Life is Strange 2 - Roads

Dontnod Entertainment kende groot succes Life is Strange en na lang wachten kunnen we vanaf vandaag aan de slag met deel 2. In deze review behandel ik geen plottwists of andere elementen die als spoilers dienen. Wil je echter helemaal blind de game spelen, is dit je waarschuwing om te stoppen met lezen.

Life is Strange 2 Sean en Daniel

In deel twee laten we Max, Chloe en Arcadia Bay definitief achter ons. Life is Strange 2 vindt een aantal jaar na deel één plaats en plaatst ons in de schoenen van Sean Diaz, een Mexicaanse jongeman van 17 jaar. Sean kent een typisch leven: hij gaat naar school, heeft een beste vriendin, doet aan sport en heeft een bijbaan. Hij woont met zijn jongere broertje Daniel en vader Esteban samen in Seattle waar ze een redelijk leven hebben. Ze hebben het niet breed, maar armoede is er ook niet bij.

In de eerste aflevering leer je Sean, Daniel, Esteban, goede vriendin Lyla en nog meer personages beter kennen. Het is indrukwekkend hoe effectief Dontnod je een band doet kweken met deze personages. Al na tien minuten maak je keuzes waar je hard over moet nadenken. Ook in Life is Strange 2 is het zo dat keuzes verstrekkende gevolgen kunnen hebben, hoe klein ze ook zijn. Geef je bijvoorbeeld je vader, je broertje of jezelf de laatste chocoladereep? Lieg je tegen je vader over je plannen voor een feestje of vertel je de waarheid? Uiteindelijk wil je de juiste keuze maken en heb je eigen motieven om personages een zekere richting in te duwen.

Life is Strange 2 Seattle

Wat dat betreft voelt de game ook daadwerkelijk aan als een Life is Strange-titel. Er is een geloofwaardige wereld neergezet met een bovennatuurlijk subthema, er wordt zware materie behandeld, waar je goed over na moet denken. Op een gegeven moment begon ik me daadwerkelijk boos en onbegrepen te voelen over een specifieke situatie en kon ik zelf niets ondernemen. De controle wordt van je afgenomen en dat zet je toch aan het denken. Maar ook humor en lichtere materie komt langs, zeker wanneer de broers samen interacties met elkaar hebben.

Daar draait de eerste aflevering dan ook voornamelijk om: de interactie tussen broers Sean en Daniel en hun groei samen door de game heen. Ben je lief voor elkaar of juist streng? Hou je in gedachte dat Daniel slechts een negenjarig jongetje is of verwacht je dat hij zich opstelt als een volwassen man? Ga je nog samen op pad en dingen ondernemen of besluit je een zekere grens te stellen? Elke speler zal hier anders instaan en uiteindelijk een andere relatie vormen, zoals het hoort.

Life is Strange 2 Sean en Lyla

Ook andere personages die je tegenkomt bieden weer andere perspectieven, andere motivaties en andere normen en waarden waar je in de game, maar ook als mens van kan leren. Het is een veelzijdig gegeven en simpelweg een game en verhaal dat je opslurpt en dat je door wil spelen. Het is niet verrassend dat ik de eerste aflevering in één ruk in een kleine 3 tot 3.5 uur heb uitgespeeld. Wat dat betreft kan de volgende aflevering ook niet snel genoeg komen, al is een release date daarvoor niet bekend.

Life is Strange 2 - Roads biedt hiermee een prima begin voor het nieuwe avontuur. De personages worden je voorgelegd en maak je je snel eigen, de thematiek is gevariëerd en geloofwaardig en het einde zorgt voor genoeg mysterie om halsreikend uit te kijken naar het vervolg. Wanneer dat is weten we nog niet, maar als deze kwaliteit wordt vastgehouden komt het allemaal helemaal goed.