Lowlands Interview: Flogging Molly

Zaterdagochtend speelden ze voor een compleet afgeladen Alpha-tent op Lowlands. We hebben het over de heren van Flogging Molly. FOK! sprak Matt Hensley en Dennis Casey die avond nog even voor ze de polder weer verlieten. 

Allereerst van harte welkom op Lowlands. Is jullie verblijf tot nog toe naar wens?

Matt: Jazeker. We zijn vanmorgen aangekomen, geen idee welke tijd maar ik werd in elk geval om 13.50 uur wakker.

Hoe was de show vandaag in de Alpha?

Dennis: Het ging erg goed, dit was een van de betere shows die we dit jaar hebben gehad. 

Hoe is de band ontstaan?

Dennis: We hebben elkaar ontmoet in een pub genaamd Molly Malone's.

Matt: Dave was daarvoor als muzikant al bezig om nummers te schrijven en wilde een band oprichten. Zonder geklooi erbij, echt serieus dus. Hij heeft uiteindelijk de mensen ervoor uitgekozen en dat is hoe de band was opgericht.

Waar komt jullie passie voor folk punk vandaan?

Matt: Ierse muziek is gewoon tof. Ik hou er niet van omdat het Iers is, maar ik hou ervan om toffe muziek te spelen. Dus het maakt niet uit wat voor muziek je speelt, het gaat erom wat goed voelt. Uiteindelijk is een goede track een goede track, maakt niets uit wat voor genre het is.

Hoe is jullie nieuwe album Speed of Darkness tot stand gekomen?

Dennis: Zoals we alle andere albums hebben gemaakt. We zijn bij elkaar gekomen en zijn samen aan de slag gegaan. We hadden een studio in een kelder waar we alles opnamen. We gebruikten dit keer ook een andere manier om op te nemen, we zaten in een cirkel en speelden allemaal tegelijk. 

Hoe is het album tot nog toe ontvangen?

Dennis: Ik lees niet zo heel vaak de reviews. Sommige fans vragen zich af waar we eigenlijk mee bezig zijn en andere fans vinden het een goed album. Je kunt helaas niet iedereen tevreden stellen. Maar over het algemeen is iedereen volgens mij wel positief.

Hoelang zijn jullie bezig geweest met het album?

Matt: Die vraag weet ik eigenlijk niet precies te beantwoorden. In elk geval wel een tijdje.

Dennis: We hebben drie verschillende sessies gehad om tracks te schrijven. Die sessies duurden twee weken. Toen zijn we tussendoor een tijdje naar huis en op tournee geweest. Daarna zijn we iets minder dan een maand bezig geweest om het op te nemen.

In welk opzicht is dit album vernieuwend in vergelijking met jullie vorige albums?

Matt: Na ons vorige album Float zijn we in die vier jaar veranderd, zoals met alle albums. Net zoals dat jij ook constant verandert, doen wij dat ook. En met het album hebben we een opname van dat moment.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

Dennis: We gaan nu eerst een tijd touren. Daarnaast zijn we ook een eigen label begonnen. Dus wellicht zijn we straks nog drukker met andere bands waarin we geloven.