Annihilation

Liefhebbers van intelligente sciencefiction opgelet: Annihilation, het nieuwste project van regisseur Alex Garland - tevens de man achter het fantastische Ex_Machina - krijgt een wereldwijde Netflix-release op 12 maart. Annihilation is een interessante sci-fi horror, die langzaamaan op gang komt en ontvouwt in een spannende en mysterieuze film die heerlijk uitdagend is voor kijkers.

We volgen wetenschapper Lena (Natalie Portman), een bioloog en voormalig soldaat die gespecialiseerd is in celdeling. Nadat haar man (Oscar Isaac) op een dag zwaargewond terugkomt vanuit een geheime missie, wordt zij opgeroepen om een buitenaards fenomeen te onderzoeken. Ergens langs de kustlijn van de Verenigde Staten is namelijk een meteoor ingeslagen, waardoor er nu een lichtgevende bol - de ''Shimmer'' genoemd - over deze plek woedt. Het gebied strekt zich steeds verder uit over de Amerikaanse kust en slokt stapsgewijs de omliggende omgeving op. Alle militaire onderzoeksteams die tot op heden het geïnfecteerde gebied zijn betreden, zijn allemaal niet teruggekeerd ... behalve Lena's man. Als allerlaatste poging trekken Lena en een groepje wetenschappers daarom de Shimmer in om meer inzicht te krijgen wat er gebeurd is met de vorige onderzoeksteams en voorgoed een einde te maken aan dit huiveringwekkende mysterie.

Regisseur Garland weet perfect een raadselachtige en aanlokkelijke wereld neer te zetten. De Shimmer is aan de ene kant gruwelijk en ontzagwekkend, maar heeft ook een bepaalde allure met zijn prachtig kleurrijke flora en fauna. De film wordt sterk gedragen door Natalie Portman, die samen met het groepje wetenschappers - die ook fantastisch vertolkt worden - laag voor laag de puzzel van de zogenoemde Area X proberen te ontrafelen. Hierin wordt constant afgewisseld tussen genres van horror en science-fiction waardoor kijkers continu op het puntje van hun stoel zitten.

annihilation

Annihilation is bij uitstek een film die bekeken moet worden op het witte doek, en past in het straatje van Denis Villeneuve's Arrival uit 2016 die erg goed presteerde op de box office. Helaas heeft uitgever Paramount ervoor gekozen om de rechten te verkopen aan Netflix, net zoals zij deden met The Cloverfield Paradox, vanwege tegenvallende test screenings. De film zou namelijk 'te gecompliceerd' zijn voor het grote publiek en hiermee wordt dan ook gesuggereerd dat Paramount geen vertrouwen had in een succesvolle bioscoop-release. Daardoor is de film nu gelijk via de streamingdienst te bekijken, wat erg jammer is. De wonderlijke wereld van Annihilation verdient het namelijk om bekeken te worden op het grote scherm en leent zich hier perfect voor.

Annihilation is vanaf 12 maart te zien op Netflix en wordt dus erg aangeraden om te bekijken.