Blu-ray: Thor Ragnarok

Nu de grootste superhelden verzameling op komst is en de dagen bijna op één hand te tellen zijn is het voor Mavelfans een strategie om alle films die uitgekomen zijn in de MCU nog een keer te bekijken. Dat is ook nu mogelijk met de derde Thor-film, die onlangs is uitgekomen op blu-ray. FOK! deed hetzelfde en maakt de balans op na een succesvolle run in de bioscoop. Is deze wel echt de moeite waard om meerdere keren te bekijken?

Wanneer Thor zijn magische hamer verliest en hij gevangen wordt gezet op een andere planeet, wordt het voor hem een race tegen de klok om op tijd terug te komen in Asgard om Ragnarok – de verwoesting van Asgard en het einde van de beschaving – te stoppen. Hiervoor moet Thor alleen eerst een dodelijke gladiatorstrijd overleven, waarbij hij recht tegenover zijn voormalig bondgenoot en mede-Avenger de Incredible Hulk komt te staan. Ondertussen richt de kwaadaardige goddelijkheid Hela een verwoesting aan in Asgard; is er wel genoeg tijd om dit alles te stoppen?

Taika Waititi staat aan het roer van deze opvallend grappige Marvelfilm. De regisseur heeft zich al eerder bewezen met het zeer aparte What We Do in the Shadows en het was dan ook opvallend nieuws toen bekend werd gemaakt dat Marvel hem de teugels in handen gaf om een episch verhaal als Thor aan te pakken. Hij is daarin, zo blijkt, tot op zekere hoogte, volledig vrij gelaten om zijn eigen invulling te geven aan een al bestaand verhaal. Dat de humor niet altijd aanslaat lijkt soms een opzettelijke 'move'. Taika heeft ook al in meerdere interviews laten weten dat het aan de mensen zelf is om te bepalen of ze de film een comedy vinden. Het script wordt afgeleverd door Eric Pearson, die eerder al schreef voor de Marvelserie Agent Carter en Craig Kyle, een van de producers die betrokken is geweest bij alle Thor-films. Zo is dus door Marvel zelf verzekerd dat de lijn die is ingezet met de andere films wordt doorgezet, maar dat er toch ruimte blijft voor de producers en andere betrokkenen om er eigen invulling aan te geven.

Chris Hemsworth weet zelf ook wel raad met het comedymateriaal. De acteur was verreweg het beste in de remake van Ghostbusters, waarin ook werd gekozen voor een meer luchtige toon, terwijl dat helemaal doodsloeg. Hemsworth wist daarbij wel de timing te vinden die nodig was voor de practical jokes en flauwe woordgrappen. Ditmaal doet hij dat ook weer op een soms geniale wijze, waarbij het lijkt alsof hij zelfs soms wat losgelaten is om te improviseren, aangezien de reacties van de aanvullende cast zo natuurlijk zijn dat het soms niet anders kan dan dat het niet in het script heeft gestaan. Zelf vervult Waititi ook nog een rol en dat is verreweg de grappigste. Het gaat om het personage Korg, die de show weet te stelen.

De extra's zijn er in veelvoud. Zo zijn er zes verwijderde scènes te vinden op het schijfje en wordt er verder ingezoomd op onder andere de planeet Sakaar, Korg, Hela en Valkyrie. Daarbij is er een featurette inbegrepen die laat zien wat er allemaal is gebeurd in de tien jaar dat Marvel nu op grote schaal in de bioscopen actief is. Dus zet deze film vooral nog een keer op om je klaar te stomen voor 25 april, want dan barst Infinity War los.