Wat wil jij weten over TBS?

header van prison gang tot tbs

Auteur Frank van Gemert gaat op 30 januari 2012 om 20.00 uur op het FOK!forum in gesprek met users over zijn nieuwe boek Van Prison Gang tot TBS. Deze biografie is anders dan andere true crime-boeken, waarin de criminele hoofdpersonen zelf niet of nauwelijks aan het woord komen.

Tijdens lange, soms heftige gesprekken vertelt Jan Hoolwerf (1956) aan criminoloog Frank van Gemert, hoe hij, na een gewelddadig leven in Nederland, in de VS een straf uitzit wegens cocaïnesmokkel. In de gevangenis wordt Hoolwerf lid van een prison gang. Na zijn vrijlating keert hij terug naar Nederland en probeert hij zijn leven weer op de rails te krijgen. Onverwacht pleegt hij een levensdelict. Jan Hoolwerf wordt tot vijf jaar gevangenis en tbs veroordeeld.

Van prison-gang tot tbs is het levensverhaal van een gewelddadige man die geheel vastloopt. Het is een schokkend relaas zonder excuses of neutralisaties, dat zowel de eigen woorden van de dader bevat als de scherpe analyse van de wetenschapper.

"Ik had mijn eerste steekpartij in de gevangenis van Allenwood. Toen kwamen twee homies naar me toe en die zeiden dat ik mijn eigen moest bewijzen voor de clique, de gang. Ze zeiden dat ik iemand moest pakken. Ik zei: 'wijs maar aan, dan hoek ik hem wel voor zijn harses'. Nee, zeiden ze, 'dat is niet de bedoeling' en ze gaven me een filero, een mes." – Jan Hoolwerf

cover van prison gang tot tbs

Frank Van Gemert
Frank van Gemert (1958) studeerde Culturele Antropologie en deed o.a. onderzoek naar jeugdbendes, drugshandel en krakers. Hij is verbonden aan de afdeling Criminologie van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Op 30 januari 2012 om 20.00 uur kun jij op ons forum live in gesprek gaan en jouw vragen stellen aan auteur en criminoloog Frank van Gemert. Van Just Publishers mogen we bovendien vijf users die een leuke, bijzondere, of interessante bijdrage aan dat gesprek leveren belonen met een exemplaar van dit bijzondere boek.

Natuurlijk ben je van harte welkom om ook vooraf aan het gesprek al wat vragen te posten, wij zullen onze best doen om alle vragen aan bod te laten komen!