Interview LL12: Will and the People

Eén van de zomerhits die niet meer van de radio lijkt te slaan is het vrolijke 'Lion in the Morning Sun' van de jonge Britse band Will and the People. Opmerkelijk is dat zanger Will Rendle (22) het nummer slechts in vijf minuten schreef. De band is inmiddels een graag geziene gast in Nederland. Na Pinkpop, Zwarte Cross en twee Bevrijdingfestivals was het de beurt aan Lowlands, waar ze voor de tweede keer speelden. Wij spraken zanger Will en gitarist James Keo een paar uur voor het optreden.

De heren moesten eerst optreden op 3FM, opnames waren live vanaf Lowlands, en kwamen meteen daarna aan tafel zitten voor het interview. Uiteraard speelden ze hun hit 'Lion in the Morning Sun', "maar de volgende keer spelen we het liefst een ander liedje," aldus zanger Will. Slechts anderhalf uur geleden arriveerden ze op het Lowlandsterrein door het vastzittende verkeer. "Het ziet er nog steeds hetzelfde uit als vorig jaar," vertelt Will.

Waarom ze zo vaak in Nederland optreden zijn de twee jongens helder over: "We houden van Nederland. Het is altijd een leuke tijd hier. De mensen zijn erg vriendelijk en ze hebben een goede smaak voor muziek." Tijdens het draaien van een sigaret inclusief marihuana schiet er nog iets te binnen bij de 22-jarige zanger. "En ze zijn heel relaxed met drugsgebruik.

"Dat is ook een vast ritueel voor ons voor een optreden, veel weed en joints roken. Van tevoren zijn we altijd samen om goed voor te bereiden. Een groepsknuffel pept ons helemaal op. Ondanks dat we al veel hebben opgetreden, zijn we nog wel een beetje nerveus. Het is nu nog spannender dan vorig jaar, omdat de mensen ons nu kennen," aldus gitarist James.


Will and the People (links: Will Rendle, tweede van links: James Keo) 

Tijdens alle optredens zijn er genoeg gekke dingen gebeurd. "Bijvoorbeeld bij een optreden in Vietnam, daar was ik bijna geëlektrocuteerd door de microfoon. Het scheelde niet veel of ik kreeg een enorme schok. Wellicht was ik toen wel overleden," vertelt James met een glimlach. Will vervolgt: "Ik heb nogal de neiging om in het publiek te springen door de adrenaline die je krijgt tijdens een optreden. Later ga je er pas echt over nadenken wat er precies gebeurd is."

Will sprong een aantal uur inderdaad wederom het publiek in. Ditmaal compleet onverwachts, waardoor er een meisje naar het ziekenhuis afgevoerd moest worden. De zanger verklaarde daarna enorm veel spijt te hebben van het incident en het slachtoffer is inmiddels er weer bovenop.

De heren vinden het succes van 'Lion in the Morning Sun' leuk, maar kunnen niet wachten om met nieuw materiaal te komen. "We gaan vanavond bij het optreden al een aantal nieuwe nummers spelen. We zijn nu druk bezig met een tweede album, maar een echte releasedatum is nog niet bekend. Ik denk dat het ergens begin volgend jaar uit gaat komen." Mocht het mogelijk zijn om Lowlandsartiesten te vragen voor het nieuwe album, dan hebben Will en James een compleet lijstje. "The Black Keys, The Whitest Boy Alive, Example, Nicholas Jaar (wordt erg moeilijk), Ben Howard (maar die zal het wel niet goed vinden) en we zouden het erg leuk vinden als Hot Chip een remix van een nummer van ons zou maken."

Vol enthousiasme en passie voor hun beroep (al zal de marihuana ook meespelen) geven de zanger en gitarist antwoord op de vragen. "Dit is echt het leven waar we van gedroomd hebben. Voor de volle 100 procent. Al onze dromen komen uit." Toch zijn er altijd nog dingen die nog niet bereikt zijn. "Ik zou graag een rallycoureur willen zijn. En natuurlijk een leuke vrouw, die mij 's ochtends wakker maakt met een kopje thee," vertelt Will. "Ik wil gewoon doorgaan met de band en over de hele wereld optreden. Helemaal internationaal gaan."