Assassin's Creed Odyssey

Neem maar een week of twee vrij, want Assassin's Creed Odyssey is groot, heel erg groot. Dit keer verlaten we het zand van Egypte en gaan Griekenland verkennen. Het spel geeft je veel keuze, en wij helpen vast met de eerste: moet je dit nieuwe deel wel of niet spelen?

Odyssey
Ik hoop dat het algemene kennis is, maar voor mensen die alleen op Instagram rondhangen: Odysseus is een dichtwerk van Homerus. Het beschrijft de reis van Odysseus naar huis, na afloop van de Trojaanse oorlog. Tijdens die reis moet hij allerlei proeven doorstaan. Nou, dat moeten wij in het spel ook. Maar voordat we daar aan beginnen mogen we kiezen met wie we spelen: Alexios of Kassandra. Ze zijn familie en hebben nogal issues. Goede Tijden, Slechte Tijden is er niets bij. Zonder al te veel te spoileren waarom: ze zijn op zoek naar hun ouders, ieder met eigen redenen. Dat is niet het enige verhaal. Natuurlijk is er iets met de templars en assassins. Zo heten ze nog niet, maar er is een macht die de huidige heersers van Griekenland omver wil werpen. Heb je even geen zin in deze twee verhaallijnen dan is er nog meer content. Er zijn heel veel eilanden met elk weer zijn eigen problemen en missies.

Assassin's Creed Odyssey - View to a Kill (Foto: Ubisoft)

Roleplaying
Assassin's Creed Odyssey is veel meer een rollenspel dan eerdere delen. Zo begin je al met de keuze wie je wil zijn, maar dat is niet de enige keuze. Veel missies kun je op verschillende manieren aanpakken. Niet alle keuzes hebben grote gevolgen. Of ik nu de wacht afslacht of omkoop om een gevangene te bevrijden: het gevolg blijft hetzelfde. Andere keuzes hebben wel meer gevolgen. Zo krijg je op het eerste eiland te maken met de keus of je een dorpje gaat redden. Er is een ziekte uitgebroken en de priesters willen de inwoners vermoorden om zo de verspreiding te stoppen. Ja, zo goed als ik ben red ik de mensen, maar later in het verhaal hoor ik dat het eiland getroffen is door een epidemie. Ik kan er niet eens meer naar fast-travelen. Oopsie.

Veel te doen
Het Griekenland van Assassin's Creed Odyssey is groot. Alleen al op het eerste eiland kun je jezelf vijf uur vermaken. Dan heb je nog tig eilanden te gaan en zijn er enorme steden zoals Athene. Hierdoor is er naast het verhaal en grotere missies ook heel veel te doen door kleinere zijmissies. Sommige zijn eenmalig, maar Ubisoft heeft er ook gegenereerde missies in gestopt. Een inwoner kan op een dag een probleem hebben. Wel is het flauw dat ik op een kleiner eiland drie keer naar dezelfde grot ben gestuurd door drie verschillende mensen. Het enige voordeel: makkelijke ervaringspunten, en de leeuwen die erin zaten heb ik meerdere malen gemold, waardoor ik nieuwe smid-opties heb vrijgespeeld. Die gegenereerde missies gebruikte ik alleen op het moment dat ik de extra ervaring nodig had, erg spannend zijn ze niet. Om jezelf sneller te verplaatsen is er een fast-travel optie, maar voor ietwat meer realisme is er een paard en een schip. Het paard is nog steeds een beetje awkward, net zoals in Assassin's Creed Origins. Het pad dat hij wil volgen gaat dwars door alles heen, maar ook de mensen die op dat pad lopen springen maar al te graag voor de hoeven.

Assassin's Creed Odyssey - Birdview

De grootste optionele wijziging in het verkennen van al die content is te vinden op de manier waarop je begeleid wordt. Er is namelijk een Guided/Exploration optie. Zet je die tweede aan, dan word je niet bij het handje gehouden waar je volgende missie is. Dus iemand roept om hulp en zegt dat je naar een plek moet die ten zuiden ligt van tempel X en in de buurt van kamp Y. Die optie laat je wat meer verkennen, ik ben in deze modus blijven spelen. Toch ging er soms wat mis. Ik wist ergens verder in het spel even niet waar ik heen moest om het verhaal verder te laten gaan. De tweede verhaallijn, die van de geheime genootschap, geeft je hints waar je de leden kunt vinden. Die genootschap heeft een hiërarchie en je moet eerst een laag compleet uitmoorden voordat je de hogere baas mag aanpakken. Maar de laatste van de laagste rangorde kon ik maar niet vinden. De clue was dat hij in slaven handelde en mijnen had in Athene. Ik heb elke mijn uitgemoord en overhoop gegooid, maar nee hoor, geen hint of templar te vinden. Uiteindelijk kwam er een aparte quest nadat ik in een bepaald level was. Ja, geef die clue dan niet?

Assassin's Creed Odyssey - Horse (Foto: Ubisoft)

Assassin's Creed Odyssey krijgt nog DLC, waardoor er nog meer te doen is in Griekenland. Onder andere Atlantis gaan we nog bekijken. En er zijn zelfs remasters van Assassin’s Creed III en Assassin’s Creed Liberation toegevoegd als DLC, twee complete spellen. Dan is er nog new game+, wekelijks nieuwe events, en een Discovery Tour door het oude Griekenland. Oke, we hoeven geen nieuwe titel te verwachten in 2019, maar Ubisoft houdt ons nog wel even bezig komend jaar. Helaas is het niet alleen rozengeur en manenschijn, er zijn wat problemen te vinden op de volgende pagina.