Red Bull Crashed Ice 2011 - Valkenburg

We kennen natuurlijk allemaal de Red Bull Air Race. Een wedstrijd met stuntvliegtuigen die de hele wereld overgaat. Red Bull heeft nu ook een sport waarmee ze in de winter verschillende landen langs gaat, namelijk Red Bull Crashed Ice. Zeg maar schaatsen, maar dan ietsjes spectaculairder dan alleen wat rondjes schaatsen. Ditmaal was het een parcour op de Cauberg in Valkenburg dat de deelnemers moeten afleggen. Je komt er een aantal S-bochten tegen, direct na de start een 45-graden helling naar beneden en wie dat heeft overleeft en dan ook nog eens als eerste weet te finishen wint. 

Het zou natuurlijk minder interessant zijn als er geen Nederlandse deelnemers zijn. Daarom hebben onze nationale schaatshelden Rintje Ritsma, Falko Zandstra, Gerard van Velde en Annamarie Thomas zich opgeofferd en zij hebben de afgelopen tijd intensief getraind voor dat ene moment op de 385 meter lange baan.

Ongeveer 25.000 mensen zijn op het evenement afgekomen. Gelukkig hadden ze allemaal goed weer meegekregen. Eventjes voor 18.00 uur begon de eerste ploeg met de afdaling. Meteen ziet iedereen hoe lastig deze door Red Bull uitgevonden sport is. Het is lastig voor de topatleten om rechtovereind te blijven staan, maar als ze vallen staan ze net zo hard weer op.

Na de eerste bocht in de baan moeten de atleten tegen een helling van 45 graden op schaatsen om zo weer een 180 graden bocht naar beneden te maken. Zo nu en dan zie je schaatsers met echte schaats-achtergrond, die de bocht net niet halen en vervolgens net zo snel weer naar beneden glijden. Rond kwart over zeven waren alle schaatsers één keer langsgekomen. Van iedere 'heat' (ronde) gingen er tww schaatsers door naar de volgende ronde, de semifinals. 

Vlak voor de finale kwamen de nationale schaatshelden langs. Zij hebben hiervoor een tijd getraind, want een lange afstand schaatsen is nou eenmaal compleet iets anders dan de crashed ice. Rintje Ritsma heeft, met de hete adem van Gerard van Velde in zijn nek, de heat gewonnen. Hij reageerde na zijn finish ook even: "Ik heb diep respect voor de professionals die dit hier doen. Als ze bovenaan staan voor de gate zetten ze hun verstand op 0 en gaan gewoon." Ook denkt hij dat dit best wel eens onderdeel zou kunnen worden van de Olympische spelen. "Ik heb geruchten gehoord dat ze hiermee bezig zijn om ervoor te zorgen dat het een Olympische sport gaat worden."

Vorige maand had Kyle Croxall de Red Bull Crashed Ice in Munchen gewonnen. Hij stond ditmaal in Valkenburg wel in de finale, maar was als tweede geeindigd. Artu Pillainen, die vorige maand als tweede was geëindigd, heeft de finale gewonnen. Je zag overduidelijk dat de lat in de finale stukken hoger lag. De baan werd door deze finalisten vlekkeloos gereden. Nadat de finalisten de champagneflessen hebben opgespoten eindigde de avond met een vuurwerkshow naast de Cauberg.

Foto's: Thom Puiman