Interview: Kingdom of Genocide

Nog niet zo lang geleden verscheen er een verrassend fijne split-single van de Amsterdamse bands Kingdom of Genocide en Primal Order. Op de 7" EP Visions of a Depopulated World treffen we op beide kanten maar liefst vier beukende tracks aan en daar houden liefhebbers van muziek uit de hardere sector wel van. Bij het bekijken van de Facebook-pagina van Kingdom of Genocide ontdekten we al snel dat hier een band aan het werk is met behoorlijk wat ervaring en zodoende liet Dekatophetspek zich uit de boom kijken om de heren eens een aantal vragen te stellen. Het nu volgende interview werd gedaan met zanger Paolo Escobar en gitarist Pete Stoner.

Kingdom of Genocide band en logo

Wie doet wat in Kingdom of Genocide?

Paolo: Pete Stoner doet alles wat met gitaar te maken heeft (lead en solo). Hij is de belangrijkste componist in de band en doet ook de backingvocals. Dr. Westone is de bassist van de band en is ook mede verantwoordelijk voor de composities, hij doet ook backingvocals en bij 1 nummer ('Hate') zelfs de leadvocals. Hij is de jongste telg van de KofG familie en zit er ook het kortste bij.
Pete: Paolo is de zanger en schrijft de meeste teksten. Frontman pur sang en de lolligste in huis. Benedicktuz is onze drummer en doet ook het meest van onze artwork. Daarbij schrijft hij mee aan de teksten.

Wanneer is de band opgericht?

Paolo: De band is opgericht in 2009 als hobbyband, met als voornaamste doel het spelen van oude covers van vorige bands en projecten zoals Hectic, Mephitic en Headfirst.

Hoe kwamen jullie op het idee voor de bandnaam Kingdom of Genocide?

Paolo: Ik had destijds een tekst geschreven die 'Kingdom of Genocide' heette, maar de tekst zelf kwam niet door de goedkeuring heen (het nummer is komen te vervallen), maar we vonden de naam zo goed dat we de band er naar hebben vernoemd. Onze teksten zijn voornamelijk geinspireerd op gebeurtenissen in de 2 wereldoorlogen en een wereld in en na de apocalypse. Vandaar dat de naam Kingdom of Genocide bij ons past.

Kingdom of Genocide logo

Als ik jullie meest recente release beluister, hoor ik band met veel ervaring. Speelden de bandleden van Kingdom of Genocide voorheen ook al in andere bands?

Paolo: Inderdaad, Benedicktuz (onze drummer) was oprichter van de trash & punkband Hectic medio jaren 80. Hectic was één van de grootste Amsterdamse trashbands uit de jaren tachtig. In 1990 zijn Pete, Benedicktuz en ik een Deathmetal formatie begonnen onder de naam Mephitic. We hebben toen onder meer twee keer in een volle Melkweg gespeeld en zouden zelfs al in Amerika gaan toeren met Morbid Angel, toen de band stopte. Benedicktuzz en ik zijn toen verder gegaan met een hardcore band genaamd Head Ffirst. In 1999 kwamen we met z'n drieën weer bij elkaar voor de band Hectic99. Dr. Westone was al groot fan van alle drie de vorige bands en speelde zelf later in de band Gangrene.

In 2011 verschijnt de eerste cd Into the Blood, the Lies and the Hatred. Kan je daar wat meer over vertellen?

Paolo: De cd was opgenomen in Juni 2011, in Amstelveen onder eigen beheer, met de voormalige bassist Rico di Napoli (een ex-Hectic en Head First bandlid). De studio die we hier voor gebruikten was een thuisstudio, op een zolderkamer van een goeie vriend van ons. De muziek op de CD was meer richting de hardcore punk, met als voornaamste invloed de band Carnivore. De nummers 'Hate' en 'The day black died' waren nieuwe opnames van de band Head First. De CD bevatte in totaal 8 nummers, uiteenlopend van trash en metal tot hardcore.

En na dit album werd bassist Rico Di Napoli vervangen door Dr. Westone?

Pete: Enige tijd hierna inderdaad. Door persoonlijke omstandigheden kon hij zich niet meer 100% inzetten voor de band. Dr. Westone (uit Friesland) was toen al bezig voor de band als 5e bandlid. Toen Rico de band had verlaten, hebben wij Dr. Westone gevraagd de bas op te pakken, hij is eigenlijk gitarist. Dr. Westone zorgt voor meer metal invloeden in de band. vandaar dat we door de tijd heen van de hardcore kant meer de metal richting opgegaan zijn.

Kingdom of Genocide ep

Dit jaar verscheen er een split-single met Primal Order. Wiens idee was het om die single uit te brengen?

Pete: Primal Order had eerder dit jaar een geweldige split EP met Nuclear Devastation uitgebracht. Wij kennen de jongens van Primal Order goed en hebben gezamelijk besloten dit ook met ons te doen. Het is sowieso leuk om onze muziek op vinyl uit te brengen. Dit was nieuw voor ons en we wilden onze fans verrassen. Vroeger werden demo's op cassettebandjes uitgebracht, toen kwamen CD's en later mp3's. Maar laten we eerlijk wezen, vinyl is iets echt tastbaars en heeft iets nostalgisch.

Waar hebben jullie de 4 tracks voor Visions of a Depopulated World opgenomen?

Paolo: De 4 tracks van de EP zijn opgenomen op een woonboot, in de grachten van hartje Amsterdam! Dit was een geweldige ervaring, aangezien de boot natuurlijk niet altijd stil lag en het natuurlijk erg klein maar wel knus was! Tijdens de opnames deinden we regelmatig op en neer (of was dat het bier??). We hebben weer dezelfde producer gebruikt als bij de CD omdat hij nou eenmaal al bekend was met onze muziekstijl. Ook onze nieuwste opname 'King of Genocide' is door hem geproduceerd.

In wat voor een oplage is die split-single uitgebracht?

Pete: De eerste oplage is 100 stuks, aangezien we het in eigen beheer doen. Daar zijn we inmiddels al bijna doorheen. We zullen uiteraard binnenkort bij laten persen om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. We zijn ook in contact met diverse platenzaken om onze EP in hun bestand op te nemen.

Zoals je eerder al aangaf gaan veel van jullie teksten over gebeurtenissen uit de twee wereldoorlogen. Vanwaar de fascinatie voor die tijd?

Paolo: Onze drummer Benedicktuz is een grote verzamelaar van WW1 en WW2 memorabilia, zoals helmen, insignia's en uniformen. We bezoeken ook regelmatig beurzen en musea over deze onderwerpen. Ikzelf ben verzamelaar van alles wat met beeld en geluid te maken heeft over de 2 wereldoorlogen (vooral in kleur). Pete en Tom hebben ook grote belangstelling voor dit onderwerp. Daarnaast zijn ook de bands Voïvod en Carnivore voor ons van grote invloed. Zij hadden veelvuldig (tekstueel en ook qua artwork) verwijzingen naar deze onderwerpen.

De tracks op de split-ep smaken zeker naar meer. kunnen we in de nabije toekomst meer nieuwe nummers verwachten? Je had het net al over een nieuwe track 'King of Genocide'?

Pete: Onze nieuwste opname, het nummer 'King of Genocide', zal op een verzamel-cd komen voor Friese metalbands, getiteld Frisian Hard 'n Heavy 2. Waarom Fries zou je misschien denken? Wij oefenen voornamelijk in Sumar (Friesland) en onze bassist woont vlak bij Leeuwarden. Wij zijn door de platenmaatschappij (BigBadWolf Records - red) gevraagd om hieraan mee te doen en een optreden te verzorgen, ter ere van het verschijnen deze cd. Dat optreden is op 22 September in Poppodium Romein in Leeuwarden, samen met de Amerikaanse Death metalband Nile. Uiteraard, naast de EP en de verzamel-cd, zijn we hard aan de slag met het schrijven van nieuw materiaal. We hebben inmiddels 6 nieuwe nummers klaar. We zullen nog wat meer nieuwe nummers schrijven en binnenkort de studio in gaan.
Paolo: Deze nieuwe nummers gaan harder, zwaarder en gemener worden dan ooit!

Kingdom of Genocide
Kingdom of Genocide

Voor meer informatie over de band kun je hun Facebook-pagina bezoeken. Ook heeft Kingdom of Genocide een eigen website, waarop ook de nodige muziek van de band te beluisteren is. Dit is een band waar de komende jaren vast meer gaan horen!