De filmtips voor de maand maart

In de nacht van zondag 2 op maandag 3 maart barst om 2.30 u de jaarlijkse strijd om de Oscars in alle hevigheid los. Wie grijpen ditmaal de felbegeerde beeldjes? Zullen de favorieten 12 Years a Slave en Gravity de belangrijkste prijzen verdelen en hoe zal de nu al gemiste Philip Seymour Hoffman herdacht worden? Gezien de films die uitkomen in maart, is het Oscarseizoen definitief ten einde. Alle genomineerde films zijn inmiddels ook in ons land in première gegaan en mede daarom is het filmaanbod in maart nogal mager. Ook het uitstellen van de veelbeloofde actiefilm Snowpiercer van Joon-ho Bong (The Host) is wat dat betreft een groot gemis.

Ondanks alles zijn er ook positieve berichten die aangeven dat er soms wel degelijk naar het bioscooppubliek geluisterd wordt. Zo zal Anchorman: The Legend Continues toch in de bioscoop te zien zijn in een versie die mogelijk een stuk grover is dan het origineel. Een andere opvallende komediefilm deze maand is Grudge Match, waarin Stallone en De Niro met behulp van de nodige computereffecten elkaar bestrijden in de boksring. De trailers van het epische 300: Rise of an Empire en Need for Speed beloven veel spektakel en vermaak. En voor het betere acteerwerk kan de bioscoop bezocht worden voor de behoorlijk ontvangen dramafilms August: Osage County met Meryl Streep en Julia Roberts, Labor Day met Kate Winslet en Kill Your Darlings met Daniel Radcliffe.

Filmtip 1: Vi Är Bäst! (We Are the Best!)

Releasedatum: 6 maart 2014
Genre: Drama
Regisseur: Lukas Moodysson
Acteurs: Mira Barkhammar, Mira Grosin en Liv LeMoyne
IMDb

Plot
Drie tienermeisjes tussen de 12 en 13 jaar starten in het Stockholm van begin jaren 80 een punkband. Bobo, Klara en Hedvig bespelen geen instrumenten, maar hebben wel een eigen unieke kijk op het leven en bezitten daarnaast de energie en zelfstandigheid om hun eigen weg in te slaan.

Verwachtingspatroon
De Zweedse regisseur Lukas Moodysson keert terug naar het genre waarin hij eerder succesvol was met Tillsammans uit 2000. Een lichtvoetige dramafilm over het gezinsleven vanuit het perspectief van tieners die op vroege leeftijd al geconfronteerd worden met de harde realiteit. Dat Moodysson hier een meester in is, bewijzen ook zijn meesterwerken Fucking Åmål uit 1998 en Lilja 4-ever uit 2002, waarbij met name die laatste een keiharde stomp in de maag bleek te zijn. De energieke trailer belooft een heerlijke wegkijkfilm, waarbij het wel te hopen is dat Vi Är Bäst! of We Are the Best! de clichés weet te vermijden.

 


Filmtip 2: The Grand Budapest Hotel

Releasedatum: 13 maart 2014
Genre: Komedie/Drama
Regisseur: Wes Anderson
Acteurs: Ralph Fiennes, Tilda Swinton en Bill Murray
IMDb

Plot
In The Grand Budapest Hotel staan de ongelooflijke verhalen van de befaamde hotelmanager Gustave H (Ralph Fiennes) centraal. Samen met zijn jonge vertrouweling Zero Moustafa (Tony Revolori) raakt hij in de jaren 30 verzeild in onder andere een diefstal van een aantal onbetaalbare schilderijen uit de tijd van de renaissance en een harde strijd om een familiefortuin. Dit alles vindt plaats in de aan verandering onderhevige Oost-Europese Republiek van Zubrowka.

Verwachtingspatroon
Bij een film met zo’n sterrencast hoort een grootse première. En die kwam er voor de nieuwste film van de constant uitblinkende Amerikaanse filmmaker Wes Anderson (Moonrise Kingdom). Het cartooneske The Grand Budapest Hotel opende met veel bravoure het laatste filmfestival van Berlijn. Daarbij won de film de juryprijs en werd het geprezen om zijn vrolijkheid en originaliteit. De stijl van Anderson is weer onmiskenbaar aanwezig en blijkbaar is de regisseur en schrijver ook een plezierig persoon om mee te werken, gezien het rijtje grote namen die allen absurde rollen voor hun rekening nemen.

 


Dark Horse: Captain America: The Winter Soldier

Releasedatum: 27 maart 2014
Genre: Actie/Sciencefiction
Regisseur: Antony Russo en Joe Russo
Acteurs: Chris Evans, Scarlett Johansson en Samuel L. Jackson
IMDb

Plot
Steve Rogers (Chris Evans), ook wel bekend als de superheld Captain America, heeft moeite om zijn plaats te vinden in de moderne wereld. Twee jaar na de gebeurtenissen rond The Avengers moet hij weer in actie komen wanneer de wereld in gevaar blijkt te zijn. Samen met Natasha Romanoff (Scarlett Johansson), alias Black Widow, trekt Captain America ten strijde tegen een nieuwe geheimzinnige vijand genaamd de Winter Soldier (Sebastian Stan).

Verwachtingspatroon
Het lijstje met films gebaseerd op Marvel Comics blijft zich gestaag uitbreiden. Op uitgekiende wijze wordt toegewerkt naar Avengers: Age of Ultron, die in het voorjaar van 2015 in de bioscopen wordt verwacht. De eerste film met Captain America uit 2011 staat niet bekend als beste Marvel-film, toch is er nu een opvolger. De regisseur is ingewisseld door de gebroeders Russo (Community) en met acteurs als Robert Redford en Scarlett Johansson is de cast er zeker niet slechter op geworden.

Toch is er ook voldoende reden tot twijfel. Chris Evans blijft nu eenmaal een vrij kleurloze acteur en het is moeilijk voor te stellen dat het verhaal nog een verrassende wending neemt na het zien van de trailer. Is Captain America: The Winter Soldier een plichtmatig tussendoortje of kan de film ook de mensen die niet bekend zijn met het Marvel Universum verrassen? Ik hoop uiteraard het laatste en gelukkig bevat de film naast Captain America een aantal in potentie geweldige personages als de Winter Soldier en The Falcon.