CD: Roger Waters - Is This The Life We Really Want?

dekatophetspek

Vandaag is Is This The Life We Really Want?, het vijfde studioalbum van Roger Waters, bij de betere platenwinkels verschenen en daar zijn we toch wel heel erg blij mee. Het was dit jaar namelijk alweer een kwart eeuw geleden dat de voorganger Amused To Death verscheen. Toen vorig jaar bekend werd dat de voormalige frontman van Pink Floyd met een nieuwe plaat bezig was waren de verwachtingen toch wel weer hooggespannen. Destijds bezong Waters op Amused To Death over de invloed die de televisie had op de Golfoorlog. Op Is This The Life We Really Want? richt de 73-jarige muzikant ditmaal zijn verbale pijlen op de moderne wereld en de duistere tijden waarin we nu leven. Een tijd waarin velen zich ongetwijfeld af zullen vragen: "Is This The Life We Really Want?"

 Roger Waters - Is This The Life We Really Want

Picture a courthouse with no fucking laws.
Picture a cathouse with no fucking whores.
Picture a shithouse with no fucking drains.
Picture a leader with no fucking brains.
(uit 'Picture That')

Is This The Life We Really Want? is een conceptalbum dat in eerste instantie door Roger Waters werd bedacht als een hoorspel op de radio. Het idee voor het concept ontstond al in 2010 en sindsdien is er in een zeer gestaag tempo gewerkt aan de totstandkoming van een wederom zeer verbluffend album. Is This The Life We Really Want? is geproduceerd en gemixt door Nigel Godrich, die we natuurlijk ook kennen van zijn voortreffelijke werk voor onder meer Paul McCartney, Radiohead en U2 en natuurlijk niet te vergeten het The Wall project van Roger Waters.

Met Is This The Life We Really Want? heeft Roger Waters wederom een zeer gelaagd album uitgebracht dat bij elke luisterbeurt iets nieuws laat horen, maar dat tegelijkertijd ook onmiskenbaar het werk is van de man die ook zoveel mooie composities afleverde voor de albums van Pink Floyd in hun topjaren. Vooral in tracks als 'Smell The Roses', 'The Last Refugee' en 'Déjà Vu' welke klinken als nummers die ook zo op een plaat van Pink Floyd hadden kunnen staan. Is This The Life We Really Want? is dan ook een album dat niet onderdoet voor klassiekers zoals Animals en The Wall.

Voor diehard fans zijn de tracks 'Déjà Vu' en 'Broken Bones' niet echt nieuw te noemen. 'Déjà Vu' werd namelijk in 2014 al gespeeld bij concerten van Waters onder de titel "Lay Down Jerusalem (If I Had Been God)' en 'Broken Bones' stond in 2015 al op de setlist als 'Safe and Sound'. Exact een week geleden begon Waters met zijn huidige band aan de grootse Us & Them Tour, waarbij naast twintig klassiekers van Pink Floyd ook al een vijftal tracks van dit nieuwe album te horen waren, waarvan uiteraard ook opnames op YouTube te zien en horen zijn. Een tournee waarmee hij tot 2019 onder de pannen is.

Roger Waters - Is This The Life We Really Want 2 

There's a mad dog pulling at his chain.
A hint of danger in his eye.
Alarm bells raging round his brain.
And the chimney's broken in the sky.
(uit 'Smell The Roses')

Roger Waters mag dan inmiddels 73 jaar oud zijn maar heeft nog steeds niks aan kracht en woede ingeboet. Waters zingt over een grauwe wereld waarin de door hem zo gehate politieke leiders de touwtjes in handen denken te hebben. Toch hebben we na zo'n 54 minuten meteen zin om de plaat nog een keer te draaien alvorens hem wat te laten bezinken. Is This The Life We Really Want? Nou, zolang er platen zoals deze verschijnen, reken maar van yes!