SEGA Mega Drive Classics

Het is blijkbaar nostalgie-tijd bij de Japanse uitgevers. Capcom komt met een Street Fighter-compilatie en nu komt SEGA met meer dan vijftig 16-bit games in hun SEGA Mega Drive Classics-collectie voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

De uitgever heeft zijn best gedaan variatie in de titels in SEGA Mega Drive Classics aan te brengen. Toch mis ik nog wat titels. Ik was intensief aan het zoeken naar Ecco the Dolphin, maar na een dubbelcheck dat alles toch echt op alfabet stond moest ik toch maar even slikken: het spel zit er niet bij. Outrun is nog zo'n classic, en wat te denken van Sonic 3 & Knuckles. Het rare is dat deze games eerder in een PlayStation 3-collectie wel aanwezig waren. Dat was het slechte nieuws, gelukkig staan er nog steeds klassiekers bij in de virtuele kast. Phantasy Star, Streets of Rage, Golden Axe, het is maar een greep in een uitgebreide collectie aan games.

Sega Megadrive Classics - Sonic (Foto: SEGA)

Die kast mag je overigens letterlijk nemen, want het menu is een slaapkamer waar je naar een game-kast gaat om je spel te kiezen, naar je stereo om geluidinstellingen te doen en naar de televisie om een spel te spelen. Elk spel heeft vier savesloten, wel zo handig. Het werkt ook bij spellen die origineel niet eens altijd konden opslaan.

SEGA Mega Drive Classics emuleert de spellen goed. Heel af en toe is er een haper-momentje, maar dat komt echt heel weinig voor. Zeker na het geschreeuw van een bekende vlogger dat alles traag en kut ging (in CAPS LOCK), was ik verbaasd waarom dat bij hem zo was. Wat blijkt: als je online multiplayer gaat doen dan heb je last van inputlag. Nu is de multiplayer maar bij enkele spellen aanwezig, en met twee spelers op de bank in lokale multiplayer heb je al nergens last van. Mocht je het vooral om de online games doen dan is dat natuurlijk jammer, en is deze collcetie niet aan te raden. De emulator ondersteunt nog wat grafische aanpassingen, als je die wil, scanlines van de oude televisies naspelen, het beeld stretchen naar full screen en anti-aliasing. De standaard instellingen vond ik het al prima, de games zien er uit zoals ze ook in mijn geheugen gegrifd zijn.

Sega Megadrive Classics - Room (Foto: SEGA)

Een leuke toevoeging aan SEGA Mega Drive Classics een challenge-mode voor vele games. In de virtuele slaapkamer staat een trofee. Daarin kun je per spel een challenge aangaan. Denk aan Green Hill Zone in spiegelbeeld binnen een minuut uitrennen in de eerste Sonic The Hedgehog. Of het Kung-fu-toernooi in Comix Zone winnen met al een vrij lage levensmeter. Elk spel heeft overigens de mogelijkheid om in spiegelbeeld te spelen. In elk spel kun je ook met L2 'fast rewind' je voortgang wat terugspoelen of met R2 'fast forward' door bijvoorbeeld een dialoog. Handig als je net dood zou gaan en je de tijd iets terugdraait om dat te voorkomen. Ja, het is cheaten, maar niets moet natuurlijk.

SEGA Mega Drive Classics is een vrij uitgebreide collectie aan games uit die goede oude tijd. Met meer dan vijftig titels zit er zeker wat voor je bij. Alleen al met de Phantasy Star-games ben ik blij. Jammer dat een paar grote titels zoals Ecco er niet bij zitten. De emulator is prima, al is deze niet goed genoeg voor als je online gaat spelen in de paar games die dat ondersteunen. De mogelijkheid om te saven, lokale en online multiplayer, maar vooral de challenges en mirror-mode maken het ook leuk als je eens een uitdaging wil. De presentatie maakt het af, in plaats van een saai geprestenteerde lijst van games is er een nineties slaapkamer waar je in gaat spelen door een hoes je uit de kast te pakken. SEGA Mega Drive Classics is een aanrader als je een sucker bent voor nostalgie. Op Steam is er een oudere versie met meer SEGA-games te koop, dat is wel een interessant voor mensen die niet alleen op consoles gamen.