemaal.

Was Barlow van grote invloed tijdens het opnameproces van jullie debuutalbum?
Hij had een behoorlijke invloed op onze opnames. Andy Barlow hielp ons met het ontdekken van een eigen geluid en liet ons ook zien hoeveel er wel niet mogelijk was op technisch gebied.

The Ramona Flowers - Dismantle and Rebuild
The Ramona Flowers - Dismantle and Rebuild

Jullie hebben in het verleden al getourd met diverse bands. Hoe was het om het podium te delen met bands zoals Bastille, Bombay Bicycle Club en Foxes?
Het is altijd ontzettend veel plezier. We houden ervan om te touren en als je dan met grote namen het podium mag delen legt dat de lat voor je eigen band ook hoger. Je leert veel door naar andere bands te kijken. Bombay Bicycle Club was ook van grote invloed op onze muziek en daarom was het extra bijzonder om met hun te mogen touren.

Wat heeft jullie voorkeur: optreden op festivals of in een concertzaal?
We hebben het afgelopen jaar al op diverse grote festivals mogen spelen, maar het is meestal een kwestie van reizen naar een locatie, opbouwen, spelen, en daarna weer snel vertrekken. We houden er meer van om rustig op te kunnen bouwen als we ergens in een zaal spelen. Het voelt dan ook meer aan als een echte gebeurtenis. Ik ben er echter wel zeker van dat dit gaat totaal anders zou zijn vanaf het moment dat The Ramona Flowers als hoofdact voor een festival zouden worden geboekt.

In jullie muziek hoor ik veel invloeden uit de jaren tachtig en negentig, in combinatie met het geluid van de 21e eeuw. Wat zijn voor jou de belangrijkste invloeden op jullie composities?
Heden ten dage laten we ons vooral beïnvloeden door moderne muziek, maar elk banlid heeft een muzikale erfenis die daar ook een rol in speelt.

Vanaf zondag zijn jullie een aantal dagen in Nederland te zien. Wat is het eerste wat er in je opkomt als je aan Nederland denkt?
Klompen, kanalen, bruggen en wiet.

Hebben jullie eigenlijk nog wel tijd om aan nieuw materiaal te werken met al jullie getour?
We zijn in het bezit van een draagbare studio die we meenemen op tournee. We proberen om op elk moment dat we daar tijd voor hebben te werken aan nieuw materiaal.

Ik hoorde dat er een her-uitgave komt van Dismantle and Rebuild met bonustracks. Kun je daar wat meer over vertellen?
We hebben tot nu toe de mazzel gehad om te mogen werken met geweldige artiesten, die een aantal erg fijne remixen maakten van onze tracks. Omdat wij graag wilden dat meer mensen deze te horen kregen en de remixen verloren dreigden te raken omdat ze alleen op singles waren toegevoegd, leek het ons wel een leuk idee om ze als bonustracks toe te voegen aan een Deluxe Edition van ons eerste album.


Bij jullie single 'Tokyo' zit een prachtige videoclip die ook al diverse prijzen won. Wie heeft die clip gemaakt?
Die clip is gemaakt door Bouha Kazmi, gebaseerd op een concept van ons dat op deze manier op een uitzonderlijk mooie manier tot leven werd gebracht.

Toekomstplannen?
Touren tot het einde van dit jaar en dan vanaf januari aan het werk met het tweede album. Hopelijk staan we volgend jaar weer op vele festivals en volgt daarna dominatie van de hele wereld!

The Ramona Flowers zijn samen met Lamb te zien in Nijmegen, Doornroosje (23 november), Rotterdam, Schouwburg (24 november), Groningen, Oosterpoort (25 november) en Amsterdam, Paradiso (27 november).