Lowlands interview: Foals

Afgelopen zaterdag stond de Britse band Foals op de bühne in de Bravo-tent en gaven daar een zeer goede show weg. FOK! mocht twee van de bandleden backstage interviewen bij de India-tent. Ik ontmoette toetsenist Edwin Congreave en drummer Jack Bevan.

Wellicht ken je de heren van hits zoals 'Balloons' en 'Cassius' van hun album Antidotes. Ditmaal zijn ze terug met het nieuwe album Total Life Forever.

Terwijl Admiral Freebee net van het podium af komt lopen, schuiven de heren bij mij aan tafel aan. Ze hadden zich behoorlijk uitgeleefd tijdens de show, maar tijdens dit interview merk ik op dat ze verlegen overkomen.

Ik heet ze netjes welkom op Lowlands en vraag of ze zich tot nog toe al hebben vermaakt. Waarop Jack antwoord met: "Ja, het festival ziet er erg leuk uit. Maar we vinden dat we nogal vroeg moesten optreden. Wij zijn meestal de avond gewend, zo rond 10 of 11 uur 's avonds, dan zijn de mensen in het publiek tenminste dronken en dan zijn ze wat leuker." 

En hoe was het optreden net gegaan? Edwin moet even nadenken en vraagt dan aan mij: "Ik denk wel goed, maar wat vind jij ervan?" Waarop ik antwoord met "Ik vond het een erg gaaf optreden, het was energiek en klonk goed." Waarna ik een bedankje terug kreeg. 

Het album Total Life Forever, hoe is deze ontvangen door de pers en de luisteraars? Waarna ik van Edwin tevens een wedervraag krijg: "Daar heb ik eigenlijk weinig van gehoord. Heb jij misschien een idee?" Ik antwoord dat ik zelf het album hartstikke leuk vind, maar weinig verhalen om me heen erover heb gehoord. 

Hebben jullie nou dingen anders gedaan met Total Life Forever waarvan je bij Antidotes achteraf dacht dat iets anders of beter kon? Jack licht toe: "Eigenlijk niet echt. We hebben alles op dezelfde manier gedaan als bij het maken van Antidotes. Dat werkte voor ons prima."

Hoe is het album tot stand gekomen? Oftewel: hoe ging het schrijven van de tracks en het opnemen ervan? Jack: "We hadden in een kelder onder een huis in Oxford een studio gemaakt. Zo konden we eigenlijk daar terecht wanneer we zin hadden. We deden dit allemaal apart van elkaar, zo ontstaan vanzelf dynamische sounds. Later hadden we dit allemaal samengevoegd en kwam alles tot stand."

Uit welke muziek hebben jullie inspiratie geput of hebben invloed op jullie gehad? Jack: "We luisterden onder andere naar muziek van de Smashing Pumpkins en Pink Floyd. Zelf heb ik eigenlijk al een zeer lange tijd niet zoveel muziek geluisterd." Edwin maakt het af met "Toen we onze plaat aan het opnemen waren in Zweden hebben we hartstikke vaak naar Stereo Arcade geluisterd, dus daar heb je eigenlijk alleen maar inspiratie vandaan gehaald."

Wat is nou eigenlijk de raarste show die jullie ooit mee hebben gemaakt? Edwin weet het vrijwel direct: "Dat zijn die in-store optredens in Amerika. Dan zit je daar in een grote winkel, heb je dus ook echt stoelen op het podium staan en achter je worden rare beelden op een groot scherm weergegeven. Dat was voor ons zo raar."

Komen jullie nog terug naar Nederland binnenkort? Edwin: "Ja! In November in Amsterdam in een zaal... hoe het ook alweer?" Ik raad "Paradiso?" Jack: "Nee niet die! Iets van de Melk..." Ik: "De Melkweg zeker?" Jack: "Ja die! Ik hoop alleen niet dat die zaal kleiner is dan Paradiso, waar we eerder speelden. Ik hoop dat ze ons dus niet degraderen." Ik: "Dat ligt eraan welke zaal. Als het niet de kleinere zaal is, passen er net zoveel mensen in als in Paradiso."

Nadat ik afscheid heb genomen van Edwin en Jack begeven ze zich richting de kleedkamers terwijl ik weer naar het festivalterrein loop en zo scheiden onze wegen.