Pathé Thuis op PlayStation 3

Naast videodiensten als MUBI, YouTube en natuurlijk Netflix probeert Pathé een graantje mee te pikken van de On Demand-videodiensten. Pathé Thuis was al verkrijgbaar voor tablet, Xbox 360, Smart TV en pc, maar sinds kort ook voor PlayStation 3. Popcorn erbij, voeten op de tafel en kijken maar!

Header

Het installeren is in ieder geval duidelijk: je kiest in je XMB-menu voor videodiensten en kiest de Pathé Thuis-app. Deze wordt dan geïnstalleerd en komt tussen NetFlix, NOS en andere videodiensten die je al gebruikt te staan. Voor de app moet je een account aanmaken, daarmee inloggen en klaar is Kees. Probleem van een account aanmaken op een gameconsole is dat je de bevestigingsmail nog moet gebruiken om het account te activeren. Een pc of tablet is dus aan te raden om het aanmaken en activeren makkelijker te maken. Dit is overigens iets waar meerdere diensten last van hebben.

Pathé Thuis

De Pathé Thuis-app zelf dan: het menu is overzichtelijk, de nieuwste toevoegingen en de top 20 van best bekeken films op dat moment zijn snel naar voren te halen. Het is jammer dat wegens licentiegedoe de Warner-films, die je wel op de officiële website ziet staan, nog niet beschikbaar zijn. Volgens een woordvoerder moet dat binnen nu en enkele weken geregeld zijn, zodat het aanbod weer gelijkgetrokken is met de website.

Zoeken naar een film of acteur kan door middel van steekwoorden. Met je controller voer je letter voor letter in en de app vult de zoekterm steeds aan met filmtitels die eraan voldoen. Heb je zelf geen inspiratie, dan kun je ook door de genres als actie, horror, drama of sci-fi zoeken. Het rare is dat niet alle films te vinden zijn via deze optie, maar wel via de steekwoordenmethode. Niet alles is dus juist gecategoriseerd, blijkbaar. Ook mis ik een categorie documentaire, want die vallen nu tussen wal en schip. Vaak zijn ze bij ‘art house’ te vinden, maar lang niet altijd.

Pathé Thuis

Het aanbod gaat van heel oud naar vrij actueel, al valt het mij tegen dat de nieuwste films niet beschikbaar zijn. We hebben het hier wel over een van de grotere bioscoopketens van het land. Niet dat ze gelijktijdig in de bioscoop en in de app draaien, maar iets meer in de trend van “uit de bioscoop, naar het kleine scherm” had het verschil met de grootste concurrent op de PlayStation 3, Netflix, kleiner gemaakt. Gelukkig is er alsnog genoeg aanbod in alle genres.

Het kijken van een film is vrij simpel: je kunt een film kopen of huren, en dan heb je soms nog de keuze of je dat in SD of HD wilt doen. Niet alle films hebben deze optie; een film als Monster University is niet in HD te krijgen bijvoorbeeld. Waarom dat nu zo is, geen idee. Een gehuurde film blijft 48 uur te bekijken. Je kunt stoppen wanneer je wilt zonder consequenties. De app zal, als de je de film op een later tijdstip verder wilt kijken, vragen of je wil beginnen waar je gebleven was, of weer opnieuw wilt starten.

Pathé Thuis

De huurprijzen zijn gemiddeld vijf euro en een film kopen kost je al snel een tientje. Een van de grotere nadelen dus als je dat vergelijkt met Netflix, dat een vaste maandelijkse prijs van acht euro heeft waarvoor je onbeperkt kunt kijken naar hun videoaanbod. De films van Pathé Thuis zijn dan wel recenter, het is de vraag of je kunt wachten tot de film via Netflix te zien is. Als er een abonnementsvorm bij Pathé Thuis zou worden aangeboden, zouden een stuk meer mensen deze dienst gaan gebruiken.

De PlayStation 3-app heeft soms zijn nukken. Zo is de integratie met de controller niet bestaand. Een steekwoord kun je bijvoorbeeld niet afsluiten door op start te drukken, zoals in andere apps op PlayStation 3. Ook het pauzeren van een film gaat niet door de starttoets, dus een plaspauze kost ietsje meer moeite door de voortgangsbalk naar voren te halen en daar op de pauzeknop te drukken. Vooruit- of terugspoelen gaat alleen op tijd, je ziet ondertussen geen scènes voorbijflitsen. Dus mocht je willen spoelen naar een specifieke scène, dan moet dat puur op de gok.

Pathé Thuis

Pathé Thuis is zeker een aanwinst voor mensen die geen Netflix hebben. Heb je dat wel, dan moet je wel heel graag een nieuwere film willen zien om het geld ervoor neer te leggen. Het is net zo duur als andere On Demand-diensten die per film geld kosten, dat is het probleem niet. Maar met abonnementdiensten als Netflix zijn er lastige concurrenten bij gekomen. Zouden films wanneer ze uit de bioscoop verdwijnen linea recta richting Pathé Thuis gaan, dan zouden ze een veel groter voordeel hebben ten opzichte van die abonnementdiensten. De PlayStation 3-app zelf mag iets meer geïntegreerd worden met de user interface van de console, zodat in ieder geval de besturing hetzelfde is als alle andere PlayStation 3-apps.