Hobbyen met FOK!kers: Demon_Hunter

We kennen de FOK!ker Demon_Hunter natuurlijk als moderator op ons forum. Maar wist je dat hij naast deze topsport ook nog een hobby heeft in de vrije uurtjes? Dan weet je het nu, hij beoefent de sport American Football. Dit doet hij de Amersfoort Untouchables, een club die bestaat uit 65 leden. Het team is ook Nederlands kampioen Full Contact Tackle div 2. Daar is een seniorenteam (spelers vanaf 18 jaar) en een juniorenteam (tot 18 jaar). Je leest alles over Demon_Hunter en zijn hobby in deze reportage FOK!kers met een hobby.

Bij mijn aankomst stuitte ik op een rugbyclub, terwijl het toch echt American Football was. Ik dacht bij mezelf dat zal wel hetzelfde wezen. Maar nee, dat werd direct tegengesproken. De twee sporten verschillen aanzienlijk van elkaar in onder meer het spel en de technieken. Ik ontmoette het team en de coaches in de kantine van de club. Daar kreeg ik direct uitgelegd wat het spel nou precies inhoudt. De coach pakte het playbook, simpel gezegd de bijbel van de spelers erbij, waarin alle posities van de spelers in het spel staan uitgetekend en de patronen die zij kunnen lopen.

Allereerst ging het team opwarmen voor de training. Een rondje rennen om het veld hoort daar natuurlijk bij. Vervolgens is het oefenen op de technieken die je moet gebruiken bij het spel. Zo oefenen de spelers die in de lijn staan bij de aftrap wat ze precies moeten doen. De spelers die aan de buitenkant van de lijn staan, oefenen om volgens bepaalde patronen te lopen om zoveel mogelijk yards verder te komen. Ook verdedigers oefenen om spelers weg te spelen, om de beurt rennen de spelers tegen mekaar aan om zo het wegduwen van spelers te oefenen.

Je zou verwachten van deze sport dat je dus eigenlijk alleen maar een bal te pakken moet zien te krijgen en die moet proberen te scoren. En je mag elkaar helemaal verrot duwen, trekken en slaan. Maar niet dus! Er zitten een hoop technieken en regeltjes achter. Zo heb je dat er bij de aftrap een vijftal heren (dit keer tijdens de training vier) op een rij staan met een bal, de center (de middelste in de rij) gooit zijn bal richting de quarterback (die weer achter de center staat) welke er vervolgens mee aan de haal gaat.

Bij zo'n aftrap gaat het er even hard aan toe. Bij deze training stond Demon_Hunter tegenover de lijn om de bal te proberen te krijgen, die bij de aftrap dus naar de quarterback is gegooid. De coach legde me al uit dan hij alleen maar een aan- en een uitknop heeft, hij beukt overal doorheen. Na de aftrap draait het er voornamelijk om zover mogelijk met de bal te komen in het veld. Tijdens deze training werd voornamelijk de aftrap geoefend, dus het waren steeds korte inspanningen die er werden gedaan. Zo werd ook aan het begin gezegd dat het voornamelijk dertig seconden intensief bewegen is en daarna twee minuten niets. Tussen de verschillende aftrappen door gingen de offense (aanvallende partij) en de defense (verdedigende partij) even in een huddle (het samenkomen van de spelers om even kort overleg te plegen) om zo de strategie weer te bepalen.

Foto's: Amersfoort Untouchables