Blu-ray: Pacific Rim Uprising

louser

In 2013 werd Guillermo del Toro's monsterfilm Pacific Rim met open armen door het publiek ontvangen. Het was een ode aan de Japanse anime-films, wat duidelijk te zien is aan de opwachting van de angstaanjagende Kaiju's: reusachtige monsters die hele steden in puin legden. Over-de-top actie en verbluffende special effects zijn woorden waaraan je denkt bij Pacific Rim. Het vervolg, genaamd Pacific Rim Uprising dat sinds kort uit is op (UHD) blu-ray, moet het helaas doen zonder de succesvolle Mexicaanse regisseur. Het ontbreken van een ervaren regisseur is nou nét datgene wat dit vervolg mist. Het is desondanks een vermakelijke actiefilm die lekker wegkijkt, maar niet eentje die kijkers nog lang bij zal blijven.

Tien jaar nadat de poort naar een andere dimensie werd gesloten en de Kaiju-monsters zijn verdwenen, moeten de piloten van de torenhoge Jaeger-robots opnieuw de strijd aangaan. De kolossale en allesvernietigende monsters zijn terug. John Boyega (Star Wars: The Force Awakens) speelt Jake Pentecost, een rebelse voormalige Jaeger-piloot, wiens vader zich jaren geleden opofferde om de mensheid te redden van de monsters. De zus van Jake, Mako Mori (Rinko Kikuchi), is de leider van een nieuwe generatie piloten die zich verenigen tegen de dreiging. In hun voorbereiding om de grootste krijgsmacht te worden die de aarde ooit gekend heeft werkt Jake samen met zijn rivaal, de getalenteerde piloot Lambert (Scott Eastwood, Fast & Furious 8). Daarnaast wordt Jake bijgestaan door de vijftienjarige Jaeger-hacker Amara (nieuwkomer Cailee Spaeny).

De nieuwe regisseur, Steven S. DeKnight, heeft hiervoor voornamelijk gewerkt aan televisieseries zoals Spartacus. Dit is de eerste speelfilm die DeKnight mocht regisseren en dat is aan sommige elementen te zien. Zo blinkt DeKnight wel uit in het fraai overbrengen van spektakel en explosieve scènes, want op de actie is niets aan te merken in Pacific Rim Uprising. Het geweld tussen de Kaiju en de Jaegers spat van het scherm af en de groteske monsters zijn ook groots in beeld gebracht. Wat de monsterfilm helaas mist is een goed verhaal en karakterontwikkeling. De hoofdrolspelers, John Boyega en Scott Eastwood, doen nog hun best om iets van hun rollen te maken, maar het script laat jammer genoeg veel te wensen over. Daarnaast moet er ook gezegd worden dat Pacific Rim een prima einde had dat niet per se stond te springen om een vervolg. Het verhaal is er dus maar een beetje bij bedacht en mist de sfeer van het origineel.

pacific rim uprising

Door de prima speelduur van 111 minuten is Pacific Rim Uprising wel een film waar je haast doorheen vliegt. Het tempo wordt hoog gehouden door de vele actie waardoor de film door de foutjes heen alsnog prettig is om naar te kijken. Afgezien van het feit dat het verhaal kant noch wal raakt, is Pacific Rim Uprising door de actie en het goede tempo alsnog een leuke film om op een weekendje te bekijken. En als je dit doet, doe dit dan vooral op het UHD blu-ray formaat, want deze uitgave heeft een voortreffelijke beeld- en audiokwaliteit.

De film staat op het originele beeldformaat van 2.35:1 en heeft een sterk zwartniveau en kleuren die van het scherm afspatten. Ook het geluid is van de hoogste kwaliteit door ondersteuning voor een Dolby TrueHD 7.1 audiotrack met Dolby Atmos-extensie. De volle tonen vloeien uit de speakers, waarmee de algehele ervaring van deze UHD disc zeker niet onderdoet voor de bioscoop. Tel hierbij op dat er ook nog een groot pakket aan extra's wordt meegeleverd op het schijfje - zoals verwijderde scènes, featurettes en interviews - waarmee je als kijker ook nog een uur langer zoet bent na de speeltijd van de film.