Preview: Windows Phone 7 Series

Gisteren heeft Steve Ballmer op het Mobile World Congress in Barcelona de nieuwe versie van Windows Mobile gepresenteerd, versie 7. Dit zal de opvolger worden van de huidige versie van het mobiele besturingssysteem, versie 6.5. Het gehele besturingssysteem is opnieuw opgebouwd. Nieuwe interface, nieuwe functies en boven alles een betere performance.

Het begint direct bij het home-screen, vanaf daar kun je de hele telefoon bedienen. Het scherm is opgebouwd in een aantal blokjes, eentje voor elke 'hub' (een applicatie). Wil je even naar contacten? Dan klik je blokje aan zie je direct alle contacten.

 

Microsoft heeft afscheid genomen van multitasking op het mobiele besturingssysteem. Daarvoor in de plaats zijn dus bovengenoemde hubs gekomen. Om even iets anders te doen moet je dus weer terug naar het home-screen om die andere applicatie op te starten. Overigens onthoud Windows Mobile wel waarmee je bezig was in de applicatie die je afsluit zodat je daarna weer gewoon verder kunt gaan.

Er is ook een hub voor Xbox Live, het game-platform van Microsoft. Je kunt in deze je eigen avatar bekijken, je kunt een aantal spellen spelen. Dit is overigens wel beperkt tot simpele spelletjes. Daarnaast kun je ook je vrienden stalken, de spotlight geeft je updates van je vrienden.

Uiteraard heeft Microsoft ook in zijn nieuwe pareltje een stukje van Zune verwerkt, het muziek platform van Microsoft. Je kunt je muziek via de Zune software naar Windows Phone syncen. Daarnaast zit er ook FM Radio in verwerkt.

Een hub is een pagina waarbij je verspreid over het scherm een aantal verschillende weergaves hebt van de applicatie. Bijvoorbeeld het telefoonboekje; de eerste weergave bestaat uit een aantal blokjes met foto's die je contacten zijn. De tweede weergave is een lijst met de namen. De derde weergave bestaat weer uit updates van je contacten op Facebook, Windows Live e.d. Tussen deze weergaves kun je gewoon switchen door naar links of naar rechts te sliden.

Bij elke hub staat helemaal bovenaan wat de naam van die hub is, daaronder staat iets kleiner wat je op dit moment in je beeld ziet. 

Ook Microsoft Office op Windows Mobile is veranderd. Je kunt naast Excel, Word en Powerpoint bestanden op je telefoon ook bestanden van Microsoft Office Sharepoint openen. Zo kun je documenten bewerken op een intranet zonder deze op je telefoon te hoeven opslaan. Tevens is OneNote geïntegreerd in het systeem. Ook Outlook heeft een metamorfose gehad, qua functies is Outlook hetzelfde gebleven. 

Je kunt nu met een enkel trefwoord naar bedrijven in de buurt zoeken, op het web zoeken of naar het laatste nieuws. Voor deze functie is zelfs een knop erbij gekomen op het prototype telefoon.

Of Microsoft de Android en iPhone gebruikers terug kan winnen is nog maar de vraag, maar met Windows Phone 7 Series zal Microsoft zeker weer omhoog sprinten. Het is zowel grafisch als functioneel een prima besturingssysteem. HTC heeft al aangekondigd nog dit jaar een aantal modellen op de markt te brengen met Windows Phone 7 Series. Dus je kunt het besturingssysteem in het komende najaar verwachten.