CD: Sunnata - Zorya

dekatophetspek

Het is dit jaar alweer twee jaar geleden dat we voor het eerst kennis mochten maken met de verpletterende stoner doom van de uit Warschau afkomstige band Sunnata. Van de band, die voortkwam uit het gezelschap Satellite Beaver, verscheen in 2014 het indrukwekkende album Climbing The Colossus waarmee het Poolse kwartet behoorlijk naam wist te maken. Inmiddels zijn we twee jaar verder, stond de band al op diverse toonaangevende stonerfestivals in Europa (zoals Desertfest en Days of the Ceremony) en ligt de langverwachte opvolger van hun eerste album nu bij de betere platenboeren.

Sunnata - Zorya

Met Zorya heeft Sunnata een beestachtig fijne schijf afgeleverd waarmee aan alle verwachtingen van liefhebbers van de betere doom metal wordt voldaan. De band zelf omschrijft hun muziek als doom metal en post-doom en daar zouden wij dan nog een dosis psychedelica en sludge en een snufje grunge aan toe willen voegen. Eigenlijk kom je al in de stemming als je het prachtige door Jeffrey Smith (Ascending Storm) ontworpen uitklaphoesje bekijkt, waarop we een zowel droomachtig als duister buitenaards landschap kunnen aanschouwen.

Muzikaal gezien ligt Zorya prima in het verlengde van hun vorige album Climbing The Colossus. Het album opent meteen met de knaller 'Beasts Of Prey', een bijna 12 minuten durend stuk atmosferische spacedoom met de voor het genre opvallend cleane vocalen van zanger Szy, die als een intergallactische tsunami uit je speakers komt knallen. Zijn stem doet zelfs wel een beetje denken aan die van Layne Staley van Alice In Chains. Het zet in elk geval de toon voor een avontuurlijke plaat met een vijftal heerlijk lang uitgesponnen tracks, die ondanks hun lengte zeker niet gaan vervelen.

Sunnata - Zorya 1

Ben je dus wel een liefhebber van brute duistere stonerbands zoals Sleep, Electric Wizard, Om en High On Fire, dan is de kans groot dat je deze geheel in eigen beheer uitgebrachte schijf, die je kunt beluisteren op de Bandcamp-pagina van de groep, ook wel kunt waarderen. Het zou ons in ieder geval niet verbazen als deze mannen binnen de kortste keren een platencontract te pakken hebben bij een grote platenmaatschappij.