Helemaal Zen(Fone 4)

Twee weken geleden stond ik in Rome. Voor het Colosseum? Ja. Maar ook voor de nieuwe ZenFone-serie van Asus. Ik mag één van de toestellen, de ZenFone 4, even uitproberen. Dit viel mij op.                                                                         

De ZenFone 4 ziet er strak uit, maar heeft geen superexclusief uiterlijk in vergelijking met soortgelijke toestellen op de markt. Er zijn verschillende modellen op de markt. Een overzicht van de verschillen tussen de modellen vind je hier. De eerste reactie van mensen om mij heen is: “Wat een joekel!” Het toestel is echter prima te bedienen door mijn poezelige vrouwenhandjes én compact genoeg om in een broekzak te stoppen.

Asus ZenFone 4 - Front (Foto: Asus)Asus ZenFone 4 - Back (Foto: Asus)

Wat meteen opvalt, is de niet-klikbare homeknop met vingerafdrukscanner. De scanner werkt goed en snel, waardoor je gemakkelijk je telefoon kunt ontgrendelen. Ook de twee knoppen onderaan het toestel zijn net wat anders dan anders. De terug-knop zit namelijk links, terwijl deze op de meeste toestellen aan de rechterkant zit. Dit zorgde de eerste paar uur voor wat onhandigheden. “Check dit! Oh, shit, ik wilde niet… Nee. Shit. Kak. AAH!” Maar goed, daar wen je vanzelf aan. 

De shiny finish van het toestel geeft het een luxe uitstraling, maar heeft ook zijn nadelen. Binnen no time staat je telefoon namelijk vol vingerafdrukken. Ja, ook als je niet net een zak paprikachips hebt leeggegeten. Asus heeft hier een soort van oplossing voor bedacht door een hoesje bij het toestel te leveren. Een echte oplossing is het echter niet, omdat de mooie behuizing door het hoesje een stuk minder goed zichtbaar is. Dilemma!

LMG-ZenFone4-review2

Bijtanken 

Het toestel kan opgeladen worden met een USB C-kabel. Al je oude opladers – één in de slaapkamer, één in de huiskamer, één op kantoor, één in je handtas – die het leven zo fijn maakten, kun je dus niet langer gebruiken. Gelukkig is een verloopje of extra kabel online snel gevonden.

Daarbij hoef je je toestel toch niet om de haverklap op te laden. Het toestel gaat met zijn 3,300 mAH-batterij zonder moeite anderhalve dag mee en bij héél intensief gebruik, houdt de ZenFone 4 het nog prima een dag vol.

Save & sound

Het 64GB intern geheugen is groot genoeg voor de meeste gebruikers om alles op te kunnen slaan wat nodig (en leuk) is. Mocht je hier toch niet genoeg aan hebben, dan kun je het geheugen uitbreiden met een microSD-kaart.

Ik luister graag muziek op mijn telefoon – vooral als ik onder de douche sta en heel hard mee wil zingen – maar het geluid van de ZenFone 4 vond ik ietwat tegenvallen. Het geluid is helder en hard genoeg om te kunnen Netflixen op je telefoon, maar de kwaliteit is niet zó goed dat ik kan zeggen dat ik fan ben.

Waar ik overigens wel fan van ben, is het blue light filter, dat gemakkelijk aangezet kan worden via de snelkoppelingen. Een perfecte toevoeging voor alle late night-appers en mensen die net als ik stiekem voor het slapengaan naar video’s van Dr. Pimple Popper kijken.

Klik

De ZenFone 4-serie is gericht op het maken van mooie foto’s, ook bij weinig licht. Tot dusver ben ik erg tevreden over de camera. De groothoeklens is inderdaad handig als je een gebouw, kermisattractie of grote groep vrienden op de foto wilt zetten, de foto’s zijn scherp en bij weinig licht is er goed resultaat. Ook over de video's ben ik te spreken. Het geluid is prima en zolang je maar niet te ver in wilt zoomen, is het beeld top.

Daarbij zijn er wat extra functies toegevoegd aan de camera. Zo kun je foto’s maken in ‘superresolutie’, wat iets meer verwerkingstijd kost, maar waarmee je wel heel goede plaatjes kunt schieten. Ook kun je GIF’jes maken, de fotograaf uithangen met de ‘Pro’-functie, waarmee je de camera handmatig kunt instellen, én kun je je hele hoofd verbouwen met de functie ‘verfraaiing’. Altijd handig na (of tijdens) een iets te zware avond stappen.   

De ZenFone 4 is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en mintgroen en kost €499,- euro. Klik hier voor de specificaties. Voor een verslag van de presentatie van de toestellen en foto's van de verschillende ZenFone 4-toestellen, kun je hier terecht.


Asus ZenFone 4 - foto's  (Foto: LittleMissGiggles)

Foto met gewone lens

Asus ZenFone 4 - foto's  (Foto: LittleMissGiggles)

Foto met groothoeklens

Asus ZenFone 4 - foto's (Foto: LittleMissGiggles)

Foto met Snapchat-camera

Asus ZenFone 4 - foto's (Foto: LittleMissGiggles)

Foto met toestelcamera

Asus ZenFone 4 - foto's (Foto: LittleMissGiggles)

Foto in de stand superresolutie

Asus ZenFone 4 - foto's (Foto: LittleMissGiggles)

Ingezoomd

Asus ZenFone 4 - Animated gif (Foto: LittleMissGiggles)

GIF

Asus ZenFone 4 - foto's  (Foto: LittleMissGiggles)

Asus ZenFone 4 - foto's  (Foto: LittleMissGiggles)

Asus ZenFone 4 - foto's (Foto: LittleMissGiggles)

Asus ZenFone 4 - foto's  (Foto: LittleMissGiggles)