Interview: Sam Worthington

Vanaf 1 maart draait de film Man On A Ledge in de Nederlandse bioscoopzalen. Ter promotie van de release van de film gaf hoofdrolspeler Sam Worthington een interview aan eOne Entertainment. Lees hieronder het exclusieve gesprek met de Sam over de film, zijn eigen ervaringen, Avatar 2 en Thunder Run.

Man On A Ledge

Nick Cassidy (Sam Worthington) is een New Yorkse politieagent die een straf uitzit die hij niet heeft gepleegd. Hij weet te ontsnappen uit de cel, vindt een weg naar de top van het Manhattan-hotel, klimt uit het raam en gaat op de rand staan. Alles wijst erop dat hij er een einde aan wilt maken. Een onderhandelaar (Elizabeth Banks) probeert hem van de rand af terug naar binnen te praten, maar Cassidy staat er met een sterke reden. Hij probeert op deze manier zijn onschuld te bewijzen, maar dit doet hij niet alleen. Samen met zijn broer Joey (Jamie Bell) en zijn vriendin Angie (Genesis Rodrigues) is er een ingenieus plan gemaakt voor de misdaad van de eeuw.

Hoe was het om urenlang op de rand van een gebouw te staan filmen?
"Ik was daar voor een paar weken, de adrenaline giert continu door je lichaam dus het was aan het einde van de dag erg vermoeiend. Je kan ook niet verwaand worden als je daarboven staat. Je hebt altijd een hand tegen de muur. Het helpt niet tegen de hoogtevrees, je bent wel bewust van de omgeving maar de hersenen snappen het niet volledig.

Ik neem aan dat je wel veilig was?
"Ik had een veiligheidskoord, maar ik zei tegen de jongens dat ik het erg los wilde hebben omdat ik niet een benauwend gevoel wilde krijgen, iets waar ik steeds aan moest denken. Ik wist dat als ik zou vallen het als een autoriem zou sluiten en dat het me zou redden. Ik vertrouw altijd de stuntcoördinator.

Klopt het dat je bang bent voor hoogtes?
"Ik had een angst om te vallen en de grond te raken, maar ik denk dat iedereen dat wel bang voor is als je op 60 meter boven de grond staat. Ik las het verhaal en het had echt een goede titel, maar toen was ik vergeten dat ik er een rol in had, haha. Het heet Man On A Ledge, dus je moet echt op die rand gaan staan. Het is toch erger voor de cameramensen. De camera vliegt echt aan touwen langs je. Die mensen hangen daar ook rond, ze vliegen rond. Weliswaar in een harnas, maar ze vliegen wel vlak naast jou."

Waren er nog angstige momenten tijdens het filmen?
"Ik gleed een paar keer uit en dan hang je daar als een marionet...of het schiet je terug. Dat soort momenten herinneren je eraan dat je voorzichtiger moet zijn. De momenten dat ik uitgleed of viel, het veiligheidskoord werkt wel, maar je ziet wel je leven aan je voorbij flitsen."

Hoe uitdagend was deze film voor jou? Was het alleen fysiek?
"Elke film heeft zijn uitdagingen en zijn positieve en negatieve kanten. Je benadert elk project anders en als je dat doet, begint alles zich langzaam te ontrafelen. Maar ik hou van dit soort type film. Ik vond het een leuk idee om een actiefilm te hebben waar de actieheld de hele tijd op een enkele plek is. Hoe houd je dat dynamisch? In het geval van deze film ligt de sleutel bij het tempo."

Was er een speciale voorbereiding voor de rol?
"Ik denk niet dat je je kan voorbereiden. Je moet het gewoon doen, uit dat raam klimmen. Het is als verliefd worden: totdat je het zelf doet is het moeilijk voor te stellen."

Man On A Ledge

Hoe was het om met Jamie Bell samen te werken, die jouw broer speelt?
"Ik ken Jamie al een tijd en het was makkelijk. Het is goed om iemand te kennen, je hebt zo de vrijheid als je samen opnames hebt. Ik hou ook van het feit dat de broers elkaar steeds afvallen. Dat is echt, het is niet geschreven maar ontwikkeld in de loop van de film."

Hoe was het in de straat onder je een chaos te hebben met mensen die jou aanmoedigen om te springen? Het lijkt dat er echte New Yorkers bij de figuranten op de set waren.
"Ik weet zeker dat een aantal van hen echt waren. Asger (de regisseur) maakte voor deze film documentaires, hij vindt het leuk om de camera's te laten draaien. Hij nam ook een camera mee naar de straat en ging mensen filmen. Ze duwden hem weg en gilden, een hoop van hen waren geeneens figurant. Ik denk dat veel van die mensen die 'spring' riepen verzuurde fans van mijn laatste film waren, haha. New Yorkers interesseren het niet als er een camerateam hun weg blokkeert, ze willen gewoon naar hun werk. Dus veel van roepen 'fuck dat, spring gewoon. Je staat in mijn weg'. dat is typisch New York en daar hou ik van."

Kan je ons ook al meer vertellen over Avatar 2?
"Ik kan je vertellen dat het is geregisseerd door James Cameron...dat is het wel zo'n beetje. Ik weet niet wanneer ik ga beginnen. Ik zie hem volgende week in Australie dus dan vraag ik het hem. Het is egweldig om met hem te werken. Het is een oorlog, een circus dat je beter maakt. Het maakt je een betere acteur want hij geeft je dat ene duwtje. Ik weet dat hij me helemaal gaat vernietigen in Avatar 2.

Zou je ook al meer kunnen vertellen over de nieuwe film met Gerard Butler, Thunder Run?
"Het is een oorlogsfilm in Irak met performance capture. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over 300 tanks die een race door Bagdad doen. De logistiek om dat echt te doen is onvoorstelbaar, het zou te veel geld kosten. De studio bedacht daarom om een eigen wereld te maken in de geest van Avatar en Tron, om het verhaal zo te vertellen. Wat ze me hebben laten zien is uniek. Ik vind het niet erg om aan dat soort films mee te doen, het is gewoon cool."