Blu-ray: Battle of the Sexes

De titel is vrij duidelijk over wat we gaan zien in deze film: een strijd tussen man en vrouw. Er wordt teruggeblikt naar een waargebeurde tenniswedstrijd in 1973 tussen de beste vrouwelijke tennisster van dat moment, Billie Jean King (29), en de oud Wimbledon-winnaar Bobby Riggs (55). Het resultaat is een bitterzoet drama dat met humor en ironie een actueel onderwerp aankaart.

Begin jaren zeventig wordt het vrouwentennis weggezet als een onbeduidend bijproduct van het mannentennis. De druppel die de emmer doet overlopen is wanneer Billie Jean King (Emma Stone) te horen krijgt dat mannen acht keer meer prijzengeld krijgen bij een tennistoernooi dan vrouwen. Hierop besluiten King en andere prominente vrouwentennissters in opstand te komen. Dit alles brengt oud-toptennisser en de gokverslaafde Bobby Riggs (Steve Carell) op een idee, namelijk om voor eens en voor altijd deze strijd om gelijkheid de kop in te drukken met een tenniswedstrijd tussen man en vrouw: ‘het chauvinistisch machozwijn’ Bobby Riggs versus ‘de feministe met ongeschoren benen’ Billie Jean King.

Emma Stone is op haar best in haar vertolking van de vastberaden en serieuze Billie Jean King en weet hiermee sterk de film te dragen. Toch verschijnt er gelijk een lach op je gezicht als Steve Carell op het beeld verschijnt als Bobby Riggs. Op een hartverwarmende wijze weet hij het showtje neer te zetten van een chauvinistische man die zijn kans grijpt om weer in de belangstelling van het publiek te komen. Hier moet echter wel bij gezegd worden dat Carell’s vertolking van Riggs misschien ietwat te komisch is waardoor het personage haast niet meer serieus te nemen is.

battle of the sexes stills

Regisseursduo Jonathan Dayton en Valerie Faris weten precies hoe ze een ‘feel good’-sfeertje moeten neerzetten, zoals ze ook eerder hebben gedaan met de succesvolle dramakomedies Little Miss Sunshine en Ruby Sparks. Dit kunstje herhalen ze weer in hun nieuwste project, maar enig kritiekpuntje is wel dat er soms te lang wordt stilgestaan bij de privé-perikelen van zowel Riggs als King. Al gauw wordt duidelijk dat Riggs zijn gokverslaving huwelijksproblemen veroorzaakt, en begint King te twijfelen aan haar seksualiteit na een ontmoeting met de charmante kapster Marilyn (Andrea Riseborough). Ondanks dat deze secundaire verhaallijnen prachtige scènes en knap acteerwerk opleveren, ligt de focus hier soms iets té erg op waardoor er te lang wordt afgeweken van het hoofddoel; namelijk de strijd tussen Riggs en King.

Als de vaart er weer in komt en de strijd tussen deze twee zwaargewichten tot gang komt, is Battle of the Sexes echt een pareltje. Het is heerlijk om Carell op dreef te zien met de capriolen die Bobby Riggs uithaalt in de aanloop naar de wedstrijd, waarbij King juist de heisa vermijdt en zich bloedserieus voorbereidt op de strijd. Door de goede casting en de karakteristieke sfeer die op stand wordt gebracht door de prachtige kostuums en cinematografie waant men zich echt weer even in de jaren ’70. Hiermee leveren regisseurs Dayton en Faris een zeer vermakende dramakomedie af, die soms even het draad kwijt is, maar kijkers zeker wel een dikke twee uur weet te entertainen.

battle of the sexes

Het blu-ray schijfje is daarnaast ook prima in orde, met een full HD-transfer op het originele beeldformaat van 2.39:1. Het geluid vloeit daarbij ook mooi uit de speakers door de 7.1 DTS-HD Master Audio-geluidstrack. Daarnaast zijn er nog een aantal interessante extra's meegeleverd, waaronder een mooie featurette van ruim 18 minuten waarin onder andere Billie Jean King zelf, de regisseurs en de producers aan het woord komen.