Interview: FOK!user Paul

René (MrManiak)

FOK! telt ontzettend veel users. Vele gebruikers gaan ten onder zonder ook maar enige bekendheid op de website gehad te hebben, maar er zijn een paar personen die ware iconen zijn geworden. Tong80, yvonne, remlof, teknomist en Djeez zijn enkele namen die bekend of berucht zijn. Toch is er een user die al jaren meedraait, zich in ieder forum laat zien en zowel bekend als berucht is. Ik kan het maar over een forummer hebben.

Dames en heren: Paul.

Het is hem gelukt: de voor velen bijna onhaalbare barrière van 100.000 forumposts schrijven. Dit maakt hem op moment van schrijven de nummer 25 van alle forumgebruikers in postaantallen. Als je dit over de bijna zes jaar aan usergeschiedenis smeert, krijg je 40 posts per dag. "Dat is maar een gemiddelde, hè. Soms post ik niets op een dag en soms kei veel. Bijvoorbeeld bij een voetbalwedstrijd, dan laat ik me altijd helemaal gaan vooral als het om FC Utrecht gaat. Jojoortje moet me dan vaak terugroepen omdat ik Caps Lock gebruik en ga schelden."
Waar er wordt gepost, maakt Paul eigenlijk heel erg weinig uit. "Ik post overal en nergens. Ik zit niet vast in een subforum. En ik maak natuurlijk veel topics, want topics maken is mijn grootste hobby op FOK!."

In den beginne...
"Ik zou het niet meer precies weten hoe ik op FOK! terecht ben gekomen. Ik denk via Google toentertijd. Hiervoor zat ik elke dag op het forum van Acda en de Munnik, maar dat forum bestaat niet eens meer. Maar voor zover ik me kan herinneren zat ik voor FOK! nooit op een forum." Maar waar kon je een persoon als Paul dan vinden? "Meer op chats van TMF en Chatpoint. Meisjes hosselen, weetog!"

13 januari 2004, de geboorte van paultjuhhh is een feit. Het allereerste topic waar we Paul kunnen vinden is... een Idols-topic uit 2004. Wie o wie wint Idols 2004? De winnaar voor Paul was al vroeg duidelijk. "Natuurlijk staat me daar nog veel van bij. Jim en Jamai, de rest weet ik niet meer zo goed bij naam. Volgens mij was ik wel verliefd op een meisje uit Idols 1, maar zou niet meer weten hoe ze heet. Maar goed, Jamai vind ik niet zo tof. Hij is mij te gay en te ongrappig. Jim is volgens mij wel een toffe peer. En zijn stem is ook wel tof, dat zware."

De naam 'paultjuhhh' heeft standgehouden tot aan de Serious Request Namechange-actie van 2008. Op 4 januari 2009 ontstond 'Paul'. "Ik was dat paultjuhhh erg zat en het was me te breezah. Toen ik mij in 2004 registreerde was dat nog tof om ‘tjuhhh' in je naam te zetten. Maar nu ben ik een volwassen Paul! Dat had FOK! toch ook wel in de gaten? Dat ik volwassen was geworden?!"

De legende in het echte leven
Hoewel Paul op FOK! een open boek lijkt te zijn, zijn er toch nog heel veel feiten die zelfs de meest doorgewinterde forummer niet weet. Want heet Paul in het echt ook echt Paul? "Jazeker. Ik heet echt Paul en mijn zusje heet Judith. We zijn beiden vernoemd naar Bijbelse figuren, want ik kom uit een christelijk gezin."

Sax en shirt van Paul

Iedereen heeft wel een hobby. Of het nou overmatig FOK!ken is of een boek lezen, de meeste mensen kunnen net drie favoriete bezigheden opsommen. Ik zal Paul nu voor de rest van de alinea aan het woord laten over zijn hobby's.
"Mijn grootste hobby is dit jaar saxofoon spelen geworden. Dat oefen ik ongeveer drie keer per week, waarvan een keer les. Verder zit ik op fitness. Daarnaast hou ik ervan om heel veel bier te drinken met vrienden en om te Buzzen. Dat is een soort van Triviant, maar dan voor de PlayStation. Muziek luisteren is ook een hobby van me, want ik ben eigenlijk een radiofreak. Ik ken bijna alle dj's van de bekende stations en de programma's. 3FM en Radio Veronica zijn mijn favoriete radiostations om naar te luisteren. Giel, Timur, Patrick Kicken en Silvan Stoet zijn mijn favorieten. Maar de beste was Mark in the Dark, helaas is hij gestopt met radio maken. Wat een held was hij!"

Sentiment op het forum
Als user vanaf 2004 heeft Paul bijna zeven jaar aan herinneringen opgebouwd. Dates vallen hier ook onder. "Ik heb ooit een mislukte date gehad met Afzuigkap, maar ook met Moemoe.
Laatstgenoemde werd toch nog leuk omdat we flink bezopen werden." Maar de echte forumgerelateerde zaken zijn bij zowel Paul als bij de rest van FOK! nog steeds zeer vers. Een opsomming van Paul zijn beste, tofste, genantste of gewoonweg idiootste momenten volgens hemzelf:

- Mijn Afsluitdijk-topic, waarna er 134242 afsluitdijktopics bijkwamen.
- De keren dat ik bij FOK!radio langs mocht komen als gast of als side-kick.
- De FOK!meets in Utrecht waarbij ik ging dansen met Liiszle, Yvonne mij ging knuffelen (best spannend hoor) en ik bier dronk met Remlof.
- Er was een mod (volgens mij Snakey) die een user begon te schoppen op een FOK!meet. Hij dacht namelijk dat die user Paul was. Dat had iemand tegen hem gezegd, dus daar kwam ik goed weg !
- Users en mods dreigden ook altijd mij in de gracht te gooien met FOK!meets. Daarvoor was ik ook best bang!
- Natuurlijk vergeet ik Sebasser nooit meer. Sebasser kwam toen ook wel eens bij de FOK!meets. Ik was bevriend met hem op MSN en FOK!. Ben met hem voor een FOK!meet wezen eten en bij de meets moest ik bier voor hem halen, omdat hij toentertijd nog geen 16 was of de barman geloofde niet dat hij al 16 was. RIP Sebasser.
- Dat ik ooit een FOK!ker postte met een jurk aan. Toen kreeg ik een lading FOK!kers over me heen! Die foto ging rond per pm, wist ik veel dat die niet op FOK! mocht worden gepost.
- Die voetbalrel! Ik ben natuurlijk wel gewoon trouw gebleven aan het voetbalforum op FOK!.
- Oh ja, wat ook extreem was, was dat user Yildiz had ooit een tas met ballonnen op het station gezet, net na de 11 septembergebeurtenissen. Iedereen dacht dat er een bom was daar. Via Opsporing Verzocht is hij toen aangehouden. Volgens mij heeft half FOK! hem toen verlinkt...
- Last but not least: Porsche1, hij is mijn FOK!mattie, mijn bloedbroeder.

Het bureaublad van Paul

Klik op de foto voor een grotere versie

Jojoortje en de liefde
Een van de bekendste forumstelletjes is Jojoortje en Paul. Toch hebben de twee in het echt geen relatie. Sterker nog: Jojoortje heeft al een vriend.
"Het liefste had ik met Jojoortje een relatie gehad, maar goed ik ben al weer goed aan het rondkijken en ga binnenkort weer daten, maar ik zeg lekker niet wie!"

De twee gaan jaren terug. Het echte begin staat Paul niet meer zo bij, maar wel de verloop van hun geschiedenis. "Ik heb haar gewoon ooit op FOK! leren kennen. Jojoortje is gewoon een superknap en leuk meisje en ook nog eens slim. Eigenlijk alles wat je maar kan wensen als een man. Er is ooit vaag sprake geweest van daten, maar het is er nooit van gekomen. Helaas heeft Jojoortje nu een andere man. Jojoortje en ik hebben wel regelmatig contact met elkaar, dus ik ken haar wel beter dan de gemiddelde FOK!ker."

Dit tot ergernis van vele users en mods. "Ludosanders is altijd jaloers op mijn relatie met Jojoortje, maar eigenlijk is heel FOK! jaloers. Vooral Tong80 en Cerror kunnen het niet hebben dat ze nu mod is. Dit omdat Jojoortje eigenlijk ook hoort bij de club: baggeraars en omdat zo'n jong meisje de oudere Tong80 de les probeert te leren."

Paul zijn 'FOK!vriendin' is nu mod en Paul is nog steeds een persoon die houdt van een lekker potje topics openen zonder reden. Wordt er nu ook anders gemod? "Jojoortje vind het volgens mij wel lastig om mij te moeten modereren, omdat we natuurlijk vriendjes zijn. Maar goed, ze zal het nooit nalaten me te noten of me streng toe te spreken. Zo hoort het ook!"

Voetbal en FOK!Sport
Paul is een fervente supporter van zijn cluppie FC Utrecht. Kom je aan de club, dan kom je aan Paul. "Als ik naar een wedstrijd ga, dan zit ik op de Bunnikside. Bij de trommelaar in de buurt, ik schreeuw dan gezellig alle ‘Utregliedjes' mee. ‘Forza Utreg olé olé olé!'. In januari moeten we tegen Ajax. Dat gaan we winnen, daar zorgen wij fans wel voor. Alles is geoorloofd die dag!" En dit zijn de berichten die hij ook graag wil teruglezen op FOK!sport.

Leuk feit is dat Paul nog geen week crewlid is geweest bij FOK!sport. Er is een nieuwsbericht van zijn hand verschenen voor de subsite. Dit bericht is nog steeds te bewonderen. "Ik heb bij FOK!sport ongeveer een week gezeten. Daar werd ik eerst ingewerkt en de andere crewleden hielpen mij met berichten opzetten en checken op de spelling." Maar in de eerste werkweek kwam Paul er achter dat dit FOK!baantje niets voor hem was. "Ik ben gewoon niet zo goed in berichten schrijven en mijn spelling is niet heel sterk. Daarbij moest ik elke dag een bericht maken en dat ging me nooit lukken. Was gewoon een foute keuze om er aan te beginnen. Maar goed, ik had het dus al snel in de gaten en daarom ben ik zo snel gekapt."

De muismat van Paul

Notities
Qua hoeveelheid notes valt Paul nog redelijk mee. Tenminste, 300 aantekeningen binnen zes jaar is nog te overzien. Maar hoe zijn al die notes verkregen? "Ja, ik heb een abo gehad, dus heb ze ingelezen. Toch vind ik er ook wel erg veel onterecht en nergens op slaan. Er is namelijk een modje die heeft erg de pik op me, maar tegenwoordig is hij wel weer lief."

Veel van de notes zijn dus volgens Paul onterecht, maar ook hij moet eerlijk zijn. "Er waren gewoon van die momentjes dat ik even zin had om te baggeren of te CAPSLOCKEN in VBL ofzo. Maar ik blijf erbij in het stadion schreeuw ik ook op de Bunnikside, dan moet je ook mogen schreeuwen in het voetbaltopic."

Wat leuke note-feitjes van Paul op een rij. Alle notes bij elkaar tellen 52 (!) Word-pagina's, in 89 notes staat het woord ‘bagger', 40 keer het woord ‘kut'. "Nouja, ik baggerde vroeger nogal veel. Gelukkig doe ik dat niet meer zoveel, alleen vaak 's avonds laat. Een baggertopicje voor het slapen gaan. En dat vind SwJ ook niet erg, die sluit ze gewoon de volgende ochtend. Jawel, ik ben echt een kwaliteitsusert aan het worden."
Waarom het woordje ‘kut' er vaak staat is alleen wel een raadsel. "Misschien vinden bepaalde mods mij gewoon kut."
De meest aparte piek in alle Paul-notes is dat er 31 keer het woord ‘Giel' te lezen is.
"Haha, ik had vorig jaar als hobby om Giel extreem te adoreren. Elke ochtend begon ik in het Goedemorgen-topic met een paint waarin Giel te zien was en waarin ik zei ‘Goedemorgen van Giel en Paul!' ." Maar wat is er zo goed aan Giel om hem al deze eer te geven? "Ik vond Giel gewoon superlollig in de ochtend op de radio, ik kon me altijd goed vermaken met zijn humor en rellen. Maar moet zeggen dat zelfs ik als grootste Giel-aanbidder een beetje Giel-moe ben en ook meer andere programma's luister zoals Jensen!. Jensen is ook zo'n puike relnicht."

De notes van Paul

Klik op de foto voor een grotere versie


Radioroem met biogarde en jumpstyle
FOK!radio was een wekelijkse uitzending via ActionRadio. Sinds enige tijd worden er geen nieuwe uitzendingen meer gemaakt, tot grote spijt van Paul. "FOK!radio was gewoon leuk en snap ook niet waarom het niet meer luisteraars had. Ik ben ook 3 keer in de uitzending geweest. Ben ook een keer bij ze langs geweest op de kermis van Kermis FM in Tilburg." Nog steeds ziet Paul zichzelf als grote fan van FOK!radio. Dit heeft een goede reden. "Ik ken Nolius en Martijn ook in real-life. Nolius en Martijn zijn echt radiomakers, daarom is FOK!radio ook zo leuk. Het zijn geen prutsers die maar wat doen. Maar het is gewoon professioneel. Maar de uitzending is ook zo leuk omdat ik zelf van radio hou en omdat die twee de topics bespreken van het forum. Zo hoor je .

De allereerste keer FOK!radio staat nog steeds erg scherp bij. "Dat was met Biogarde, toen was hij nog een gewone user was! Biogarde en ik hadden elkaar ontmoet op het station van Utrecht, daarna zijn we naar de supermarkt gelopen en hebben gigantisch veel bier ingekocht en een pak Biogarde. We hebben het op een zuipen gezet en zijn bezopen aangekomen bij FOK!radio" Wat er toen gebeurde is nog steeds een van de hoogtepunten in al die tijd internetradio. "Die uitzending hebben we allemaal FOK!kers gebeld zoals de legendarische Braun. Het enige wat we konden is zingen en lachen."

Dat Paul een graag geziene gast in de studio was, komt onder andere door de idiote situaties die er spontaan plaatsvinden. Bovenstaand verhaal is daar een voorbeeld van, maar het was ook een geweldig festijn toen Sjoerdjuh verscheen. "Ik ben ook nog een keer met mijn broertje Sjoerdjuh twee keer langs geweest in de studio van Nolius. Sjoerdjuh en ik hebben daar nog gejumpstyled en gehakt voor de webcam. Priceless!"

Paul in de toekomst
Iedereen probeert de toekomst te bekijken. De een doet dat iets negatiever dan de ander, daarom mijn vraag aan Paul: Wat wil je in de toekomst anders zien aan FOK!? "Dat Tong80 ook eens wat normaler gaat posten. Ik probeer ook normaler te doen, maar Tong80 blijft maar kloten en kuttopics openen. Het slaat helemaal nergens op, hij zit alleen maar te stangen. Als hij bijvoorbeeld een nieuwstopic opent staat er nooit een bron bij of foto. En als SwJ een topic van hem sluit, opent hij er nog zes om dat hij zijn wil wilt doordrukken. Dus Tong80, wordt eens volwassen man! En dat je een oldbie bent, kan me geen ruk schelen."

Met andere woorden, Superwormjim moet wat minder coulant zijn tegen Tong80... Maar wat zou Paul doen als hij een dag mod op FOK! zou zijn? "Het zal je verbazen, maar ik denk dat ik best een goede mod zou kunnen zijn. Ik denk dat ik net zoals Jojoortje, Remlof en SwJ zou modden, namelijk streng doch rechtvaardig. Of je nou newbie bent of oldbie, iedereen dezelfde regels. En soms gewoon leuk meeposten en zelf ook natuurlijk veel leuke topics maken. Dat mis ik wel bij veel mods, zelf leuke topics maken."


Op pagina twee lees je nieuwjaarswensen, ervaringen met Paul en meer van onder andere Yvonne, Jojoortje en Murp!