Interview: The Dope

Soms heb je van die platen, die na één keer beluisteren al meteen in de smaak vallen. Bij dat soort platen loop je echter wel de kans dat ze al snel gaan vervelen door hun voorspelbare karakter. Daar tegenover heb je ook albums waar je eerst een aantal keren naar moet luisteren voordat het spreekwoordelijke kwartje valt. In die categorie valt ook zeker Hinterlandia, het nieuwe album van het Duitse indiepop-gezelschap The Dope. The Dope is een bandje wiens muziek niet gemakkelijk in een hokje geplaatst kan worden. Het geluid van de Beierse band kan het beste worden omschreven als experimentele indiepop, die wel wat doet denken aan een combinatie van Modest Mouse, Pavement en Sebadoh. Het was alweer drie jaar geleden dat het debuutalbum Into The Woods verscheen en na de single 'Monsters Of Fuck You All' werd het wel een keer weer tijd voor een nieuw album. Dekatophetspek trok zijn stoute schoenen aan en had een gesprek met Rudi Maier, die samen met Franz Neugebauer The Dope vormt.

The Dope 2

Wanneer, waar en door wie is The Dope opgericht?

Rudi: The Dope is opgericht in de zomer van 2007 door Franz en mij, nadat we elkaar hadden ontmoet bij een concert in Munchen. In die tijd woonden we beiden in de deelstaat Beieren en we begonnen met oefensessies in de kelder van mijn ouders huis. De naam The Dope is nog ouder zelfs. Ik speelde al in een bandje genaamd The Dope toen ik 13 jaar oud was en ook toen was het al een duo. Zodoende vonden we het wel grappig om die naam weer te gaan gebruiken.

Op jullie eerste album staat een liedje getiteld 'Den Helder'. Kan je daar wat meer over vertellen?

Toen ik 17 jaar oud was ben ik met een aantal vrienden naar Nederland gereisd. Mijn eerste echte vakantie met vrienden en zo, het voelde aan als een soort van ontgroening. Ik bedoel, we hadden ons zelfs hanekammen aan laten meten, we zagen er echt belachelijk uit. Het enige wat we uiteindelijk wilden gaan doen was wiet roken. Maar we kregen ook tijd om de Noordzeekust te verkennen en dat was vlak bij Den Helder. Ik herinner me dat ik nogal onder de indruk was van de natuur daar en schreef daar, toen ik weer thuis was, een liedje over. Bij onze optredens spelen we het liedje nog steeds.

Over optreden gesproken, op jullie rider (de lijst waarin een band haar wensen aan een concertorganisator laat weten) staan jullie vermeld als een driemansband. Wie is het derde bandlid van The Dope?

De derde man in de band is Bernd, een oude vriend van ons. Hij ging in 2012 met ons op tournee als chauffeur en tourmanager en is heden ten dage bijna overal bij betrokken. Bernd was ook betrokken bij de opnames van Hinterlandia. Hij is er altijd. Daarom leek het ons wel een leuk idee om samen met hem bij elk optreden het nummer 'Mother's Boy Toyed With An Idea' te spelen. Vandaar dat hij als derde man op de rider staat.

The Dope - Hinterlandia

Bij het bekijken van het album Hinterlandia valt meteen de prachtige hoes op. Wiens idee was het om deze afbeelding te gebruiken en wat is het idee er achter?

Bedankt. Franz vertelde me over een oude foto waarop een tweetal mannen stond, vermomd als een haas en een egel. We realiseerden ons dat het verhaal van de haas en de egel ontzettend goed bij zowel de liedjes als de titel van de plaat past. We gingen verder zoeken en kwamen deze prachtige afbeelding uit de 19e eeuw tegen, die nu ook op de hoes van onze plaat staat. Bernd nam vervolgens de afbeelding onder handen en maakte er een prachtige hoes van. Hij is daar heel goed in, aangezien het zijn vak is.

Wanneer en waar is Hinterlandia opgenomen?

We hebben het album in de tweede helft van 2012 opgenomen. We begonnen met de opnames van de drums en gitaren (het luidste deel van het opnamegebeuren) in een concertzaal in Munchen, waar vanwege de zomerstop geen concerten werden georganiseerd. Daarna verkasten we naar een loft vlak bij een voormalige CIA-basis in Beieren. De loft was van een vriend van ons en dankzij hem konden we daar onze plaat afmaken. Een geweldige plaats om te zijn en opnames te maken! Daarna gingen we voor het afmixen van de opnames naar de Radiobuellebrueck Studio in Berlijn, met uitzondering van 'Mother's Boy Toyed With An Idea', die we al in 2011 opnamen en die afgemixt werd in de Sundlaugin Studio in Reykjavik.

Hoe kwamen jullie in contact met Birgir Jón Birgisson?

We hadden de opnames voor onze single 'Monsters Of Fuck You All' net afgerond toen ik naar IJsland vertrok voor een studie van een half jaar. Het was dus een logistieke beslissing om het afmixen van 'Mother's Boy Toyed With An Idea' - de b-kant van 'Monsters Of Fuck You All' - in IJsland te doen, omdat ik bij dat afmixproces aanwezig wou zijn. Het was puur mazzel dat we uiteindelijk in de studio van Sigur Rós terechtkwamen. We hadden mailtjes naar diverse studio's gestuurd en Birgir schreef: "Hell yeah, I really like your music, let's do this!"

The Dope 1

Als ik naar de liedjes op Hinterlandia kijk, zie ik niet meteen een connectie. Heeft het album een thema of is het meer een verzameling van op zichzelf staande liedjes?

Hinterlandia is geen conceptalbum of iets dergelijks. Maar ik denk dat het opgroeien en leven buiten de grote stad wel een terugkerend element is in onze muziek. Het is een plaat die gemaakt is op het platteland en in elk geval voor ons die sfeer ook uitademt. Maar aangezien ik meestal nog niet klaar ben met een tekst als we beginnen met opnames, ben ik in de studio meestal nog druk bezig met schrijven en zodoende gaan de liedjes over zaken die op dat moment gaande zijn.

Toekomstplannen?

We zijn net weer terug van een tour door Duitsland. We spelen deze zomer nog op een aantal festivals en dan volgt er weer een nieuwe tour in oktober. We hopen dat we deze herfst weer op kunnen treden in Nederland, Oostenrijk en Zwitserland.