The Killers barsten nog steeds van de energie in de Ziggo Dome

All the way from Fabulous Las Vegas, Nevada, ladies and gentlemen. The Killers weten hoe ze een entree moeten maken. Begeleid door een visueel spektakel waar u gezegd tegen kan worden, in de vorm van een grote wand aan videoschermen, een tweetal neon-pijlen en een watertoren met in koeienletters AMSTERDAM erop, wordt er een feestje beloofd. Dat daar wat haken en ogen aan zitten bij The Killers blijkt gedurende de set. Energie hebben de heren overigens genoeg en dat laten ze graag merken, ook vanavond.

The Killers barsten nog steeds van de energie in de Ziggo Dome (Foto: Rob Loud)
The Killers barsten nog steeds van de energie in de Ziggo Dome (Foto: Rob Loud)

Er wordt afgetrapt met 'Run for Cover' van het nieuwe album Wonderful Wonderful. Die plaat, uitgekomen in het najaar van 2017, is eigenlijk de reden dat de heren een bezoekje brengen aan ons land. Het album werd positief onthaald door de pers en de fans, dus de keuze om met een nummer van die plaat te beginnen is niet meer dan logisch. Het is een dansbaar nummer, en het startschot voor een serie van een zelfde soort nummers uitgebracht door de band. Er wordt alleen al vroeg gekozen om een van de troeven van The Killers in te zetten in de vorm van 'Human'. Dit is het nummer waarmee de heren, naast 'Mr. Brightside' (waarvoor straks meer), een enorm groot publiek wisten aan te spreken. Het liedje weet altijd weer redelijk hoog te scoren in de Top 2000 en heeft voor veel mensen een bepaalde diepere betekenis gekregen. Het gevoelige nummer wordt ingeleid door een robotstem die aan het publiek de welbekende vraag stelt: "Are we human?" Dit wordt een van de hoogtepunten uit de set. Zanger Brandon Flowers haalt hier alle noten vlekkeloos. Die heeft er overigens vanavond, en eigenlijk zoals altijd, zichtbaar zin in, maar zelfs hij moet het een aantal keer flink laten afweten op de hogere noten. Overigens wordt dat probleem keurig opgelost in het drietal achtergrond zangeressen, die stuk voor stuk een stempartij hebben waar een buiging voor gemaakt mag worden.

Na 'Rut' en 'Smile Like You Mean It' heeft Flowers een vraag voor het publiek. "Who has been practising on the drums?" Er mag iemand het podium op komen om een nummertje mee te spelen, maar door een misverstand komen er plots twee dames het podium op rennen. Er was één voorwaarde, namelijk dat je uit de regio van Amsterdam moest komen. En dus komt er vrolijk een meisje uit Amsterdam, maar ook een meisje uit Hengelo het podium opgeklommen. Flowers blijkt de moeilijkste niet te zijn en ze mogen allebei de helft spelen van 'For Reasons Unknown'. En dat kunnen ze allebei redelijk goed. Soms staat zelfs drummer Ronnie Vannucci verbaasd te kijken. De dames kunnen hun lol niet op en mogen als kers op de taart ook nog eens allebei een drumstok meenemen. Het lijkt haast wel alsof het er allemaal stiekem een beetje bij hoort dat er twee personen op het podium terecht komen. Het is de band vergeven, want het levert mooie beelden op en ook nog eens een waardevolle toevoeging aan het optreden. Ook dit is weer een hoogtepunt in een set die een soms rommelige indruk maakt. 

The Killers barsten nog steeds van de energie in de Ziggo Dome (Foto: Rob Loud)
The Killers barsten nog steeds van de energie in de Ziggo Dome (Foto: Rob Loud)

Voor de liefhebbers wordt er een cover ingezet van Dire Strait's 'Romeo and Juliet', iets wat nog aardig lukt ook bij het gemixte publiek dat zich in de Ziggo Dome heeft verzameld. Er wordt echter al snel weer in een hoge versnelling omgeschakeld naar dansplaten, waaronder 'Read My Mind' en 'All These Things That I've Done'. Laatsgenoemd nummer, afkomstig van het debuutalbum Hot Fuss weet nog steeds veel heupen in de weer gaan en vooral de zin "I've got soul, but I'm not a soldier" wordt als een lijfspreuk uitgesproken door het publiek. Het licht gaat uit en er is nog ruimte in een toegift in de vorm van 'Losing Touch' en het opnieuw flink dansbare 'When You Were Young'. En dan is het wachten op die plaat waar een groot deel van de optredens van The Killers wordt afgesloten. Vandaag niet. De mensen die wachten op 'Mr. Brightside' worden teleurgesteld, want de lichten gaan na deze twee nummers aan en er wordt zelfs al gelijk begonnen met het afbreken van het podium. Een groot deel van het publiek blijft beduusd achter. Het is natuurlijk nooit zeker dat een band een bepaald nummer speelt, maar het is toch een domper op een voor de rest glansrijke avond. Volgende keer beter?

UPDATE: The Killers hebben op dokters advies de volgende show in Luxemburg af moeten zeggen. Zanger Brandon Flowers riskeert een probleem aan zijn stembanden.