Warriors Orochi 4

Voor mensen die wel willen hacken en slashen met Dynasty Warriors, maar niet van de nieuw ingeslagen weg houden van het negende deel is er sinds deze maand een alternatief. In Warriors Orochi 4 speel je niet alleen met helden uit Dynasty Warriors, maar ook Samurai Warriors en personages uit de eerdere Orochi-reeks. Dit vierde deel van de cross-over geeft je zelfs nog de keuze om met goden te vechten.

Warriors Orochi 4 heeft een flinterdun verhaal. Zeus vindt de vechtpartijen uit de werelden van Dynasty Warriors en Samurai Warriors maar amusant en vraagt zich af hoe de goden een nieuwe oorlog kunnen maken. Hij zet alle personages in een alternatief universum en geeft ze acht Ouroboros, magische armbanden die goddelijke krachten geven. Et voila, er is opnieuw ruzie want schurken als Oda Nobunaga en Lu Bu hebben een armband gekregen en dat betekent veel herrie in dit universum.

Warriors Orochi 4 - Athena (Foto: Koei Tecmo)

Warriors Orochi 4 speelt als een oude Dynasty Warriors. Er is dus geen open-wereld als in Dynasty Warrior 9, maar veel kleinere mappen waarin je meestal een kasteel binnen dringt. Het zijn bekende mappen, sommige kan ik dromen van de eerdere series. De missies die je krijgt zijn nooit echt lastig te begrijpen. Meestal moet je een punt op de kaart overnemen of een NPC beschermen terwijl je de map rond rent. Er gebeuren helaas niet zo heel veel dingen op de kaart om je van je stuk te brengen. Het heeft ook een voordeel: je kunt helemaal los op de duizenden vijanden en dat voelt beter dan ooit te voren.

Dat komt door de twee systemen die zijn toegevoegd. De Sacred Treasures en Deification. De schatten zijn mythische wapens die ervoor zorgen dat je magie tot je beschikking hebt. Dat is voor het eerst in de Warriors-reeks. Deze werken met een magiemeter, los van de standaard Musou-meter, die voor fysieke special moves zorgt. Al zijn er magische aanvallen die beide meters aanspreken voor een nog krachtigere aanval. Er zijn maar een paar personages die een armband hebben en die komen in aanmerking voor Deification: een goddelijke vorm. En dan is het echt rammen geblazen. Zeg maar Super Saiyan, maar dan anders.

Warriors Orochi 4 staat nu in het Guinness Book of Records omdat ze het grootst speelbare roster hebben in een spel. Met meer dan 170 speelbare personages is er ook meteen een probleem: er vallen veel personages in de herhaling. Al vrij in het begin heb ik meerdere helden die als magie in een mythisch zwijn veranderen en 10 seconden rondrennen in het veld, terwijl ze vijanden vertrappen. Met zoveel personages is het natuurlijk ondoenlijk om 170 x 3 unieke magische acties te verzinnen. Ook qua wapens is er veel overlap. Een voordeel weer: als je een bepaald wapen fijn vindt dan kun je gemakkelijk een team van drie maken die allemaal datzelfde wapen hebben.

Warriors Orochi 4 - Cast (Foto: Koei Tecmo)

Je speelt namelijk niet met een, niet met twee, maar met drie personages. Je kunt met een schouderknop gemakkelijk wisselen tussen personages. Sterker nog, als je met helden uit de Samurai-serie speelt, dan kun je eerst een zware aanval doen en dan wisselen. Dat resulteert in een tornado om nog meer vijanden neer te krijgen. De mensen uit Dynasty-serie hebben dat niet, maar hebben dan weer een stevigere aanval. Nieuw is dat je vier support mee kunt nemen. Deze mensen vechten niet mee, maar geven je een boost in statistieken. Daar kun je mee variëren, om zo je speelstijl verder te ondersteunen.

Elk speelbaar personage heeft zijn eigen bewegingen, wapen, skilltree en relatie met andere personages. Maar omdat het zoveel personages zijn is er veel gehackt en geslashed in de mogelijkheden. Er is zoals eerder aangegeven veel overlap, maar je ziet het ook in het feit dat je alleen het wapen kunt upgraden en niet kleding of andere accessoires. Relaties zijn wat momenten waarin de vriendschappelijke relatie tussen twee personages te zien zijn. Deze start je in een menu. Zoals alles eigenlijk. Ook je upgrades en dergelijke doe je via een menu in plaats van naar een smid gaan zoals in Dynasty Warriors 9 bijvoorbeeld. Daar had je een stad als hub, nu is je menu meteen je hub. Wat soms nog wat beter uitgewerkt kon worden. Als je na een missie je gevonden wapens als rewards ziet kun je niet snel zien of het beter is dan wat je al hebt bijvoorbeeld. Nee, dan moet je ze gewoon allemaal meenemen, en later in een menu van je personage kijken welk wapen nu beter was, dat je al hebt of dat je gevonden hebt. Dat had wat makkelijker gekund.

Warriors Orochi 4 - Scene (Foto: Koei Tecmo)

Warriors Orochi 4 heeft personages genoeg, Dat levert wat nadelen op, maar een ding is zeker: je favoriete uit een serie zit er zeker bij. Er zijn vijf hoofdstukken met elk weer een bak aan missies. Per missie speel je met gemak drie nieuwe personages vrij, vaak zelfs meer. Je hebt alleen pech als bijvoorbeeld Cao Cao je favoriet is, die speel je pas ergens in hoofdstuk 4 vrij. Er zijn ook zijmissies om nog anderen vrij te spelen. Een nadeel: ze zijn level 1 en hebben een bagger wapen. Je kunt ze dus niet meteen meenemen in je huidige missie. Je moet ze dan trainen in je kamp, gelukkig kan dat wel per drie generaals. Het moet in ieder geval geen doel van je zijn om ze allemaal maximaal te upgraden, dan ben je nog wel even bezig. Voor wat upgrades aan je kamp ben je verplicht om met 15 verschillende generaals vijf missies doen en meer ben ik nog niet wezen doen, daar zijn er te veel personages voor.

Warriors Orochi 4 is erg leuk om te spelen. Een missie is een kleine map, dus het is ook prima om 'even' een missie te doen als je kort de tijd hebt. Met 170+ personages is er voor ieder wat wils, maar het zorgt wel voor veel overlap en versimpeling van de customization in wapens, kleding en accessoires die we gewend waren uit eerdere delen. De toevoeging van magie in de Warriors-reeks is erg tof, het zorgt voor nog meer actie dan er al was. En nog veel meer flashy moves, het oog wil ook wat. De magie maakt het nog leuker om die duizenden vijanden neer te maaien. Ben je van de hack&slash dan is deze game zeker de moeite waard. Heeft het je nooit getrokken dan zal dit deel je ook niet overhalen. Warriors Orochi 4 is uit op PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.