Concert: George Ezra - Paradiso

De Grote Zaal van Paradiso is dinsdag 10 april gereserveerd voor een singer-songwriter met een bijzondere stem: George Ezra. Dit is de eerste van twee shows die de Engelsman dit jaar geeft in Nederland en FOK! was erbij om te zien of de show de moeite waard is.

Als om 19.00 uur de deuren opengaan, nemen de eerste fans snel hun plekje in voor het podium. Verwoed worden blaadjes uitgedeeld met daarop de tekst 'We're girls, hold us', een verwijzing naar Ezra's nummer ‘Hold My Girl’, van zijn onlangs uitgebrachte album Staying At Tamara’s.

Die diehard fans zijn jonge meisjes — wat bij een 24-jarige zanger met een leuke kop en goede humor natuurlijk geen verrassing is. Maar vergis je niet: gillende meisjes vormen niet Ezra’s enige publiek. Zijn diepe, warme stem en mooie hits, allemaal van eigen hand, trekken een kleurrijk gezelschap van alle leeftijden naar het uitverkochte Paradiso.

George Ezra - Paradiso (Foto: Lisanne van de Bunt)
(Foto: Lisanne van de Bunt)

Het voorprogramma BEAUX is een goede opwarmer. De nummers van het Utrechtse indiepopbandje luisteren fijn weg en de band doet niet aan onnodig geouwehoer: lekker muziek maken is het motto en dat kan het publiek waarderen. Binnen no time beweegt de hele zaal mee op de tonen van de muziek.

Wanneer het bijna tijd is voor George Ezra om het podium te betreden, klinkt gespannen geroezemoes in de Grote Zaal van Paradiso. ‘Vier jaar geleden had ik bijna een verrekijker nodig, maar nu is hij zó dichtbij!’ klinkt een hoog, opgewonden stemmetje achter me.

Om 20.30 uur precies gaan de lampen uit en… klinkt het meest jolige muziekje dat je ooit hebt gehoord. Even twijfel ik of ik in de goede zaal sta. Maar dan, als de band – bestaande uit een drummer, bassist, twee gitaristen en twee blazers – op het podium staat, klinkt een flinke drum roll en springt de ster van de avond tevoorschijn.

'We're gonna play some older songs tonight', begint de zanger, die wordt onderbroken door luid gejuich, 'and some new songs', vervolgt hij lachend. Het applaus voor de nieuwe nummers klinkt net zo luid, wat de avond een hoopvolle start geeft.

George Ezra - Paradiso (Foto: Lisanne van de Bunt)
(Foto: Lisanne van de Bunt)

Tijdens de show vertelt de Engelse singer-songwriter een hoop anekdotes die, op wat gelach na, doodstil worden aangehoord. Ezra is jong, maar weet hoe hij het publiek moet bespelen: de concertbezoekers lachen wanneer dat moet, klappen op de juiste momenten en zingen de hele avond luidkeels mee.

Vooral één van Ezra's nieuwere hits 'Paradise' maakt een hoop los onder de concertgangers. Iedereen klapt, blèrt uit alle macht mee en enkele dames van middelbare leeftijd gaan compleet uit hun dak op het balkon. 'Thank you!' roept de breed lachende zanger dan ook terecht uit na het eindigen van het nummer.

Het concert is één groot feest. De bekende, diepe stem van de singer-songwriter klinkt live minstens net zo goed als op zijn album en het plezier spat er, zowel bij Ezra zelf als zijn entourage, vanaf. De blazers maken het geheel een vrolijke bedoening en als tijdens ‘Blame It On Me’ ineens wordt uitgebarsten in een soort tropische, muzikale fuif, inclusief tamboerijn en scheidsrechtersfluit, kan de avond officieel meer stuk.

George Ezra - Paradiso (Foto: Lisanne van de Bunt)
(Foto: Lisanne van de Bunt)

Er is dan ook maar één negatief punt te noemen aan de show: de lengte. Een avond als deze is natuurlijk nooit lang genoeg, maar een kleine anderhalf uur voor een concert, inclusief toegift, is toch een beetje karig.

Die toegift bestaat overigens uit een aangepaste cover van Rudimental & Jess Glynnes ‘These Days’, ‘Leaving It Up To You’ (dat een paar indrukwekkende harmonieën bevat) en uiteraard monsterhit ‘Budapest’.

Boedapest is de stad waar Ezra heen zou gaan, maar waar hij nooit belandde. Iets wat vaker gebeurt, afgaande op het meisje naast mij, dat speciaal voor hem naar Amsterdam vloog, omdat hij Portugal oversloeg. Dus wanneer de zanger de show afsluit met de woorden ‘A huge thanks for coming down tonight, it means the world!’ zeggen wij: ‘Back at you’. Want één ding is zeker: als je vanavond niet bij het concert in Amsterdam was, heb je écht iets gemist.

30 oktober staat George Ezra in AFAS Live. Koop hier je kaarten.

George Ezra - Paradiso (Foto: Lisanne van de Bunt)
(Foto: Lisanne van de Bunt)

George Ezra - Paradiso (Foto: Lisanne van de Bunt)
(Foto: Lisanne van de Bunt)